susam kao lek

Susam kao lek za holesterol, dijabetes, anemiju, zatvor

Susam za zdravlje

Susam (Sesamum indicum) pripada porodici sezamovki. Susam je u narodnoj medicini poznat kao prirodni antioksidans, antifungal, antianemik, bakterocid, diuretik, digestiv, dijetik, insekticid, laksativ, kozmetik, revitalizant, stimulans i tonik, a veoma je delotvoran u prevenciji nastanka raka. Dakle, susam je veoma lekovit.

Susam je jedna od najstarijih gajenih biljaka u svetu. Njegova istorija upotrebe kao prirodnog leka seže čak 3600 godina unazad. U spisima starih Egipćana susam stoji kao omiljeni prirodni lek. U starom Vavilonu se verovalo da mešavina susama i meda produžava mladost i lepotu, arimski vojnici su je koristili za snagu i energiju.

Susam je danas veoma zastupljen u kulinarstvu. Njime se može posuti salata od povrća, koristi se kao dodatak žitaricama i jelima od testa. Susam prosto oplemenjuje hranu.Sastojci susama korisni za zdravlje će biti delotvorniji ukoliko se semenke izgnječe ili samelju.

Susam kao lek

Smatra se da susam zbog svojih lekovitih svojstava može stajati u rangu sa belim lukom, kurkumom i drugim lekovitim namirnicama. Što je najvažnije, susam je veoma dostupan i pristupačan, pa nema razloga da ga ne uvrstite u svakodnevnu ishranu.

susam kao lek za holesterol

Antioksidativno dejstvo susama se upoređuje sa antioksidativnim dejstvom maslinovog ulja.

Svakodnevnim konzumiranjem susama sprečavate:

 • Autointoksikaciju ‒ trovanje organizma sopstvenim otrovima
 • Uništavate slobodne radikale koji predstavljaju najveću opasnost po organizam.
 • Nastanak tvrde stolice
 • Nastanak bakterijskih i gljivičnih upala u organizmu i na koži
 • Razna kožna oboljenja ‒ psorijazu, ekcem, čireve, akne
 • Podstiče rad kožnih hormona i štiti kožu od štetnih sunčevih zraka
 • Leči suvu i štiti osetljivu kožu
 • Jača pokretljivost zglobova
 • Smanjuje ožiljke
 • Ublažava simptome menopauze

Semenke susama mogu biti bele, crne i smeđe boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Semenke susama, iako su male, imaju veliku nutritivnu vrednost. Po sastavu, više od polovine čine masnoće.

Vrlo je malo zasićenih koje nisu dore za zdravlje, dok nezasićene masne kiseline preovladavaju, a naročito oleinska i linolna. Petinu čine proteini visoke biološke vrednosti. Što se tiče vitamina, sadrži vitamine A, B1, B6 i vitamin E.Poboljšava zdravlje, usporava proces starenja i nastanak bora.

Kada su u pitanju minerali, susam sadrži:

 • Bakar ‒ ublažava procese reumatidnog artritisa.
 • Mangan
 • Magnezijum ‒ snižava krvni pritisak i sprečava napad migrene.
 • Cink ‒ jako je važan za održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zaceljivanje rana i leči nepravilnosti na koži.
 • Kalcijum
 • Gvožđe

Susam takođe snižava loš holesterol i dobar je za dijabetičare jer poboljšava delotvornost lekova za lečenje šećerne bolesti. Susam sadrži čak 7 puta više kalcijuma nego mleko i kao takav izuzetno je dobar u borbi protiv osteoporoze koja predstavlja bolest kostiju.

Susam kao lek za holeserol

S obzirom na to da susam sadrži fitosterole koji imaju veoma sličnu hemijsku strukturu kakvu ima i holesterol, smatra se da redovno konzumiranje susama može smanjiti nivo povišenog holesterola u krvi.

Takođe, sezamin i sezamolin, koji se nalaze u semenu susama, naročito su značajni za snižavanje nivoa lošeg holesterola u krvi i sprečavaju visok krvni pritisak, što znači da je susam veoma bitan za sprečavanje kardiovaskularnih tegoba.

