Lišaj na glavi! Kako rešiti lišajeve na glavi prirodnim lekovima?

Lišaj na koži glave, latinskog naziva tinea capitis, je zarazna gljivična infekcija koja napada skalp i pore iz kojih izlazi kosa.

Tinea capitis je oboljenje koju izazivaju buđi i gljivice iz porodice dermatofita. Ova vrsta gljivica napada spoljni sloj kože i pore iz kojih izlazi kosa.

Infekcija se može proširiti sa osobe na osobu, sa predmeta na čoveka i životinje na čoveka. Najčešće se javlja kod beba i dece koja idu u osnovnu školu. Osobe koje imaju slabiji imunitet takođe mogu oboleti od lišajeva na glavi.

Najčešći znaci i simptomi lišajeva na glavi su pojava crvenih pečata i ljuštenje kože glave, diskoloracija kože, promena veličine pečata na glavi, crvenilo, osetljiviji skalp i lomljenje kose.

Ako se infekcija, lišajeva na glavi, ne leči na vreme, može prerasti u kerion, tj. jaku, bolnu upalu kože glave. Kerion se prepoznaje po tome što se na koži nalaze crvene, natečene fleke iz kojih curi gnoj. To čak može izazvati trajne ožiljke i opadanje kose.

Lišajevi na glavi se teško leče zbog toga što su toliko zarazni, ali tretman prirodnim lekovima može biti od pomoći.

Ovo su najbolji prirodni lekovi za lišajeve na glavi

Ulje čajevog drveta lišajeva na glavi

Ulje čajevca je odlično prirodno rešenje za lišajeve na glavi. Ono ima antigljivična svojstva, te će uspešno uništiti gljivice koje izazivaju infekciju. Ovo esencijalno ulje će ublažiti svrab i upalu kada se nanese na inficirani deo kože.

 • Pomešajte 3-4 kapi ulja čajnog drveta sa jednom kašikom kokosovog ulja. Natopite vatu i utapkajte je na kožu glave, pa posle pola sata, operite kosu. Ponavljajte svakog dana.

 

 • Ili, sipajte par kapi ulja čajevog drveta u vaš redovan šampon i time perete kosu i skalp, 3-4 puta nedeljno.

Važno: pre nego što počnete da koristite ulje čajevca za lišaj na glavi, testirajte ga na koži kako biste videli kako reagujete, da li ste osetljivi i slično.

Lišajevi na glavi i jabukovo sirće

Jabukovo sirće pomaže kod lišajeva na glavi. Njegova kisela priroda ubija gljivice koje izazivaju infekciju isprečava njeno širenje. Osim toga, smanjuje upalu i svrab.

 • Za spoljašnju upotrebu, napunite sprej-bočicu sa nefiltriranim jabukovim sirćetom i vodom, u razmeri 1:1. Poprskajte rastvor po koži koja je zahvaćena lišajevima i ostavite da se prirodno osuši. Ponavljajte ovaj postupak dva puta dnevno.

 

 • Za unutrašnju upotrebu, potrebno je da razblažite 1-2 kašikice jabukovog sirćeta u čaši mlake vode. Popijte ovaj rastvor 1-2 puta dnevno kako biste pomogli organizmu da se izbori sa infekcijom i iznutra.

Beli luk i lišajevi na glavi

Beli luk je popularna biljka za lečenje lišajeva na glavi. Zahvaljujući antigljivičnim sastojcima, kao što su ajoen i alicin, uspešno se bori protiv lišajeva na skalpu.

Osim što sprečava širenje gljivica, beli luk pomaže i kod upale i svraba kože.

 • Stavite 4-5 svežih češnjeva belog luka i jednu kašikicu kokosovog ulja u blender. Ostavite ga da radi sve dok ne dobijete glatku smesu. Nanesite pastu na glavu i posle pola sata dobro isperite, kako biste se rešili neprijatnog mirisa. Ponavljajte dva puta dnevno.

 

 • Koristite svež beli luk u pripremi obroka. Svakog dana možete uzimati i suplemente belog luka kako biste ubrzali oporavak, ali prvo razgovarajte sa lekarom.

Ulje origana protiv lišajeva na glavi

Efektan lek za rešavanje lišajeva na glave je ulje esencijalno ulje origana. Ono deluje protiv gljivica, jer u sebi sadrži karvakol, jedinjenje koje ima antigljivična svojstva.

Zatim, njegova antioksidantska, antiupalna i ublažujuća svojstva ubrzavaju ozdravljenje.

 • Za spoljašnju upotrebu, pomešajte 4-5 kapi esencijalnog ulja origana sa jednom kašikom maslinovog ili kokosovog ulja. Nanesite na glavu i posle nekoliko sati isperite sa mlakom vodom, pa dobro utapkajte. Radite ovo 2-3 puta dnevno.

 

 • Za unutrašnju upotrebu, pomešajte 2-3 kapi ulja origana u čaši tople vode. Pijte dva puta dnevno tokom nedelju dana.

Oprez: žene koje su u drugom stanju treba da izbegavaju gutanje ulja origana.

Kurkuma za lišaj na glavi

U jedan od efektnih lekova za lečenje lišajeva na glavi spada kurkuma. Ona ima moćna antiupalna i antigljivična svojstva koja ublažuju simptome i uklanjaju glavni izvor problema.

Redovno konzumiranje kurkume je dobro za imunitet.

