upaljenje vene

Upala vena na nogama i rukama – simptomi, uzrok, lečenje

Upala vena se u medicini naziva flebitis. Zapaljenje izaziva veliki bol, žarenje i osećaj pritiska u regionu u kome se vena upalila. Ukoliko je upala izazvana trombom koji postoji u veni, onda se takvo stanje naziva tromboflebitis. Upala vena na nogama je najučestalija, ali, takođe, često dolazi i do zapaljenja vena ruku.

Kada je u pitanju upala vena na nogama, navode se 2 vrste zapaljenja: upala vena koje su površno postavljene i nalaze se ispod kože i vena koje su postavljene dublje u nozi ili ruci.

Površni flebitis retko izaziva opasne komplikacije. Leči se uglavnom lokalno nesteroidnim antiupalnim lekovima. Ukoliko se u površnim venama razvije tromb, potrebna je hirurška intervencija.

Flebitis dukokih vena nogu je jako kompleksnije oboljenje jer, ukoliko je praćen trombom, može doći do posledične plućne embolije tako što se tromb otkida iz zapušene vene i krvnim protokom odlazi do plućne arterije, koja je znatno uža od veličine tromba, i, u zavisnosti od zapušenosti i odbrambenih mehanizama organizma, može da dovede od blagih simptoma do fatalnih posledica i smrti kao krajnjih ishodom.

Upala vena ruku se dešava, retko, ali takođe može da da niz lokalnih i opštih simptoma, kao i da da opasne komplikacije.

upala vena na nogama

Upala vena nogu – simptomi

Upala površnih vena nogu često prolazi bez sistemskih simptoma, ali se lokalno javljaju, u zavisnosti od regiona u kome se upaljena vena nalazi, od uzroka koji je do zapaljenja doveo kao i do stadijuma upale.

U ranoj fazi zapaljenja, javljaju se simptomi koji predstavljaju odgovor imunskog sistema na promene u organizmu. Takvi simptomi su povećanje telesne temperature, pojava jeze, uznemirenosti, psihičke uznemirenosti i osećaja umora. U regionu gde se upaljene vene nalaze, dolazi do osećaja hladnoće u tom delu noge, osećaja bola i pojave grčeva, uglavnom u listu, kao i prenosa bolova na stomak, tj, kada se zapaljenje prenese na vene u karlici.

Vremenom, dolazi do pojačanja bola u nozi i otečenosti koja često ograničava pokretljivost osobe sa zapaljenim venama.

Pacijenti često prijavljuju lekaru da na nozi primećuju površnu venu koja je tvrda i sklupčana.

Vremenom, javljaju se i drugi simptomi, dolazi do bledila i otečenosti noge i razvijanja mostnih grana.

Pri ispitivanju stanja površnih vena nogu, lekar nalaže pacijentu da rotira nogu – ukoliko pacijent oseti bol pri rotaciji stopala u levo – to je znak da je došlo do upale vene.

Kod polovine pacijenata koji imaju upalu dubokih vena nogu ne javljaju se simtpomi.

Međutim, prvi simptomi se najčešće javljaju kada je situacija komplikovana, tj., kada je došlo do razvoja plućne embolije – prvi znak je iznenadna bol velike jačine u grudnom košu i tada je potrebna hitna pomoć.

Kod ostatka pacijenata javljaju se slični simptomi kao kod upala površnih vena nogu: dolazi do javljanja bola, otoka nogu, osetljivosti na dodir. Noga je jako topla i crvena.

Vremenom, koža iznad upaljenje duboke vene nogu postaje smeđa, razlog tome je prelazak crvenih krvnih zrnaca iz vena u kožu. Takva koža je jako osetljiva na traume i lako puca. Takva koža sklona je infekcijama.

upala vena

 

Zapaljenje vena ruku – simptomi

Upala vena ruku često ne daje simptome na početku, ali, vremenom, dolazi do pojave bola i crvenila tod dela ruke. Pacijenti često navode da ne mogu da izvode osnovne manuelne radnje – ne mogu da podižu ruku niti da koriste pribor – kod njih, ovakve radnje izazivaju jak bol koji prestaje nakon što se aktivnost završi.

