upala usne supljine

Upala usne duplje (stomatitis) – uzroci i lečenje

Upala usne duplje (stomatitis) je česta infekcija u našoj populaciji. Postojanje nehigijene čak i u tragovima, ili samo mali pad imuniteta mogu dovesti do nastanka ove upale. Osobe koje imaju stomatitis, primećuju pojavu belih naslaga na unutrašnjoj strani usana ili obraza periodično – sama bela naslaga na nepcu perzistira od 7 do 10 dana, a na godišnjem nivou, javlja se od 3 do 6 puta. Može se naći na obrazima, ali i na jeziku, kao i na desnima.

U zavisnosti od mehanizma nastanka, upala usne šupjine se deli na herpes stomatitis i na aftozni stomatitis.

Herpes stomatitis predstavlja klasičnu infekciju usne duplje, prouzrokovanu virusom Herpes simpleks, koji u najvećem broju slučajeva zahvata decu mlađu od 10 godina. Takođe, osobe starije od 50 godina su sklone razvoju ove infekcije.

Aftozni stomatitis nastaje, u najvećem broju slučajeva, kao posledica pada imuniteta. Hronični nedostatak vitamina ili minerala, kao posledicu daje bele naslage, afte, na jeziku i obrazima, čime organizam “poručuje” da je u deficitu sa hranljivim materijama.

Upala usne duplje uzroci

Uzroci nastanka stomatitissa variraju od neadekvatne higijene, do sistemskih hroničnih bolesti kod kojih je stomatitis samo jedan od niza simptoma:

  1. Grickanjem usana i unutrašnje strane obraza (na nervnoj bazi) stvara adekvatnu podlogu za naseljavanje raznih bakterija i virusa. Mikroorganizmi se najčešće razmnožavaju upravo na ogoljenim površinama sluzokože.
  2. Nehigijena ruku. Ovo se posebno odnosi na osobe koje konzumiraju brzu hranu, a pre čije upotrebe često ne operu ruke. Takođe, dodirivanjem usana i zuba prljavim prstima stvara idealni medijum za bakterije.
  3. Neadekvatna higijena zubnih proteza. Preporuka mnogih stomatologa jeste da se proteze redovno čiste – usled velike količine metala, dolazi do stvaranja vegetacija bakterija na njima, te do razvoja zapaljenja desni i usne duplje.
  4. Deca su sklona razvoju hroničnih alergija – alergija na lekove, hranu i stvari iz domaćinstva dovodi do burne reakcije organizma, te do pada imuniteta i pojave infekcija usne duplje.
  5. Bolesnici sa autoimunskim bolestima, poput sistemskog lupusa, Kronove bolesti ili Bečetove bolesti gotovo na redovnoj bazi imaju upalu usne duplje usled potpunog narušenja balansa imunskog sistema.
  6. Osobe na hemoterapiji, antibioticima, na nesteroidnim antireumaticima ili antiepilepticima često imaju stomatitis.
  7. Osobe koje se leče od raka, razvijaju stomatitis ukoliko su bile podvrgnute zračenju. Čak i minimalna doza radijacije dovodi do nastanka stomatitisa.

Upala nepca

Upala nepca je često posledica neke sistemske infekcije, odnosno, nikada se ne javlja izolovano. Upala nepca je najčešće posledica bakterijske infekcije, li i brojni iritirirajući faktori mogu dovesti do zapaljenja nepca – izuzetno vruća i ljuta hrana, hrana koja predstavlja jak alergen, nedovoljna hidracija organizma, kao i nedostatak vitamina C i raznih minerala. Upalu karakteriše crvenilo nepca, a često se na nepcu zapaža i veliki broj afti, upravo zbog pada imuniteta, kao i usled dejstva bakterijskih toksina. Ukoliko je prateći simptom crvenila nepca povišena telesna temperatura, kao i izbacivanje šlajma, najverovatnije se radi o bakterijskoj infekciji i potrebna je adekvatna antibiotska terapija.

