Vožnja bicikla i trčanje za skidanje stomaka i mršavljenje

Stomak je deo tela na kome se masne naslage najlakše i najbrže talože, a najteže ih je skinuti. Mnogi pokušavaju da ih se otarase na najrazličitije načine – od raznih dijeta i vežbi do pribegavanja liposukciji ili nekom sličnom zahvatu. U ovom članku ćete saznati kako vožnja bicikla i trčanje pomažu da na lakši i brži način skinete višak sala sa stomaka i svoju liniju dovedete do savršenstva.

Postoje dve vrste stomačnih masti – dubinske, koje okružuju organe i potkožno masno tkivo. Dubinske masti deluju skoro kao endokrini organ jer oslobađaju upalna jedinjenja u organizam, što povećava rizik od pojave hroničnih bolesti, uključujući i kardiovaskularne.

Skidanje potkožnih masti doprinose estetici vašeg tela, a skidanje dubinskih masti čini vaš organizam zdravijim i štiti vas od pojave hroničnih bolesti. Dakle, skidanje viška sala sa stomaka nije samo pitanje estetike i izgleda vašeg tela, nego i vašeg celokupnog zdravlja. Zato je važno da se, ukoliko imate poblem sa viškom sala na stomaku, pozabavite ovim pitanjem ina zdrav i lak način skinete višak kilograma.

trcanje za skidanje stomaka

Vožnja bicikla za skidanje stomaka

Ukoliko niste znali, vožnja bicikla je jedan od najzdravijih načina za skidanje sala sa stomaka, a istovremeno i savršena kardio vežba. S obzirom na to da se bicikl vozi napolju, u prirodi, na svežem ste vazduhu, koji pozitivno utiče na srce i na vaše zdravlje generalno. Većina drugih vežbi iako pomažu da se vaši mišići zategnu, štete vašim zglobovima, a vožnja bicikla za mršavljenje je idealna stvar, jer takoreći skidate kilograme sedeći. Štaviše, vožnja bicikla za skidanje stomaka je jedan od najjednostavnijih i najzdravijih načina da se oslobodite viška sala sa istog.

U zavisnosti od vaše težine i nivoa napora, vožnjom bicikle možete sagoreti čak do 670 kalorija za pola sata, što je idealno za zdravo mršavljenje. Dakle, vozite bicikl i mršavite zdravo! Naravno, da bi vožnja bicikla bila delotvorna za skidanje sala sa stomaka, morate korigovati ishranu. Kada želite da smršate potrebno je da unosite 500 kalorija manje dnevno nego inače.

Vožnja bicikla za skidanje stomaka nije samo efikasan, nego je i ekonomski isplativ način da svoju liniju dovedete do željenog izgleda. Nisu vam potrebni skupi termini u teretani niti lični treneri. Ukoliko nemate svoj bicikl možete ga pozajmiti od nekog ili ga jednostavno iznajmiti.

Vožnja bicikla ne samo da skida salo sa stomaka nego i jača i zateže mišićne grupe na nogama kao što su prednja loža, gluteus, zadnja loža i listovi. Vožnja bicikla za mršavljenje je idealna za antisportski nastrojene osobe koje ne vole fizičku aktivnost ili za one koji se ne mogu baviti sportom zbog problema sa zglobovima, a žele da skinu višak kilograma.

Da biste skinuli višak sala sa stomaka uz pomoć vožnje bicikle potrebno je da najmanje 150 minuta nedeljno vozite bicikl. Tih 150 minuta možete rasporediti tako što ćete imati nekoliko kraćih vožnji tokom nedelje sa dužim vožnjama tokom vikenda.

Evo za šta je sve dobra vožnja bicikla osim za mršavljenje:

 • Poboljšava kardiovaskularne funkcije u organizmu.
 • Povećava snagu mišića i njihovu fleksibilnost.
 • Poboljšava pokretljivost zglobova.
 • Smanjuje nivo stresa.
 • Poboljšava držanje i koordinaciju pokreta.
 • Jača kosti.
 • Smanjuje nivo masti u organizmu.
 • Sprečava pojavu raznih bolesti i njihovo širenje.
 • Ublažava anksioznost i depresiju.

Ono što je važno kada je u pitanju vožnja bicikla za mršavljenje, osim korigovanja ishrane, jeste to da morate biti uporni i istrajni kako rezultati ne bi izostali. Najvažnije je da je ovo potpuno zdrav način za mršavljenje i ne zahteva mnogo fizičkog napora, a pritom je veoma efikasan. Svoj organizam nećete trovati raznim hemikalijama u vidu preparata za skidanje viška kilograma, nego ćete udisati svež vazduh koji će pozitivno doprineti zdravlju vašeg organizma.

Trčanje za skidanje stomaka

Trčanje za skidanje stomaka je isto tako efikasno kao i vožnja bicikla za skidanje stomaka. Dobro je poznato da se trčanjem sagorevaju kalorije i da se samim tim gubi višak sala. Trčanje se smatra vežbanjem snažnog intenziteta jer dokazano pomaže skidanju viška sala sa stomaka, a istovremeno jačate mišiće na nogama i zadnjici.

Kako trčanjem skinuti stomak ?

Trčanje za mršavljenje pre svega podrazumeva upornost i posvećenost. Nije dovoljno da trčite svega nekoliko puta ili jednom nedeljno i da očekujete vidljive rezultate. Potebno je da u tim treninzima budete uporni i istrajni. Kako bi trčanje za mršavljenje i skidanje sala sa stomaka bilo efikasno, potrebno je da trčite 3 do 5 puta nedeljno. Ukoliko vam je monotono da trčite sami, nađite adekvatno društvo ili jednostavno slušajte svoju omiljenu muzičku plejlistu tokom trčanja na stazi, to će vas najbolje pokrenuti i pomoći vam da budete istrajni u svojoj nameri.

Evo jednog od naefikasnijeg plana trčanja za skidanje stomaka:

 1. dan – intenzivno trčanje
 2. dan – intervalno trčanje
 3. dan – pauza
 4. dan – intervalno trčanje
 5. dan – kontinuirano trčanje
 6. dan – pauza
 7. dan – pauza

Ovako je obezbeđena pravilna ravnoteža između obima, intenziteta i oporavka od trčanja. Najbolje je da ovaj vid treniranja upražnjavate od  6 do 12 nedelja, pa zatim da napravite pauzu od 2 nedelje.

Intervalno trčanje podrazumeva naizmeničnu promenu laganog i jakog tempa – 90 sekundi laganog tempa i 30 sekundi jakog tempa.

Kontinuirano trčanje podrazumeva trčanje od 15 minuta bez pauze.

Minutaža i tempo trčanja zavise naravno od ličnog nivoa utreniranosti, kondicije i iskustva osobe koja trči. Kod trčanja za mršavljenje važno je da postoje postepeni prelazi na viši nivo uz kraće periode zadržavanja kako bi se olakšao period prilagođavanja. Važno je znati kako povećavati intenzitet i obim treninga iz nedelje u nedelju kako bi rezultati bili što vidljiviji, a da opet ne bude opterećujuće po vas i vaš organizam. Najbolje je da tempo podizanja opterećenja povećavate za 10 do 20% nedeljno uz varijacije.

Kada je trčanje za mršavljenje u pitanju ne važi ono uverenje da više trčanja daje bolji rezultat.  Treba znati da nije svačiji organizam isti i da nije svačiji metabolizam isti. Zato je važna umerenost koliko god viška kilograma da imate. Najvažnije je da korigujete svoju ishranu i da to kombinujete sa trčanjem ili vožnjom bicikla i rezultati svakako neće izostati. Budite umereni.