Uzrok upale vena

Uzroci koji se navode kao glavni faktori u nastanku površnog flebitisa jesu:

–  traumatsko oštećenje – ovaj vid oštećenja i zapaljenja površnih vena je najčešći – koža je obično istanjena na mestima gde postoji izraženi venski crtež. Ozleđeno područje postaje sklono razvoju infekcija usled kontakta sa spoljašnjom sredinom i mnogim mikroorganizama koji, na ovaj način, imaju odličan medijum za sopstveni razvoj

upotreba intravenskih katetera – ukoliko je pacijent u bolnici, često može da dođe do zapaljenja vena ovim putem. Razlog tome je što usled konstantog prisustva stranog tela u krvnom sudu, imuni sistem počinje da proizvodi odbrambeni odgovor i na taj način dolazi do reakcije na strano telo sa zapaljenjem kao posledicom

Uzroci upale vena koji mogu da dovedu do razvoja tromboze jesu:

– dugotrajna nepokretnost – najčešće kod pacijenata koji su hospitalizovani, u komi ili u periodu posle operacije

traumatsko oštećenje

– urođena sklonost ka zgrušavanju krvi

gojaznost, odnosno, indeks telesne težine preko 25

dugogodišnje konzumiranje cigareta. Pogotovo je opasno pušiti u vreme korišćenja kontraceptivnih pilula.

– Tokom trudnoće, materica u kojoj raste fetus, može svojom veličinom da vrši pritisak na vene

– Leukemije i limfomi, kao i urođeni poremećaji krvi, kao jedan od svojih simptoma imaju zapaljenje vena

Uzroci zapaljenja vena ruku jesu:

preterana aktivnost ruku – kod osoba koje rade teške fizičke poslove

traumatsko oštećenje – krvni sudovi se najlakše povređuju na ruci jer su ruke najpodložnije traumama

postojanje anomalnog rebra koje sprečava normalnu cirkulaciju vena

– gojaznost

dugogodišnje pušenje

Upala vena lečenje

Lekovi se koriste simptomatski.U lakšim slučajevima upala vena se leči medikamentoznom terapijom.

Da bi se smanjio bol, koriste se aspirin, ibuprofen i ostali antiupalni nesteroidni lekovi. Grupa lekova koja pomaže u razgradnji zgrušenih krvnih zrnaca jesu antikoagulansi. Na našim prostorima, dominantno se koriste heparin i varfarin koji svoje dejstvo ispoljavaju veoma brzo.

Kod pacijenata kod kojih se razvila upala površnih vena nogu, lekari često savetuju nošenje kompresivnih čarapa kako bi se stimulisala cirkulacija nogu i smanjila progresija širenja vena i oticanja.

Ukoliko se radi o zapaljenju dubokih vena i posledičnoj trombozi, često se indukuje hirurška intervencija. Intervencija se sastoji u ubacivanju filtera u glavnu stomačnu venu kako bi se sprečio prelazak tromba iz duboke vene noge u plućnu arteriju i nastanak plućne embolije.

Ukoliko je to izvodljivo, vrši se presecanje zapaljenje vene i podvezivanje zdravih delova vena – na taj način uklanja se deo bolesne vene, a cirkulacija pospešuje. Ipak, treba se napomenuti da ovakva intervencija često iziskuje nešto duži postoperativni boravak.

Lečenje upale vena ruku se sastoji u medikamentoznoj terapiji. Hirurško podvezivanje se ne preporučuje, jer se bitne strukture nalaze u neposrednoj blizini, a samo zapaljenje se lekovima sanira za kratak period.

Da li postoje prirodni lekovi?

Beli i crni luk, paprika i đumbir jesu namirnice koje mogu da pospeše procese u organizmu. Jedan od njih jeste i aktivacija fibrina, enzima koji sprečava preterano zgrušavanje krvi.

Voće koje, takođe, dosta pomaže u lečenju upala vena jeste ananas! Ananas ima  odlično antiupalno dejstvo a utiče i na proces fibrinolize, kojim se razgrađuju suvišni trombi.

Na zapaljene površne vene nogu mogu se mazati prirodni losioni koji smanjuju temperaturu tog dela noge i otečenost. Jedan takav prirodni lek jeste i losion (tinktura) od divljeg kestena koji se može pronaći u bolje snabdevenim apotekama.