Susam i med

Kombinacija susama i meda je idealan prirodni lek za mnoge tegobe. Napravite ovu kombinaciju i tako sačuvajte svoje zdravlje. Ono što je najvažnije, priprema ovog prirodnog leka je veoma jednostavna.

Izmešajte med i susam i dobro ih sjedinite. Smesu čuvajte u teglici u frižideru i konzumirajte ujutru na prazan stomak po jednu kašičicu. Nemojte preterivati u količinama. Jedna do dve kašičice dnevno je sasvim dovoljna doza kako bi ovaj prirodni lek delovao.

Susam i med za potenciju

Susam i med utiču na raspoloženje, regulišu hronični umor i utiču na potenciju, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Koristeći ova dva sastojka u kombinaciji smanjićete stres, bićete vitalni i energični. Ovo su dokazala brojna istraživanja koja su obavljena.

Jednostavno sameljite semenke susama i pomešajte ih sa medom. Dobro promešajte sastojke dok se ne sjedine. Od smese možete napraviti loptice ili neke druge oblike, a i ne morate. Možete ih uzimati kašičicom. Važno je da ovu smesu čuvate u frižideru.

Susam i med za osteoporozu

Susam je poznat izvor kalcijuma, a dobro je poznato koliko je kalcijum bitan za zdravlje kostiju. Osteoporoza nastaje kao posledica starenja, jer se starenjem smanjuje gustina kostiju. Iako je prisutna i kod muškaraca i kod žena, češće je prisutna kod ženske populacije.

Redovnim konuzmiranjem susama smanjićete rizik od nastanka osteoporoze. Pored kalcijuma, susam sadrži i druge minerale: bakar, mangan, cink, magnezijum, fosfor. Susam i med u kombinaciji su idealan prirodni lek za osteoporozu.

Susam za repiratorne infekcije i kašalj

Susam je veoma delotvoran prirodni lek i za respiratorne probleme i kašalj. Jednostavno čašom proključale vode prelijte kašičicu susamovog semena. Ostavite da ključa 2 minuta. Potom, u čaj dodajte kašičicu lanenog semena, pola kašičice soli i kašiku meda.

Ovo dobro promešajte i poklopite. Kada se ohladi, procedite i pijte po nekoliko gutljaja uveče pre spavanja. Ovaj prirodni lek je provereno veoma efikasan u slučaju respiratornih tegoba i hroničnog kašlja.

Ako do sada niste znali za lekovita svojstva susama, mi smo vas upoznali sa njima. Sada imate poduži spisak razloga zašto ovu namirnicu treba da uvrstite u svakodnevnu ishranu i tako imate zdrav i snažan organizam.

Susam kao lek protiv anemije

Susam i med u kombinaciji sa kakaom su idealan prirodni lek za one koji imaju problem sa anemijom. Ovaj lek možete napraviti sami kod kuće. Da biste napravili ovaj prirodni lek protiv anemije, potrebno vam je:

 • 2 kašike susama
 • 2 kašike kakao praha
 • 3 kašike meda
 • 3 kašike susam paste
 • Nekoliko kapi arome vanile

Priprema:

Dobro pomešajte sve navedene sastojke dok se ne sjedine i vaš lek za anemiju je gotov. Poželjno je da ih mešate drvenom kašikom zbog meda.

Što se konzumiranja tiče, potrebno je da u toku dana uzmete nekoliko kašika ovog krema. Nekoliko minuta nakon uzimanja, popijte limunadu ili vitamin C, kako bi se apsorpcija gvožđa poboljšala.

Susam kao lek protiv zatvora

Susam je takođe idealan prirodni lek protiv zatvora zato što poseduje laksativno dejstvo, pa je kao takav idealan za probleme sa zatvorom i neredovnom stolicom. Pored toga, može se koristiti i za čišćenje creva i eliminisanje crevnih parazita. Ovo je sve zato što susam sadrži dijetetska biljna vlakna koja su veoma značajna u ove svrhe.