Limunada dijeta sa javorovim sirupom topi kilograme a odlična je i za detoksikaciju

Postoji mnogo načina za smanjenje unosa kalorija ili detoksikaciju organizma, međutim, ispijanje sirupa od javora nije među njima, a limunada jeste?

Poznata kao dijeta velikog čišćenja, dijeta sa javorovim sirupom ili jednostavnije Bijonsina dijeta, je privlačna tečna dijeta koja brzo topi kilograme. Međutim, to što limunada dijeta sa javorovim sirupom može da vam pomogne da izgubite par kilograma ne znači da je najbolja stvar koju možete da uradite za svoj organizam.

Šta je dijeta sa limunadom?

Na prvi pogled izgleda da je jasno šta je limunada dijeta ali ispostavilo se da tu ima i nešto više od pukog ispijanja limunade.

To je tečna detoks dijeta koju je kreirao pokojni Stenli Barouz, a koja je poznata i kao dijeta velikog čišćenja ili dijeta sa javorovim sirupom, u kojoj je limunada katalizator koji pomaže da se organizam detoksikuje, a koju je Bijonse koristila i uz njenu pomoće skinula 9kg da bi mogla da glumi u filmu Devojke iz snova (2006).

limunada dijeta

Da, tradicionalna limunada dijeta poput one koju je koristila Bijonse, a u kojoj ima organskog javorovog sirupa, kao i drugih sjajnih dijetalnih sastojaka, kao što su sveže ceđen limunov sok i kajenska paprika.

Da li limunada dijeta deluje?

Limunada dijeta uglavnom deluje na principu uvođenja negativnog energetskog balansa, odnosno manjka kalorija. Kao što znate, vaš organizam traži minimalnu količinu energija za obavljanje funkcije disanja i drugih vitalnih funkcija, a to se izražava stopom bazalnog metabolizma ili BMR (basal metabolic rate). Količina energije koja je potrebna organizmu da ne bi počeo da metaboliše mišićno tkivo i doveo do gubitka mišićne mase, a time usporio metabolizam, najbolje se izražava zbirom stope bazalnog metabolizma i nivoom aktivnosti, što predstavlja minimalnu količinu energije koja vam je svakodnevno potrebna ili ukupnu dnevnu potrošnju energije, odnosno TDEE (total daily energy expenditure).

TDEE = BMR + DIT + nivo aktivnosti, gde DIT predstavlja termogenezu indukovanu ishranom (diet-induced thermogenesis), odnosno termalni efekat hrane koju jedemo.

dijeta sa javorovim sirupom

Kada se sprovodi limunada dijeta sa javorovim sirupom ili bilo koju druga, morate da unesete ovu količinu kalorija da biste sprečili organizam da pretvara mišiće u energiju koja mu je potrebna za funkcionisanje. Ukoliko dođete do ovog nivoa tokom dijete, nivo aktivnosti bi trebalo da bude približno nula.

Međutim, limunada dijeta sa javorovim sirupom ima sastojke, kao što je kajenska paprika, koji povećavaju potrošnju indukovane energije i pomažu da se sagori više kalorija, pored onih potrebnih za stopu bazalnog metabolizma i nivo aktivnosti.

Opasnosti limunada dijete – neizbežan gubitak težine ako ste spremni da platite cenu brzog mršavljenja

Zbog činjenice da limunada dijeta zahteva da napravite drastično smanjenje unosa kalorija, gubitak težine je neizbežan. Međutim, tokom procesa je moguće da se povećaju šanse za negativne efekte po zdravlje, kao što su neuhranjenost, gubitak mišićne mase i usporavanje metabolizma, ukoliko se praktikuje duže od dve nedelje.

Limunada dijeta  – sastojci i uputstva

Recepti za limunada dijetu

Da biste započeli dijetu sa limunadom, pre svega, potrebni su vam recepti.  Premda postoji mnogo recepata, prvo na šta pomislimo je napitak za veliko čišćenje koje je koristila Bijonse.

Dijeta sa limunadom – napitak za veliko čišćenje koje će potpuno detoksikovati vaš organizam

Ovo je najčešći recept za napitak za veliko čišćenje. Da biste postigli najbolje rezultate tokom dijete sa limunadom, morate dodati morsku so i lišće čaja bez kofeina. Savetujemo vam da koristite organske sastojke i izbegavate koncentrovani limunov sok.

Recept za dijetu sa limunadom
  
Sastojci Kalorije
15ml svežeg limunovog soka3 Cal
2 kašičice javorovog sirupa104 Cal
1/10 kašičice kajenske paprike1 Cal
300ml filtrirane vode0 Cal
Ukupno  108 Cal

 

Limunov sok deluje kao izvor enzima i vitamina C. Kiselost limunovog soka ima funkciju izbacivača šećera iz javorovog sirupa pa tako sprečava pojavu naglog skoka šećera u krvi.

Javorov sirup, osim što je izvor energije, deluje i kao sredstvo zaštite protiv oksidacije hranljivih materija iz limunovog skoka. I javorov sirup ima visok sadržaj vitamina i minerala, kao što su cink i magnezijum, pa deluje na jačanje imunog sistema. Ovo je važan ključni faktor u dijeti. Na kraju krajeva, ako se razbolite u toku dijete, to znači da bi trebalo da napravite pauzu i počnete sve iz početka.

Kajenska paprika pospešuje termogenezu indukovanu hranom tako što sagoreva masti. Ima termogena svojstva koja pojačavaju stvaranje toplote u organizmu, pojačavajući cirkulaciju i znojenje. Kajenska paprika je suplement za mršavljenje za koji se smatra da pomaže sagorevanju masti tokom vežbanja.

Dijeta sa limunadom – uputstva

Uputstva za limunadu za veliko čišćenje

Iscedite limunov sok u posebnu posudu koju ćete kasnije koristiti za mešavinu. Posuda mora da bude na hladnom mestu.

Dodajte limunov sok i javorov sirup u filtriranu vodu.

Promešajte sve dobro, nakon što ste dodali kajensku papriku ili bilo koji drugi sastojak po želji.

Imajte na umu da se sastojci koji se koriste u limunada dijeti mogu unapred pripremiti. Drugim rečima, pomešajte veću količinu limunovog soka i javorovog sirupa i čuvajte u frižideru da ne bi došlo do oksidacije vitamina C i enzima.

Kako se praktikuje dijeta sa limunadom

Tokom dana popijte 6 – 10 čaša limunade za veliko čišćenje. Postoji pravilo 10 dana, u kome se kaže da u slučaju da do 10. dana osetite izuzetnu malaksalost, to znači da niste spremni za 30 ili više dana dijete sa limunadom. Osim što ćete piti specijalnu limunadu, izuzetno je preporučljivo da se hidrirate između napitaka.