ukocen vrat

Ukočen vrat mogući uzroci i lek

Ukočen vrat je učestala pojava, pogotovo kod starijih osoba usled progresivnog smanjenja snage mišića i lošeg držanja kičme usled slabosti donjih ekstremiteta.

Kod mlađih osoba, ukočen vrat se mora ozbiljnije tretirati jer deca imaju očuvani balans mišića i kostiju, te je ukočen vrat uglavnom posledica nekog patološkog procesa i treba se na vreme reagovati kako bi se smanjila potencijalna nesposobnost ili invalidnost.

U odnosu na pol, žene su nešto sklonije razvoju ukočenosti vrata, pogotovo žene u menopauzi koje ostaju bez potpore zaštitnog hormona( estrogena ) koji čuva zdravlje mišića i kostiju

Ukočen vrat – uzroci

Meningitis. Pored starijih osoba, ukočen vrat se može javiti i kao posledica meningitisa izazvanog brojnim bakterijama, virusima, spirohetama, gljivicama, parazitima i toksinima. Ukoliko je meningitis uzročnik ukočenog vrata, pored ovog simptoma, javljaju se i povraćanje, glavobolja, oslabljeno varenje, kao i specifični meningealni znaci ( Kernigov znak, gornji i donji Bružinski, Vujićev znak i opistotonus ).

ukocen vrat lek

Osteoartritis. Ovo oboljenje nastaje kao uzrok ima degenerativne promene u hrskavici, zglobnoj čauri i zglobnim vezama, a kao primarni uzrok se navodi istrošenost i prevelika upotreba zgloba, zbog toga osteoartritis uglavnom nastaje kod osoba starijeg životnog doba. Osobe koje pate od asteoartritisa imaju simptome ukočenog vrata – razlog je nemogućnost pokretanja vrata u svim pravcima usled spazma mišića, ukoliko pacijent i pokuša da okrene vrat za 360 stepeni, to je nemoguće odraditi jer će ga bol sprečiti u tome. Osteoartritis je rasprostranjena bolest, od koje pretežno oboljevanju starije osobe, a javlja se podjednako i kod žena i kod muškaraca. Oko 10 % pacijenata obolelih od osteoartritisa ima manje od 30 godina. U zemljama sa visoko razvijenim zdravstvenim sistemom, bolovi u zglobovima su na prvom mestu kao razlog odsustva sa posla.

Nervna kompresija. Uklještenje nerava se najčešće javlja usled povrede, ali može se javiti i u najranijem periodu života – razlog kongenitalne nervne kompresije je postojanje polomljenog rebra ( usled neadekvatnog vođenja porođaja ) ili postojanje viška rebra koje konstantno vrši pritisak na nerve i krvne sudove, dovodeći do blokade sprovođenja impulsa kroz nerv i ishemije gornjih ekstremiteta.

Reumatoidni artritis. Predstavlja hronično, progresivno, zapaljenjsko reumatsko oboljenje čiji uzrok još uvek nije dovoljno poznat.  Obično zahvata sitne zglobove šaka i stopala, ali često može zahvatiti i velike zglobove vrata, čime vrat fiksira u jednoj tački ili povlači glavu napred nadole. Najčešće se javlja kod žena i osoba sa genetskom predispozicijom, ređe kod mlađih osoba. Ukočen vrat je najčešće samo jedan od brojnih simptoma ove komplikovane bolesti.

Traumatske povrede. Saobraćajni traumatizam je vodeći uzrok nastanka velikog broja povreda, među kojima su i povrede vrata. Brojne studije su pokazale da je u ovom trenutku, opasnije biti u vozilu koje je udareno, ukoliko glava krene napred, tu je air – bag, međutim, kada glava krene pozadi, dolazi do prevelikog istezanja vrata i posledično dolazi do istezanja zglobova i mišića i dalje nemogućnosti da se vrat pomera u svim pravcima.

Loše održavanje posture tela. Programeri i osobe koje provode dosta vremena za računarom prave krucijalnu grešku time što ne podešavaju kompjuter u visini ramena. Konstantno savijanje dovodi do formiranje kifoze, lordoze i ukočenosti vrata.

