fibromi uklanjanje

Viseće bradavice i fibromi – uklanjanje i lečenje prirodnim putem

Viseća bradavic a predstavlja nefunkcionalno ktivo koje „visi“ o ostalom, zdravom delu kože. One mogu biti male, velike, a najčešće su lokalizovane na delovima kože koja je tanka ili koja se često trlja o tkaninu odeće koju nosimo.

Na primer, viseće bradavice se često javljaju u pazušnim jamama, na očnim kampica, grudima i u predelu karlice gde je rad znojnih žlezdi pojačan.

Iako su viseće bradavice uglavnom bezbolne i ne prouzrokuju nikakve neželjene komplikacije, one ne izgledaju lepo, te se osobe koje ih imaju često odlučuju za uklanjanje.

Pored nastanka usled vžane sredine, mnoge studije su pokazale povezanost infekcijoe humanim papiloma virusom, međutim, bilo da je bradavica nastala virusom ili negihijenom, ona se brzo uklanja a retko nakon uklanjanja ostaje vidljivi ožiljak na koži.

visece bradavice na vratu

Fibromi

Fibromi estetski izgledaju identično kao bradavice koje vise na koži. Predstavljaju dobroćudne tumore vezivnog tkiva, koji je dosta čest u populaciji a karakteriše se sporim rastom i lokalizacijom na koži, sluzokoži, a ponekad seže i do kostiju. Klasičan pacijent sa fibromom je osoba starije životne dobi, koja je gojazna, ima nesklad u lučenju hormona a u porodici je pojava fibroma dosta prisutna.

Fibromi su najčešće lokalizovani na koži kapaka i sa bočnih strana vrata i u sluzokoži koja oblaže usnu duplju.Kao i viseća bradavica, i fibrom „visi“ svojom peteljkom kojom je zakačen za zdravu kožu. Često bivaju neprepoznati, pogotovo na kosmatim predelima, kao što su prepone i pazuh, tu bivaju pomešani sa mladežima.

Ukoliko fibrom zahvati vilicu, može doći do komplikacija u vidu ispadanja zuba, i pomeranja zuba iz ležišta. Ukoliko se fibrom uvrne oko ose sopstvene peteljke, osoba često oseća bol, a fibrom iskrvari.

Posebnu pažnju treba a obrate pacijenti koji su operisani u letnjem periodu godine, pošto se pod zavojem koža brže znoji i tako stvara pogodnu sredinu za razvoj ovog dobroćudnog tumora. U tom periodu, zavoji bi trebalo svakodnevno da se menjaju a osoba da leži u klimatizovanoj prostoriji.

Fibromi se leče hirurški – prvo se fibrom zaseče do zdrave kože, potom se vrši spaljivanje, potom obrada laserom i radiotalasima. Prilikom operacije fibroma, aplicira se lokalni anestetik. Osobe imaju kratak postoperativni period – već nakon par dana, u potpunosti mogu da se vrate svojim životnim aktivnostima.

Viseće bradavice na vratu

Viseće bradavice na vratu nisu retka pojava. Regioni vrata koji su posebno izloženi razvoju ovih virusnih bradavica jesu bočne strane, pogotovo kod gajaznih osoba koje imaju podbradak. Usled postojanaj podbradka, između pregiba masnog tkiva se stvara vlažna, znojava sredina koja predstavlja odličan medijum za razvoj visećih bradavica. Ipak, viseće bradavice na vratu ne ostavljaju komplikacije na vratu niti u usnoj duplji, efikasno se leče, a estetski, nakon operacije, ožiljak ne izgleda ružno jer je minimalan.

