peruanska zlatna maka

Zlatna maka kao lek za plodnost i hormone – upotreba, iskustva, cena

Zlatna maka je blagotvorna biljka sa Anda koja dugi niz godina pomaže mnogim muškarcima i ženama, prvenstveno kod problema sa genitalnim organima i urinarnim sistemom, kao i u jačanju opšteg zdravstvenog stanja.

Zlatna maka po izgledu liči na rotkvu sa izuzetnom nutritivnom vrednošću. Peruanska maca je idealan izbor za žene sa težim menstrualnim problemima, a mogu je koristiti osobe oba pola u svim starosnim dobima.

Zašto je zlatna maka toliko zdrava?

Lekovitost zlatne make leži u njenom poreklu. Ona raste na velikim nadmorskim visinama ( preko 4000 metara ) i sama biljka je u dovoljnoj meri snabdena kiseonikom. Po svojim osobinama, slična je biljki žen – šen. Idealan balans zdravih supstanci čini zlatnu maku blagotvornom biljkom.

Zlatna maka sadrži vitamine B1, B2, B12, C i E.

Sadrži magnezijum, kalijum, fosfor, jod i gvožđe.

Utiče na stvaranje proteina tako što sudeluje u stvaranju svojim aminokiselinama. Zlatna maka sadrži 18 esencijalnih aminokiselina od kojih se posebno ističu oleinska, glutaminska i aspartanska.

zlatna maka za muskarce

Zlatna maka ima idealan odnos proteina, ugljenih hidrata i masti. Sadrži do 14 % proteina ( većinom iz svojih esencijalnih aminokiselina ), do 70 % ugljenih hidrata, oko 8 % vlakana i 2 % masti. 100 grama zlatne make ima oko 1500 kalorija.

Zlatna maka kao lek

Kao lek, zlatna maka pomaže u lečenju sledećih bolesti:

infekcije i oslabljeni imunitet – zlatna maka je odličan antioksidans koji telo rešava štetnih toksina i neželjenih čestica

loša cirkulacija – utiče na lumen krvnih sudova i poboljšava protok krvi kroz krvne sudove

kognitivna disfunkcija – zlatna maka poboljšava proces pamćenja i učenja, tako da starije osobe koje imaju ovu vrstu nesposobnosti, redovnom konzumacijom zlatne make mogu da poboljšaju svoje kognitivne funkcije

umor i stres – zlatna maka ublažava simptome umora i stresa, pogotovo je blagotvorna kod kardiovaskularnih bolesnika koji često usled otkazivanja srčane funkcije imaju osećaj umora nakon i najlakših fizičkih aktivnosti

disbalans hormona – reguliše nivo hormona koji regulišu krvni pritisak kao i nivo hormona koji regulišu termoregulaciju i odgovor organizma na stresne situacije ( tireoidnu žlezdu, eritropoetin i hormone nadbubrežne žlezde ).

Reguliše koncentraciju joda u organizmu i sprečava preveliko taloženje joda i nastanak gušavosti

Osim lečenja bolesti, zlatna maka je idealan izbor za jačanje energije, revitalizaciju, povećanje fizičke aktivnosti, poboljšava varenje i time utiče na balansiranje telesne težine. Zlatna maka je odličan stimulator rada mozga, jak afrodizijak a usled mikroelemenata kojima je bogata, zlatna maka je odličan izvor neophodnih nutrijenata.

Zlatna maka – upotreba za žene

Peruanska maca se koristi kao pomoćno sredstvo prepisanoj terapiji za lečenje posledica koje sa sobom nosi ulazak u menopauzu, simptoma koje žena ima dok se nalazi u PMS-u, ukoliko ima neredovne mentruacije i nemogućnost ostanka u drugom stanju tj. za plodnost i zatrudnjivanje.

