urme za mrsavljenje

Urme voće za mršavljenje i zdravlje

Urme i zdravlje

Urme (plod urmine palme), koje su poreklom iz severne Afrike, spadaju u vrstu najhranljivijih i najzdravijeg tropskog voća. Urme su prava „energetska bomba” za vaše zdravlje! Samo četiri urme sadrže čak 266 kalorija i prirodne šećere, uz pomoć kojih se vaše ćelije snabdevaju potrebnom energijom. Urme, pored toga što su veoma ukusne, sadrže i niz esenijalnih nutrijenata ‒ vitamina i minerala koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma.

Urme su pre svega nezaobilazan sastojak u mnogim receptima za slatkiše, namaze, sirupe, pudinge i razna pića. One obiluju mineralima kao što su kalijum, fosfor, selen, magnezijum, gvožđe, mangan. Zbog sadržaja svih ovih minerala, redovnim konzumiranjem urmi možete sprečiti pojavu raka.

Za šta su dobre urme?

Urme su dobre za zdravlje jer sadrže važne minerale i vitamine.Selen, bakar i magnezijum omogućavaju zdrav razvoj kostiju i njihovo jačanje, pa su zato urme kao lek pogodan saveznik u borbi protiv osteoporoze.

Pored navedenih minerala, kojima urme obiluju, one sadrže i komplekse vitamina A, B i K, kao i prirodne šećere poput glukoze, fruletoze i saharoze, pa se zbog svoje visoke energetske vrednosti mogu koristiti i kao zamena za redovan obrok.

Urme kao lek su pogodne i za borbu protiv tvrde stolice i zatvora, jer su veoma bogat izvor rastvorljivih vlakana, koja olakšavaju prolaz hrane kroz digestivni trakt. Dakle, urme podstiču varenje i sprečavaju opstipaciju i eliminišu pojavu tvrde stolice.

urme voce

Lekovita svojstva urme (urma lekovitost)

  • Urma voće za anemiju ‒ S obzirom na to da su urme veoma bogat prirodni izvor gvožđa, onima koji boluju od anemije preporučuje se da što više konzumiraju ovo voće u bilo kom obliku. Samo 100 g urmi sadrži oko 0,90 g gvožđa, što je čak oko 11% preporučene dnevne doze ovog esencijalnog minerala.Gvožđe, kao sastavni deo hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, obezbeđuje transport kiseonika u krvi, što pomaže kod izlečenja anemije.
  • Urma voće za očuvanje vida ‒ Za očuvanje zdravlja očiju, urme su veoma pogodan prirodan lek. Lutein i zeaksantin, koje urma sadrži, posebnu su važni za mrežnjaču, jer potpomažu ćelije epitela i tako sprečavaju njeno oštećenje, koje se javlja starenjem. Ako želite da očuvate zdravlje svoga vida, jedite urme!
  • Urme kao lek za dijareju ‒ Urme su veoma bogat prirodni izvor kalijuma, koji je jedan od glavnih sastojaka za zaustavljanje dijareje. Takođe, redovnim konzumiranjem urmi, stvorićete u svojim crevima korisne bakterije.
  • Urme za snižavanje holesterola ‒ Istraživanja su pokazala da urme smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL) u organizmu. Zato su urme pogodne za one koji imaju problem sa visokim holesterolom, koji je jedan od glavnih uzročnika srčanog i moždanog udara. Ako želite da očuvate zdravlje svog kardivaskularnog sistema, redovno jedite urme!
  • Urme za snižavanje krvnog pritiska ‒ Kao što snižavaju nivo lošeg holesterola, urme su takođe pogodne i za smanjenje visokog krvnog pritiska. Zašto? Zato što sadrže veoma malo natrijuma, a s druge strane, bogate su kalijumom.
  • Urme sprečavaju pojavu moždanog udara ‒ Jedna od ključnih prednosti ovog čudesnog voća jeste da održava zdravlje vaših nerava, opet zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma smanjuje rizik od moždanog udara čak za 40%.
  • Urme kao hrana za mozak ‒ Kao što smo već napomenuli, urme sadrže fosfor, a on igra veoma važnu ulogu za pravilno funkcionisanje mozga. Zato se urme preporučuju i osobama koje se bave intelektualnim radom.
  • Urme su energetski stimulans ‒ Zbog glukoze, saharoze i fruktoze, koji su prirodni šećeri, urme su neiscrpan izvor energije koja vam je potrebna za pravilno funkcionisanje.
  • Jačaju zubnu gleđ ‒ Urme sadrže i fluor, koji igra veoma važnu ulogu u borbi protiv karijesa, jer sprečava kvarenje zuba. Jedite urme da biste imali zdrav i lep osmeh!

Koliko urmi dnevno?

Iako urme imaju dosta visok glikemijski indeks, ovo voće je i pored toga veoma korisno za vaše celokupno zdravlje. Proteini koje unosite iz urmi, otići će puno brže u mišiće. Imajte na umu to da 100 grama urmi sadrži čak 307 kalorija. Raznolikost i bogatstvo vitaminima B5, B1, kao i veoma važn folna kiselina, minerali poput gvožđa, magnezijuma i kalcijuma su fenomenalan izvor energije, koji će vam veoma brzo povratiti snagu, obnoviti potrošenu energiju, a da pritom neće narušiti balans organizma, niti će uzrokovati pad šećera. Upravo zbog visokih koncetracija pomenutih hranljivih materija, urme održavaju sitost, a poznato je i da zahvaljujući tome olakšavaju gubitak suvišnih kilograma.

Urme za mršavljenje

Ako rano izjutra (na prazan želudac) pojedete samo nekoliko urmi, one će omogućiti dobar rad creva, a vašem organizmu će dati sav neophodan šećer. 1 kg urmi sadrži preko 3000 kalorija, koje predstavljaju neki minimum za fizički aktivne ljude, za sve vas koji niste aktivni to je veoma puno i na duže staze će uzrokovati gojaznost.

Dakle, urme su pogodne za one koji žele da skinu višak kilograma, ali zato je obavezna fizička aktivnost i pre svega umerenost u konzumiranju. Dakle, urme su pogodne i za zdravlje i za mršavljenje.

Urme za bebe

Šećer iz urmi je vrsta šećera koja se najlakše otapa i vari, pa je on prikladan i za novorođenčad, s tim što urme treba da budu isitnjene ili natopljene u vodi pre davanja detetu. Savremeni institut za ishranu savetuje da se deci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju urme. Urma se može davati maloj bebi kojoj rastu zubi da je sisa. To će kod beba umanjiti bol u desnima.

Urme u trudnoći

Eksperiment koji je sproveden na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazao je da konzumiranje urmi 4 nedelje pre porođaja majkama može da olakša porođajne bolove i umanji krvarenje. Žene koje su pre porodjaja jele urme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, dobro je jesti urme u trudnoći jer su ženama pomogle da prebrode postoporođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mleka za bebu.

Kao što ste videli, ovo ukusno i slatko voće je veoma zdravo i nema razloga da ga još danas ne uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu zbog svih dobrobiti koje vam donosi. Brinite o svom zdravlju koristeći zdravu ishranu i zdrave nutrijente, jer je to ključ dobrog zdravlja i izgleda.