tvrd stomak u trudnoci

Tvrd stomak u trudnoći (ranoj, 6. mesecu, 9. mesecu)

Tokom trudnoće, uobičajeno je za žene da iskuse brojne psihičke i mentalne promene u organizmu. Sve trudne žene se neminovno susreću sa uvećanjem stomaka tokom trudnoće, uporedo sa rastom bebe u materici. Počevši od četvrtog meseca do trudnoće, pa do sedmog ( drugi trimestar ), materica je već krenula ka dole i zaglavljuje se između karlične kosti i pupka – zbog toga je pupak izbačen.

Kako fetus u materici raste, mišići dostižu svoju maksimalnu elastičnost – usled zatezanja – dolazi do pojave tvrdoće prednjeg trbušnog zida koja je fiziološka i ne ukazuje na aktivne patološke procese u organizmu. Zato trudnice ne treba da se brinu što se nekada stomak uveća toliko da trudnici predstavlja teret – ipak, potrebno je ostati pribran kako ne bi došlo do bespotrebnog lučenja hormona stresa koji otežava trudnoću.

Tvrd i napet stomak u ranoj trudnoći

Rana trudnoća se definiše kao prvi trimestar – prva 3 meseca trudnoće. Brojne promene karakterišu prvi trimestar:

– averzija prema hrani, odnosno, povećan apetit

– učestale promene raspoloženja

– povećana potreba za mokrenjem

– vrtoglavice

– bol u grudima

– muka i nagon za povraćanjem

Sve ove promene se javljaju zajedno sa promenama u stomaku – u prvim mesecima trudnoće, stomak nije izražen ali rastezanje stomaka stimuliše lučenje hormona koji kod trudnice mogu da izazovu stres. Stomak polako postaje tvrđi, čak i kod gojaznijih trudnica. Ipak, gojaznim pacijentkinjam se nalaže da smršaju kako bi lakše izneli trudnoću. Trudnoća gojaznih osoba se malo teže podnosi – ukoliko trudnica ne smrša, može doći do bolesti nogu pošto mišići nisu toliko jaki da  nose težinu i deteta i nagomilovanog masnog tkiva.

tvrd stomak u trudnoci

Da li je normalno da stomak bude tvrd na pocetku trudnoće?

Da! Kao što smo ranije napomenuli, rastezanje mišića i napetost ( konstrikcija ) prednjeg trbušnog zida je najnormalnija, fiziološka pojava u trudnoći! Ukoliko je prednji zid mekan, ispituju se 2 stvari: ukoliko je trudnica gojazna, prepisuje se hipokalorijska dijeta koja je pogodna za zdravlje i majke i deteta. Sa druge strane, trudnica može imati zaista slabe trbušne mišiće, te da usled njihovog rastezanja ima veći bol. Ipak, sve se ovo da regulisati, te nema razloga za brigu!

Tvrd stomak u 6.mesecu trudnoće

Period 6.meseca se naziva “period medenog meseca” iz razloga što se vrtoglavice sve ređe javljaju, a pojačane emocije bivaju utišane. Ipak, gubi se i averzija prema određenom tipu hrane, tako da je ovo period kada trudnica treba da povede računa o unosu kalorija. Tako se i žene polako navikavaju na stomak koji je napet, tvrd, a u ovom periodu, pupak generalno iskače što je dobar znak – to je znak da materica raste a da se dete pravilno razvija! Drugi semestar karakterišu i dijagnostičke procedure: amniocenteza, hordocenteza, analiza horionskih čupica, dupli i tripli test – u cilju otkrivanja potencijalnih genetskih anomalija. Naviknite se na široku garderobu i nosite je. Izbegavajte nošenje tesnih stvari, mini suknji i vodite računa da se ne prehladite – prehlada se podnosi 2 puta teže u trudnoći!