Kada je reč o posledicama menopauze, govorimo o nedostatku zaštitnog ženskog hormona, estrogena, koji se u menopauzi smanjuje do nestanka, a koji kod žena održava zdravlje srca i krvnih sudova, kostiju i organizma u celosti. Usled nedostatka estrogena, žene su sklonije razvoju stresa i depresije, te je potrebno prevenirati simptome koji mogu znatno da naruše psihičko zdravlje žene. Zlatna maka ne može da nadoknadi izgubljeni estrogen, ali utiče na ženski organizam tako što smanjuje stresnu reakciju organizma na iznenadni gubitak estrogena – smanjuje reakciju srca i krvnih sudova tako što sprečava potencijalno lupanje srca i neregularnost srčanog rada. Uticaj na kosti ispoljava tako što prevenira nastanak osteoporoze koja sa sobom nosi smanjenu pokretljivost i brojne prateće bolesti.

Neredovna menstruacija je još jedna indikacija za korišćenje zlatne make – poremećen menstrualni ciklus koji traje duže od 35 i kraće od 25 dana nosi sa sobom brojne komplikacije i izaziva nepotreban stres.

Zlatna maka snabdeva žensku karlicu neophodnim zdravim sastojcima koji su bitni za obavljanje normalnih aktivnosti karlice.

Pored uticaja na zdravlje, zlatna maka olakšava dostizanje orgazma, podiže seksualnu želju i opšti nivo seksualne energije i podiže nivo plodnosti.

Kod mlađih žena, utiče na razvoj seksualnih karakteristika, u vidu smanjenja dlakavosti, razvoja grudi i izazivanju prve mentruacije ( menarhe ) ukoliko je ona izostala do 16. godine života.

Zlatna maka u prahu za muškarce

Maka prah je idealna opcija za muškarce. Muškarci u 21. veku često imaju problem sa potencijom kao i sa pokretljivošću spermatozoida, što se opet povezuje sa sredinom i činiocima sredine koji utiču na zdravlje muškog reproduktivnog sistema.

Zlatna maka za muškarce se koristi u sledeće svrhe:

povećava libido

povećava potenciju i izdrživost u seksualnom činu ( poboljšava erekciju i produžava trajanje same erekcije )

podiže nivo svih hormona, a pogotovo testosterona

ublažava bolove u prostati i mokraćnim putevima, pogotovo kod starijih osoba ( starijih od 65 godina života )

– kod tinejdžera, prevenira nastanak akni i pomaže pri njihovom uklanjanju

– utiče na zdravlje muške karlice u starijoj dobi, tj, smanjuje nastanak kila i oboljenja organa smeštenih u maloj karlici

Iskustva

Korisnici zlatne make imaju samo reči hvale! Zlatna maka je blagog mirisa i ukusa, nije opora i odličan je izbor za suportivnu terapiju, odnosno, kao dodatak već prepisanoj terapiji.

Korišćenjem Peruanske make  u minimalnim dozama (2 – 5 grama praha / 4 – 6 kapsula iz bočice dnevno ) je pravi put da se Vaš organizam na prvi način detoksikuje i održi idealan balans hormona. Ipak, zlatna maka ne daje rezultate ukoliko se ne koristi prepisana terapija medikamentima – zlatna maka potpomaže dejstvu već prepisanog leka.

Zlatna maka – nuspojave

Zlatna maca je bezbedna biljka. Ukoliko se uzima više od 3 grama dnevno, može izazvati blagu glavobolju, tako da se treba koristiti u umerenim količinama.

Ukoliko ste trudni ili dojite, ova biljka se ne preporučuje zbog uticaja zlatne make na balans hormona. Ukoliko patite od zdravstvenih problema koje uzrokuje povišen nivo estrogena, izbegavajte zlatnu maku jer ova biljka povećava već povećani nivo estrogena.

Zlatna maka u kulinarstvu

Iako se ne u kulinarstvu ne koristi često, zlatna maka služi kao aromatična biljka za mnoge dezerte. U Južnoj Americi, zlatna maka se koristi za pripremu frapea i sladoleda.

Sladoled u koji možete ubaciti zlatnu maku jeste sladoled vanile, time ćete dobiti poseban ukus zbog kojeg je ovaj sladoled jako popularan u Peruu. Koristi se i za pripremu voćnih salata i preliva.

Cena zlatne make

100 grama zlatne make u prahu košta oko 1500 dinara, a uglavnom se naručuje preko onlajn prodavnica.