 • Za spoljašnju upotrebu, pomešajte pola kašikice kurkume sa onoliko kokosovog ili maslinovog ulja koliko je potrebno da napravite pastu. Nanesite je na glavu pa nakon 1-2 sata, isperite i ponovo nanesite.

 

 • Za unutrašnju upotrebu, dodajte 1 kašikicu kurkume u prahu u čašu toplog mleka i popijte dva puta dnevno.

 

 • Ukoliko želite da uzimate suplemente, razgovarajte sa svojim doktorom.

Dok pripremate smesu za mazanje na glavu ili pravite „zlatno mleko“ budite oprezni jer kurkuma ostavlja fleke na odeći.

Kokosovo ulje protiv lišajeva na glavi

Iako se odavno zna da je kokosovo ulje dobro za kosu, dobro je i za lečenje lišajeva na glavi. Kokosovo ulje je antigljivični agens koji ubija štetne gljivice i smanjuje iritaciju skalpa, kao i svrab.

 • Umasirajte ekstradevičansko kokosovo ulje na kožu zahvaćenu lišajevima i ostavite da odstoji preko noći. Isperite antigljivičnim šamponom sledećeg jutra, i ponavljajte svakog dana.

 

 • Ili, pripremite mešavinu ulja ricinusa i kokosovog ulja, u razmeri 1:1. Umasirajte ulje u skalp, jednom dnevno. Na ovaj način ćete između ostalog, pomoći kosi da brže raste.

 

 • Koksovo ulje možete i jesti, kako biste ovaj proces oporavka što više ubrzali. Počnite sa jednom kašikicom i postepeno povećavajte dozu dok ne stignete do tri supene kašike na dan.

Aloe vera protiv lišajeva na glavi

Aloe vera je prirodan lek za razne gljivične infekcije, uključujući lišajeve na glavi. Ona pomaže u lečenju i ublažava svrab, upalu i neprijatan osećaj. Osim toga, pomaže u održavanju pH balansa kože glave.

 • Otvorite list aloe vere. Izvadite gel i nanesite ga direktno na iziritiranu kožu glave. Isperite toplom vodom posle pola sata. Ponavljajte dva puta dnevno.

 

 • Ili, dobro pomešajte pola šolje aloe vera gela i sok od pola limuna, pa nanesite na skalp. Posle pola sata isperite mlakom vodom. Ponavljajte postupak svakog dana, u trajanju od jedne nedelje.

Koloidno srebro i lišajevi na glavi

Uz pomoć koloidnog srebra se može očistiti koža glave od lišajeva, jer ono sadrži širok spektar antibiotičkih i antigljivičnih svojstava. Osim toga, koloidno srebro je prirodno, nije toksično i počinje da deluje odmah.

 • Za spoljnu upotrebu, sipajte koloidno srebro u sprej flašicu i poprskajte po glavi. Ostavite da se prirodno osuši. Radite ovo 2-3 puta dnevno.

 

 • Za unutrašnju upotrebu, dodajte 1-2 kašikice koloidnog srebra u čašu filtrirane vode i popijte dva puta dnevno, po mogućstvu na prazan stomak. Ovako ćete uništiti štetne gljivice u telu. Ovaj prirodni lek možete koristiti mesec dana.

Tečnost za ispiranje usta i lišajevi na glavi

Za lečenje lišajeva na glavi možete iskoristiti tečnost koju koristite za ispiranje usta, kao što je Listerin. U njemu se nalazi alkohol koji pomaže u ubijanju gljivica. Njegova antiseptička svojstvaće ublažiti bol i upalu.

 • Sipajte malo tečnosti za ispiranje usta u činiju.

 

 • Stavite vatu u činiju da upije sve, pa nanesite na kožu glave.

 

 • Ostavite da odstoji 2-3 sata pa isperite običnom vodom.

 

 • Ponavljajte dva puta dnevno u periodu od nekoliko nedelja, kako biste se skroz izlečili.

 

Dodatni saveti

 • Obzirom da je lišajevi na glavi jako zarazan, počnite sa lečenjem čim primetite prve simptome
 • Kada je u pitanju lišaj na glavi, lična higijena je veoma važna. Redovno perite kosu i vodite računa da vam skalp bude što čistitji.
 • Klonite se inficiranih kućnih ljubimaca, pogotovo ako imaju ćelave pečate po koži.
 • Kako biste sprečili širenje infekcije, redovno perite sve peškire, posteljinu i odeću u vrućoj vodi. Nemojte deliti sredstva i predmete za ličnu higijenu- češalj za kosu, odeću, peškire i drugo.
 • Nemojte brijati glavu, jer to neće pomoći u lečenju gljivica i lišajeva.
 • Izbegavajte pokrivanje i umotavanje glave u šal i nošenje kape, kada bolijete od lišajeva.
 • Hranite se zdravo i raznovrsno, unosite dovoljno hranljivih materija da biste izgradili imunitet. Na taj način ćete se izboriti sa infekcijom, i smanjiti šanse da se uopšte zarazite (pogotovo ako u okruženju imate nekoga ko ima lišajeve na glavi).
 • Jedite hranu koja sadrži probiotike kako biste se sa gljivičnom infekcijom izborili iznutra.
 • Smanjite unos šećera i obrađene hrane, jer se gljivice hrane šećerom i prostim ugljenim hidratima.
 • Oduprite se nagonu da češete kožu glave jer se tako povećava rizik od širenja infekcije.