ruke-planeta

Lično zdravlje i zdravlje planete: Koliko smo ekološki osvešćeni

Klimatske promene, zagađen vazduh, efekat staklene bašte su neki od ozbiljnih problema sa kojima se planeta suočava, ali i mi kao njeni stanovnici. Industrijalizacija, prenaseljenost i druga delovanja čoveka doveli su do trajnih promena čime je opstanak planete ozbiljno ugrožen. Iako države, velike korporacije i fabrike nose najveću odgovornost i imaju veliki uticaj, obični građani takođe mogu svojim akcijama doprineti očuvanju životne sredine. Biti ekološki osvešćen jeste praktikovati način života koji nema toliko negativnog uticaja na planetu, a zasniva se na menjanju svakodnevnih navika u cilju smanjenja karbonskog otiska. Izbori koje pravimo prilikom odabira hrane, putovanja, kupovine odeće i namirnica u velikoj meri utiču na naše okruženje, ali i na naše zdravlje. Usvojite ove zdrave navike i dajte svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promena.

Smanjite upotrebu jednokratne plastike

Jedan od najjednostavniji načina za započinjanje održivog načina života jeste eliminacija jednokratne plastike. Veliki broj proizvoda od plastike nakon samo jedne upotrebe završi na otpadu, a polovina toga se nikada ne razloži i završi na dnu vodenih površina. Istraživanja su pokazala da je mikroplastika pronađena u mleku i mesu životinja koja se uzgajaju na farmama, pa je tako na kraju servirana i u našem tanjiru. Za početak, jednokratnu plastiku možemo zameniti višekratnom, a kada idete u market u nabavku, obavezno ponesite plastičnu posudu u koje možete upakovati proizvode. Ne uzimajte plastične vreće na kasi, već ponesite platnene cegere u koje ćete staviti namirnice.

Energetska efikasnot

Svakako da domaćinstva troše mnogo manje energije nego velike korporacije, ali i ona doprinose smanjenju prirodnih resursa usled stalne potrošnje električne energije. Kako bi vaš dom postao eco-friendly, postoji više načina na koji možete organizovati potrošnju energije u njemu.  Ukoliko dobijate visoke račune za struju, razmislite o zameni stolarije ili kupovini novih uređaja. Aluminijumski klizni prozori pokazali su se kao visoko funkcionalni i energetski efikasni, a pritom izgledaju moderno i atraktivno. Otporni materijali će zadržavati toplotu vazduha i time automatski smanjiti potrošnju energije. Klasične sijalice zamenite led osvetljenjem, jer troše mnogo manje energije, a vek trajanja im je duži.

Obratite pažnju na ishranu

Prehrambena industrija (pogotovo mesna) odgovorna je za proizvodnju emisije gasova sa efektom staklene bašte, nekontrolisanu seču šuma i uništavanje prirodnih staništa. Proizvodnja hrane je usko povezana sa klimatskim promenama, zato bi trebalo da obratimo pažnju na poreklo hrane koju konzumiramo. Organska hrana obično ne sadrži pesticide i druge hemikalije, a dobra alternativa je i kupovina namirnica od lokalnih proizvođača. Osim što ćete podržati komšije i domaću proizvodnju, uticaćete na smanjenje karbonskog otiska koji se potroši prilikom transporta robe.

Održiva moda

Moda je nesumnjivo jedna od najzagađujućih industrija na svetu. Ovaj problem je delimično posledica konzumerizma i načina na koji se odnosimo prema materijalnim stvarima. Zato je brza moda stekla veliku popularnost, a kupce privlači svojom primamljivom cenom, dok ih loš kvalitet i kratak vek trajanja navode na ponovnu potrošnju. Pre nego što odlučite da kupite najnoviji modni komad, zapitajte se da li vam je zaista potreban. Razmislite o popravci stare jakne kod krojača ili posetite prodavnice polovne garderobe – iznenadićete se bogatom ponudom i originalnim komadima. Primenom ovakvih praksi, možete značajno smanjiti svoj modni otisak i doprineti očuvanju životne sredine.

Značaj edukacije

Danas imamo pristup ogromnoj količini informacija koje nam mogu pomoći da promenimo svoje navike i pređemo na održiviji način života. Online časopisi, dokumentarni filmovi i podkasti posvećeni zaštiti životne sredine mogu vam pružiti neophodne informacije i inspiraciju za prve korake u vašoj ekološkoj misiji. Mnoge nevladine organizacije i pojedinci svakodnevno rade na podizanju svesti o važnosti očuvanja prirode i motivisanju građana na konkretne akcije. Ovi resursi vam mogu pomoći da bolje razumete ozbiljnost ekoloških problema i da pronađete načine kako da doprinesete njihovom rešavanju. Uvek se možete priključiti nekoj od organizacija koje se aktivno bave ovom aktuelnom temom i različitim akcijama zajedno uticati na širu zajednicu i upoznati ih sa osnovnim ekološkim problemima.

Usled izazovnih ekoloških problema sa kojima se čovečanstvo suočava, održiv način života poslednjih godina je dobio na velikoj važnosti. Postoji mnogo načina da utičete na sopstveno okruženje, a ceo proces počinje menjanjem svakodnevnih navika, jer od njih zavisi vaš karbonski otisak. Preuzmite inicijativu i učestvujte u  borbi za vašu budućnost i budućnost cele planete, jer jedino zajedničkim delovanjem možemo doći do konkretnijih promena.