Lečenje visećih bradavica

  1. Lečenje salicilnom kiselinom. Salicilna kiselina sadrži elemente koji sprečavaju širenje bradavica ne ostale delove kože kao i dalje povećanje samih bradavica. Sve što treba da uradite jeste da potopite deo kože sa bradavicom u vodu na oko 5 minuta, a potom četkicom nanosite razblaženu salicilnu kiselinu na kožu trljanjem. Nakon tretmana, ostavite iritiranu kožu na oko dan da se osuši, a potom se bradavica sama skida a mrtva koža guli. Ponovite ovaj režim na svakih 2 do 3 dana dok se virusne bradavice ne izleče potpuno.
  2. Isprobajte tečni azot. Lekari često preporučuju ovu metodu za uklanjanje visećih bradavica i fibroma. Ova metoda za uklanjanje fibroma i bradavica može da izazove blagu neprijatnost, međutim, nakon nekoliko tretmana, dobija se koža bez visećih bradavica i ružnih ožiljaka. Mana tečnog azota jeste što može da ošteti netaknutu kožu u blizini tako da se treba biti na oprezu pri upravljanju ovom metodom.

Uklanjanje bradavica

Hirurško odstranjivanje se najčešće preporučuje zato što se viseće bradavice ne navraćaju nakon hirurške itnervencije. Ova hirurška metoda je veoma jednostavna i obavlja je specijalista dermatologije. Viseća bradavica se može otkloniti na nekoliko načina – krioterapijom, odnosno zamrzavanjem. Nakon što se laserom zamrzne bradavica, lako se može otkinuti jer neće doći do krvarenja i bola usled usporenja rada krvnih sudova u blizini.

Sledeća metoda jeste elektrokoagulacija, odnosno, spaljivanje. Ova metoda se zbog svoje praktičnosti, danas, najviše i koristi. Procedura je jednostavna, nije potrebna nikakva anestezija, izuzev nekih težih intervencija kada je neophodno dati lokalni anestetik.Nakon uklanjanja viseće bradavice ovom metodom, osoba može nakon pola sata da ode kući.

Metoda za uklanjanje visećih bradavica koja je, takođe, veoma popularna jeste primena radiotalasa – emitovanjem zraka, blokiraju se nervni završeci koji prenose impuls bola do mozga, tako da je ova metoda potpuno bezbolna.

Kako ukloniti viseće bradavice prirodnim putem ?

Ukoliko ne želite da se izvrgenete hirurškoj intervenciji, a bradavica koja visi je malih dimenzija, ovog estetskom problema se možete rešiti i kod kuće a pomoći će vam prirodni lekovi !

  1. Biljka rusa. Pored lečenje gastrointestinalnih tegoba i bolesti jetre, rusa se pokazala odličnim načinom za lečenje visećih bradavica prirodnim putem. Sve što je potrebno da uradite jeste da pripremite čaj od ruse, a potom natopljenom gazom da masirate predeo kože na kojoj visi bradavica. Ova procedura traje manje od 20 minuta – dovoljno je da na svaka 3 do 4 mintua protrljate kožu ovom oblogom.
  2. Sok od paradajza. Sok od paradajza ima odlično antibakterijsko dejstvo, a kod problema sa visećim bradavicama, koristi se ukoliko su malih dimenzija a na koži postoje duže od mesec dana. Lek se priprema od sveže ceđenog soka od paradajza – dva puta dnevno, popijte po 100 mililitara soka od paradajza obroka. Ovaj metod sprovodite oko mesec dana. Pored dejstva na kožu sa visećim bradavicama, boljitak od ovog soka imaće i Vaš želudac, jetra i bubrezi.
  3. Jabukovo sirće. Lečenje jabukovim sirćetom možete izvoditi ukoliko se viseća bradavica ne nalazi na očnom kapku – u tom slučaju je kontraindikovana jer može narušiti zdravlje oka! Pomešajte jabukovo sirće i toplu vodu a zatim u tu smesu potopite gazu. Gazom prelazite preko bradavice i, sa vremena na vreme, zadržite u mestu kako bi koža upila blagotvorne sastojke jabukovog sirćeta.
  4. Sok od krompira. Iako zvuči neobično, ovaj sok zaista pomaže. Krompir je namirnica koja ne iritira kožu a svojom toplotom pomaže u rešavanju kožnih problema. Sok od krompira se priprema tako što se krompir iseče na sitne kocke, a potom ubaci u ključalu vodu, dobija se smesa slična kao za kompot.