zecji trn caj

Zečiji trn malo poznata a izuzetno lekovita biljka (ČAJ)

Zečiji trn pripada mahunarkama, a u zavisnosti od područja gde raste, ima drugačije ime! Tako se u Grčkoj koristi kao magareća trava a poznat je i kao leptirova trava u zemljama regiona.

Zečiji trn je veoma kompleksna biljka sa dosta prirodnih materija. Koristi se u lekovite svrhe, međutim, često se i zloupotrebljava, srazmerno velikoj količiji opijata koju sadrži koren ove biljke. Zato se u prirodnoj medicini koriste isključivo listovi a nešto ređe i cvetovi od kojih se priprema izuzetno lekoviti čaj.

Od prirodnih materija koje su zdrave po organizam, izdvaja se znatna količina etarskih ulja, tanina, kalcijuma ( zbog čega je izuzetan za zdravlje kostiju kod dece ), sterola, triterpena saponida i glikozida. Zečiji trn je biljka koja pripada višegodišnjim biljkama, ima koren koji je pun žila, a ima trolisne listove. Raste u visinu do pola metra, a najčešće se nalazi u šumama, odgovara joj suva zemlja, kao i sunčane teritorije pašnjaka, njiva i livada. Koren se može sušiti i pripremati tokom cele godine, dok listovi i cvetovi sazrevaju u kasno proleće, kada i počinje prikupljanje ovih delova biljke.

zecji trn biljka

Zečji trn lekovitost

Zečji trn nalazi svoje mesto kao prirodni lek za lečenje:

problema sa bubrezima – od prevelikog nakupljanja vode, što posledično izaziva i povišeni krvni pritisak, preko taloženja kamenčića koji remete strukturu bubrega, do raznoraznih infekcija mokraćnih puteva koji često prelaze i na bubreg, zečiji trn rešava sve probleme! Ćečiji trn je prirodni diuretik, a deluje direktno na bubreg čime pomaže izbacivanju tečnosti i samim tim, prirodnom čišćenju bubrega.

upala mokraćne bešike – koja ume biti jako gadna, posebno ukoliko se zapostavi. Zečiji trn dleuje antiupalno i diuretski tako što izbacivanjem tečnosti izbacuje i mikroorganizme u isto vreme.

bolovi u vilici – bilo da je reč o zubobolji, upali desni i otežanom gutanju, zečiji trn ublažava simptome napetosti i bola, tako da se kod ovih boljki dosta preporučuje.

– zečiji trn je dobar i u lečenju čireva na koži. U ovu svrhu, koriste se preparati na bazi masti kojima se smanjuje upala, i pospešuje imuni sistem na otklanjanje estetski ružnih ožiljaka na koži.

čišćenje krvi – naročito nakon infekcija, zečiji trn je idealan u otklanjanju postzapaljenskih simptoma

Čaj od zečjeg trna

Čaj od zečjeg trna se veoma jednostavno priprema: dovoljna je jedna kašičica osušene bilje zečjeg trna sa velikom šoljom ključale vode kako bi se dobio lekoviti napitak visoke vrednosti! U zavisnosti od simptoma, čaj od zečjeg trna se priprema na različite načine:

  1. ukoliko iamte problem sa bubrezima, čaj se priprema standardno ( jedna kašika ) ali u drugačijem odnosi listova i cvetova. Osušene listove i cvetove pomešajte u odnosu 2:1 ( ukupna količina 5 grama ) a potom ubacite u mlaku vodu, kako bi čaj proključao. Nakon što čaj proključa, ostavite ga da se ohladi a potom procedite. Čaj od zečijeg trna konzumirajte po povratka sa posla ( škole, fakulteta ) kako ne bi imali neprijatne situacije usled jakog diuretičkog efekta zečijeg trna. Takođe, ovaj čaj nemojte piti pred spavanje kako biste izbegli noćno mokrenje. Konuzmirajte ga u periodu od 12 – 20h, posle obroka.
  2. ukoliko imate problem sa čirevima na koži, onda umesto čaja možete napraviti tinkturu kojom ćete se trajno rešiti svih izraslina na koži. Priprema se standardna tinktura – oko 40 grama osušenog zečijeg trna ubacite u 0,2 decilitra alkohola a potom ga čuvajte na tamnom mestu kako bi se apsorbovala va etarska ulja, glizokodi i tanini. Tinktura je spremna nakon 3 nedelje strogog čuvanja na hladnom i tamno mestu.
  3. kako biste ublažili stres, u pripremljeni čaj možete ubaciti jednu kap valerijane kako biste lakše zaspali ili lakše podneli stres. Ipak ne preterujte sa količinom valerijane i zečijeg trna jer Vas mogu uspavati tokom vožnje ili svakodnevnih aktivnosti!

Zečji trn za reumu i artritis

Pored svih navedenih bolesti, ipak se zečji trn najviše koristi u lečenju problema sa reumom – uklanja sve simptome reume kao i reumatske čvoriće. Artritis predstavlja zapaljenje zglobova gde zečji trn igra veoma važnu ulogu kao blagotvoran prirodni lek. Zečiji trn deluje antiupalno – smanjuje sve medijatore zapaljenja i uklanja simptome bola, nemogućnosti pokreta u sitnim zglobovima šake i stopala i zapaljenja uopšte.

Za reumu i artritis, zečiji trn se koristi u vidu čaja u standardnoj pripremi. Akcenat bacite i na koren zečijeg trna koji je za reumu i artritis odličan, te ga u mešavinu listova i cvetova dodajte u istom odnosu. Nakon što dobro pomešate koren sa listovima i cvetovima, prelijte ključalom vodom i sačekajte da malo odstoji. Potom čaj procedite i konzumirajte 2 puta dnevno – jednom ujutru, drugi put uveče, a ukoliko iamte jake bolove u zglobovima, možete čaj konzumirati i tad. Ipak, bolesnici koji pate od problema sa oticanjem, morali bi pripaziti sa konzumacijom jer je zečiji trn jak diuretik, te može izbaciti i bitne mikroelemente koji čuvaju zdravlje organa i organizma u celosti.