Ukočen vrat od spavanja

Najčešći uzrok nastanka ukočenosti vrata nakon spavanja jeste spavanje na mekanim podlogama. Tvrđa podloga, odnosno jastuk, fiksira vrat u fiziološkom položaju i ne dozvoljava da se vrat pomera u pravcima koji nisu anatomski predodređeni. Takođe, potrebno je spavati na krevetu od tvrdog materijala, kako se nefiziološki položaj kičme ne bi odrazio na zdravlje kičme i vrata.

Ukočen vrat i glavobolja

Glavobolja koja je udružena sa ukočenim vratom ( posebno bol koji se povećava kada bolesnik nagne glavu ka napred ) najčešće je znak postojanja infekcije moždanih opni, odnosno, meningitisa. Kognitivni znaci meningitisa jesu i konfuzija, izmenjena svest, povraćanje i nesposobnost da se toleriše svetlost ( fotofobija ) ili boravak u glasnoj sredini ( fonofobija ).

Ukočen vrat kod dece

Poseban oprez postoji kod dece: ukočen vrat, neobjašnjiva pospanost ili nezainteresovanost za učenje i okolinu često predstavlja prvi znak infekcije moždanih struktura. Menigitis se mora hitno lečiti kod dece jer može ostaviti brojne neurološke deficite koji se nekada ne mogu uopšte izlečiti.

Bavljenje sportom kod dece često izaziva povrede delova tela. Na prvom mestu je prelom noge, a već na drugom se nalaze povrede vrata. S tim u vezi, potrebno je decu na adekvatan način informisati o bezbednosti i potencijalnom povređivanju u sportu.

Na trećem mestu, nalaze se ujedi krpelja – ove životinje ubrizgavaju toksine koji utiču na stanje mišića, izazivaju napetost i nemogućnost pokretanja vrata u svim pravcima.

 Lek za ukočen vrat

Lečenje ukočenog vrata se provodi u odnosu na uzrok koji je do ukočenosti vrata doveo kao i o faktoru vremena – ukoliko ukočeni vrat perzistira u dužem vremenskom periodu ( duže od 5 dana) potrebno je zatražiti stručnu medicinsku pomoć.

Ukoliko se, pak, radi o osobi starije životne dobi, najverovatnije će se bol povući nakon kućnog tretmana. Probajte sa toplim oblogama i komovicom – stavljanjem toplih obloga dolazi do veće prokrvljenosti regiona vrata ( usled širenja krvnih sudova ). Takođe, a svoju ruku možete uzeti neki analgetik ili nesteroidni antiiflamatorni lek, kao što je aspirin ili brufen. Ipak, ovi lekovi nekada mogu samo u kratkom vremenskom periodu da ublaže bol, te je potrebna sistemska terapija.

Ukoliko bol perzistira, lekar može proverom limfnih žlezda ( potraga za otečenošću ) i merenjem temperature posumnjati na postojanje meningitisa, tada slede detaljnije laboratorijske analize radi utvrđivanaj parametara postojanja infekcije. Posebna pažnja se posvećuje deci, gde se nekad znaci meningitisa, osim ukočenog vrata, ne ispoljavaju. Tada je potrebno obratiti pažnju na psihičko stanje deteta – da li deluje zainteresovano za saradnju, da li je veselo ili pospano. Retko kada su potrebne operacije, uglavnom se razmatraju kada se radi o saobraćajnom traumatizmu, odnosno, ukoliko postoji kongenitalna anomaljia ( anomalno rebro ) čijim uklanjanjem dolazi do otkočenja vrata.

Prevencija ukočenog vrata

Ukoliko ste skloni kočenju, ili spadate u grupe koje su u riziku, savetujemo Vam sledeće:

–  nabavite tvrdi dušek i tvrdi jastuk – izbegavajte sedenje i leženje u nameštaju koji ne pratI fiziološke krivine tela i vrata

–  redovno vežbajte i radite vežbe istezanja

–  prilikom vožnje ili sedenja za stolom, trudite se da telo držite u fiziološkom položaju

–  računar podignite u visinu vrata, kako se ne bi nepotrebno savijali

[icegram campaigns=”8788″]