Šta je dobro za dezinfekciju usta?

Najpotentniji prirodni lek jeste čaj od žalfije. Čaj od žalfije je odlično dezificijensno prirodno sredstvo koje msanjuje broj bakterijskih i virusnih kolonija i smanjuje simptome upale na minimum. Čaj od žalfije se ne pije, već se njime ispiraju usta. Pripremite čaj od žalfije, ostavite ga da odstoji dok ne bude mlak i neiritirajući za usnu duplju i nepce, pa zatim 10 minuta muljajte čaj kako bi žalfija ostvarilo svoje dejstvo maksimalno.

Stvar koju svako domaćinstvo ima jeste soda bikarbona. Ovaj “magični” prašak, svoju upotrebu našao je i u dezinfekciji. Potrebno je samo da razmutite sodu bikarbonu u čašu vode, a onda, bez bojazni od neželjenih efekata, da ispirate usta svakog jutra, kako bi se rešili ostataka hrane koja je puna bakterija, kao i kamenca.

Naravno, standardni preparati za dezinfekciju usta koji se mogu kupiti u bilo kojoj drogeriji ili apoteci su veoma korisni, a uz njih se trudite da koristite i konac za zube, kako biste u potpunosti uklonili ostatke koji se u najvećoj meri skupljaju upravo između zuba. Pranje zuba više puta dnevno doprinosi opštem zdravlju usne duplje i zuba, te se preporučuje da se deca što pre naviknu na pastu i četkicu.

U praksi, koristi se i 3 % hidrogen, ali ga lekari ne savetuju jer hidrogen “ubija” i zdravu mikrobiološku floru koja štiti organizam od opasnijih infektivnih agenasa, te izlaže organizam dodatnim opasnostima. Ipak, u kombinaciji sa morskom solju, hidrogen deluje blagotvorno – u čašu ubacite hidrogen i morsku so, pomešajte, a potom kašičicom stavite u u usta i muljajte 2 – 3 minuta. Ovaj postupak ponavljajte svakog dana, 1 dnevno.

Lečenje

U zavisnosti od uzročnika, primenjuje se adekvatna medikamentozna terapija. Ukoliko je posredi stomatitis izazvan herpes simpleks virusom, onda je jedini lek aciklovir.

Imajte u vidu da je aftozni stomatitis na bazi pada imuniteta prolazna stvar, te da se zdravom ishranom i unošenjem velike količine tečnosti u organizam jača imunitet i afte povlače. Posebno se ističe nedostatak vitamina B, koji kao prvi simptom daje pojavu afti. Ukoliko se upala usne duplje na povlači vremenom, potrebno je obratiti se lekaru radi kontrole i utvrđivanja postojanja neke sistemske bolesti, odnosno, prepisivanja jače terapije na bazi kortikosteroida, koji se uvode isključivo kod odraslih osoba i uz adekvatno praćenje pacijenta.

Prevencija nastanka upale usne duplje

Poseban značaj se pridaje i preventivnim merama. Dizanje svesti o higijeni kod dece je veoma značajno – veliki broj dece sa upalom usne duplje, ovu infekciju je razvilo u kolektivima, gde se dele prostorije, hrana i pribor, i gde, zapravo, najveći broj infektivnih agenasa cirkuliše.

Detetu treba objasniti da je pranje ruku obavezno pre i posle jela, a malu decu je potrebno što pre odvići od cucle. Studije su pokazale da deca, koja su se ranije odvojila od cucle, često imaju jači imunitet i zube, te da su manje sklona infekcijama nastalim u kolektivima.

Osobe koje su na antitumorskoj terapiji, moraju biti svesne činjenice da je upala usne duplje samo jedan od neželjenih efekata, ali da će prestati već za par dana nakon završetka terapije.

Maloj deci, takođe, treba blagovremeno odrediti potencijalne alergije, jer su brojni nutritivni alergeni (kikiriki, soja, jagode, jaja) glavni “krivci” za pad imuniteta i razbuktavanje infekcije.