Tvrd stomak u 9 mesecu trudnoće

Tvrd stomak u devetom mesecu trudnoće je normalna stvar, 9.mesec je period porođaja – pred sam porođaj beba se polako spušta niz karlicu i glavom ( najčešće ) zauzima prednjačeći položaj. U ovom mesecu, kontrolišu se sledeće stvari: da li je karlica dovoljno široka, odnosno, da li je prirodni put moguć. Pred sam porođa, organizam je napet, a posebno stomak koji se, od strane, porodilje, stimuliše za kontrakcije i izbavicanje ploda vani. Nakon izbacivanja ploda anapolje, stomak je rastegnut i opušten – mišići se u kratkom vemenskom periodu opuštaju i stomak izgleda kao guma. Zato je potrebno da nakon postporođajnog oporavka, trudnica krene sa zatezanjem mišića stomaka kako rastegnutost ne bi perzistirala i pravila estetski ružnu figuru.

Nadutost stomaka u trudnoći – kako je sprečiti ?

Dosta trudnica živi u zabludi da tokom trudnoće treba da konzumiraju znatno veću količinu hrane ( kako bi beba pravilno rasla ). U dogovoru sa ginekologom, umereno treba povećati unos kalorija, ali osnovno pravilo je da se beba hrani kroz meso, voće, povrće i mlečne proizvode, a ne kroz brzu i kaloričnu hranu! Velika telesna težina predstavlja dodatni napor po trudnicu. Višak kilograma dovodi do naprezanja mišića što posledično dovodi do pojave bola u krstima i nogama, dolazi do zamora kompletnog organizma, a može se javiti i sindrom proširenih vena. Pritisak raste, a rađanje pretešog ploda nikome nije cilj. Ukoliko trudnica jede dosta više nego obično, javljaju se grčevi u stomaku i nadimanje.

Nadimanje stomaka u trudnoći je u većini slučajeva prolazna pojava bez ozbiljnijih komplikacija. Nadimanje stomaka je obično praćeno unošenjem namirnica koja su bogata fruktozom, laktozom i vlaknima, kao što su voće i povrće ( pasulj, kupus, kajsije, šargarepa) koje se pak, preporučuje tokom trudnoće.

Možda i najveći problemi nadimanja stomaka tokom trudnoće jesu dodatna nelagodnost, preznojavanje i opadanje već narušenog raspoloženja. Zato treba jesti umereno sve namirnice.

U trudnoći je prateći simptom nadutosti u stomaku nemogućnost redovnog pražnjenja creva. Zatvor tokom trudnoće se javlja zaista često – svaka druga žena je tokom trudnoće imala ove povezane simptome. Izazivaju ih konstantne promene u odnosu hormona koji se izlučuju – trudnoća je period velikog lučenja hormona.Uloga hormona jeste da adekvatno pripremi telo za normalan tok trudnoće. Ipak, pored toga što štite telo buduće mame i prilagođavaju ga bebi, istovremeno usporavaju metabolizam ( kao i pokrete creva ). Materica, svojim širenjem, dovodi do pritiska na lumen creva, te je to glavni razlog zašto su stolice neredovne.

Čaj protiv nadimanja možete pripremiti od lekovitog bilja koje dokazano smanjuje stvaranje gasova u organizmu. Da biste pripremili ovaj čas, potrebno je da nabavite nanu, majčinu dušicu i kim. Skuvajte vodu za čaj i ubacite ove biljke, i sačekajte da malo odstoji, zatim procedite. Po mogućstvu, možete ubaciti i cimet.

Lekovita biljka koja takođe doprinosi boljem varenju jeste kamilica. Čaj od kamilice je najbolje piti posle jela, tako da automatski deluje na sam proces varenja. Takođe, biljke koje imaju odlično dejstvo protiv stvaranja nadimanja u stomaku jesu majčina dušica, komoran, lipa, lavanda i mirođija.

Ginekolozi preporučuju i ubacivanje lana u ishranu. Laneno seme možete dodati hrani a i pripremiti topli napitak od ovog lekovitog semena.