upala misica

Zašto nastaje jaka upala mišica?

Najčešći uzrok upale mišica kod zdravih ljudi jeste fizička aktivnost nakon perioda neaktivnosti. Kao drugi uzroci koji dovode do zapaljenja nabrajaju se brojne bakterijske i virusne infekcije ( virus gripa, prehlade i HIV infekcije kao najčešći uzroci ), autoimunske bolesti, reakcija organizma na lekove koji se koriste za terapijsku primenu ( statini, hidroksihlorokin ), kao i povrede, saobraćaju ili usled nezgode. U poslednje vreme, dosta se govori o zloupotrebi kokaina i alkohola i njihovim dejstvom na mišiće – usled zlopotrebe, dolazi do reakcije organizma u vidu zapaljenja.

Zašto nastaje jaka upala mišica?

Jedna od retkih akutnih stanja koje nema opasne posledice jeste upala mišica. Jaka, akutna upala najčešće nastaje kod zdravih osoba koje imaju očuvano zdravlje srca, krvnih sudova i mišica. Kada je razlog upale teško stanje sa oslabljenim imunim sistemom, kao što su bakterijske i virusne infekcije, dolazi do blaže upale koje je znatno opasnija jer dugo traje i može ostaviti trajne posledice.

upala misica

Jaka upala mišica nastaje najčešće kod neutreniranih osoba nakon prvog kondicionog treninga. Nakon izlaganja velikom fizičkom naporu, već u prvim satima dolazi do pojave bola u mišicama, smanjene funkcije, a u nekom slučaju i do otoka.  Nakon pojave simptoma upale, preporučuje se da se momentalno započne odmor i i popije lek za ublažavanje bolova kao što je aspirin ili brufen. U poslednje vreme, razvile su se mnoge kreme i gelovi sa antiupalnim dejstvom ( koji u isto vreme hlade ) koji se preporučuju ukoliko postoji bilo koji razlog zbog kojeg se ne mogu koristiti aspirin ili brufen.

Upala mišica nogu i listova

Mišice nogu su, statistički, najviše sklone zapaljenskom procesu. U toku dana, usled hodanja, trčanja ali i tokom stajanja, mišice nogu trpe najveći napor – na sebi nose “teret” celog tela, a u isto vreme se suprotstavljaju gravitaciji. Kod gojaznih osoba, upala mišica nogu nastaje veoma brzo, već nakon 20 minuta intenzivnijeg hoda ili trčanja, dolazi do pojave bola i zamaranja. Druga grupa koja je takođe sklona zapaljenju nogu jesu trudnice ( usled težine ploda ) i dijabetičari koji usled dugotrajne primene insulina, kao neželjeni efekat imaju slabljenje mišica i sklonost ka zamaranju i upali. Zbog toga se osobama koje su za svoj uzrast gojazne savetuju lakše vežbe i smanjenje fizičkog napora koji opterećuje mišice nogu. Tokom aktivnosti, potretno je praviti veći broj manjih pauza kako bi se pritisak na mišice smanjio a sam mišicni sistem revitalizovao.

Upala trbušnih mišica

Trbušne mišice prve “stradaju” nakon povratničkog treninga u teretani. Veliki broj sprava i vežbi je koncipiran tako da se trbušne mišice rastežu i samim tim gube funkciju i sklone su upali. Prvi simptomi upale trbušnih mišica jeste bol pri ustajanju iz kreveta kao i pojačavanje bola pri dizanju ruku ili savijanju. Bol trbušnih mišica je gotovo bezuslovno izazvan fizičkim naprezanjem zato što ostali uzročnici upale mišica nikada ne “napadaju” mišiće stomaka.

Upala mišica i temperatura

Povišena telesna temperatura je simptom upale mišića uzrokovanom bakterijskim ili virusnim patogenom. Takođe, trovanje alkoholom i drogama može proizvesti upalu mišica i povišenu temperaturu. Zajedno sa temperaturom, često se javljaju i oticanje, osećaj gorenja, malaksalost i dehidracija. Prvo se, pod uticajem mikoroorganizama, mišićna vlakna razdvajaju na šta organizam reaguje tako što krene sa lučenjem brojnih posrednika zapaljenja, od kojih se izdvajaju interleukini. Nakon što se izluči dovoljno posrednika, odnosno, medijatora, deo mozga, hipotalamus, “prima” nadražaje iz udaljenih oštečenih mišića i reaguje tako što povećava temperaturu celog organizma. Temperatura često ume više da izmori osobu nego sama upala, jer se pri naglom pokretu javlja bol ali i nemogućnost dalje aktivnosti, usled temperature. Ukoliko su upala mišica i povišena temperatura izazvani virusnom infekcijom, onda je jedini pravi lek – odmor! Pored odmora, potrebno je unositi 2-3 litara tečnosti dnevno u organizam, a kao pomoćni lek koristiti paracetamol, za snižavanje temperature. Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji, onda se ona tretira antibioticima.

Upala mišica – lek

Lek koji se najčešće koristi za upalu mišica tela jeste aspirin. Aspirin je odličan lek, spada u grupu nesteroidnih antiupalnih lekova sa skoro neznatnim neželjenim dejstvima koji se može konzumirati više puta dnevno, a koj iima brzo dejstvo i brzo otklanja simptome bola. Ukoliko nemate aspirin, upale se možete rešiti brufenom, lekom koji je jači od aspirina, ali koji isto tako deluje brže i ima produženo dejstvo. Aspirin i brufen su najdelotvorniji kod zdravih osoba, koje su upalu dobile nakon intenzivnijeg fizičkog treninga. Ukoliko je, pak, upala izazvana bakterijskom infekcijom, onda je prvo potrebno započeti antibiotsku terapiju a ove lekove koristiti kao podršku standardnoj terapiji.

Aspirin ili andol za upalu mišica?

Andol i aspirin su, po sastavu, isti lekovi. Oba sadrže acetilsalicilnu kiselinu koja je odlična za ublažavanje bolova tokom upale, za vreme menstrualnog ciklusa i za bolove ostalih vrsta. Ukoliko upala nije toliko izražena, onda Vam preporučujemo da umesto aspirina, koristite andol. Iako su oba leka poprilično bez neželjenih efekata, andol se preporučuje kod blagih upala kao i kod mlađih osoba, kod koji aspirin može biti težak za organizam. Kontraindikacije za primenu ovih lekova jesu bolesti krvi kao što je povećano krvarenje – ovi lekov ideluje protiv skupljanja trombocita na mestu krvarenja te mogu dovesti do izraženijeg krvarenja i posledičnog značajnog gubitka krvi. Srčani bolesnici i osobe sa bolestima bubrega malo teže podnose aspirin i andol, te im se preporučuje da temperaturu skinu lekovima za skidanje temperature i povećanim odmorom.

Upala mišica – preventiva

Ukoliko ste u dužem vremenskom periodu bili neaktivni, odna Vam savetujemo da pre odlaska u teretanu sami započnete sa laganim treningom. Krenite sa brzim hodanjem, a onda lagano ubacujte trčanje i vežbe poput trbušnjaka, čučnjeva i sklekova. Započnite sa serijama od malog broja vežbi, a onda vremenom taj broj povećavajte. Ova vrsta treninga je neophodna kako se mišići, a i organizam, ne bi izmorili i doveli do upale koje će Vas odvratiti od sledećeg treninga. Tokom samog treninga, trudite se da pravite pauze svaki put kada osetite umor. Time ćete poštedeti mišiće ruku i nogu koji su posebno skloni upalama za vreme intenzivnih treninga.