lisajevi na licu

Lišaj na licu lečenje, uzrok, prirodni lekovi

Ne postoji gore mesto za pojavu lišaja od lica. Ne samo da na fotografijama nećete izgledati lepo, već nećete moći ni da sakrijete da ste inficirani. Izdajnički osip se smestio na vašem licu tako da svi mogu da ga vide. Ako tražite savete kako da lečite lišaj na licu, onda nastavite  da čitate pa ćete dobiti informacije o kućnim lekovima.

Šta je lišaj na licu?

Lišaj na licu je kožna infekcija koju izazivaju gljivice. Izuzetno je zarazna i može da se prenese kontaktom sa zaraženom osobom, korišćenjem zajedničkih stvari, kao što su odeća i obuća, kao i maženjem zaraženih životinja. Najčešće se nalazi na delovima tela kao što su ruke, noge, trbuh, grudi i leđa, međutim, može da se pojavi bilo gde, uključujući i skalp, šake, stopala i lice. Gljivice bujaju na toplim i vlažnim mestima, tako da možete da se zarazite i ako hodate bosi na mestima kao što su javna kupatila i bazeni.

lisaj na licu kod dece

Lišaj na licu nije opasan po život ali je, kao što smo već rekli, izuzetno zarazan. Kada gljivice jednom nađu dom na vašem telu, predstavlja pravi izazov da ih se otarasite. Žive na ćelijama kože pa zato i preživljavaju na nebiološkim površinama kakve su posteljina, lavaboi i bazeni.

U simptome lišaja na licu spadaju:

 • Crveni uzdignuti osip; osip je ponekad prstenastog oblika ali ne uvek.
 • Male crvene kvrge, posebno na spoljnjim ivicama osipa.
 • Javlja se na obrazima, nosu, bradi, čelu, oko očiju i/ili na ušima.
 • Neizraženih je granica.
 • Može da se pogorša nakon izlaganja suncu.
 • Svrbi.
 • Koža se ljušti, puca ili peruta.

Deca su posebno podložna lišaju i mogu da ga prenesu i drugim članovima porodice. Lišaj na licu kod dece ima iste simptome kao i kod odraslih.

Koji lekovi se preporučuju za lečenje lišaja na licu ?

Dermatolozi za lečenje lišaja na licu obično prepisuju antifungalne kreme i masti koje sadrže terbinafin (Lamisil), klotrimazol ili mikonazol. U zavisnosti od stepena infekcije, potrebno je oko dve ili više nedelja da se lišaj na licu suzbije. Ako je infekcija ozbiljna, lekari mogu da prepišu i lekove za oralnu upotrebu, kao što su griseofulvin ili kortikosteroidi. Svi ovi lekovi mogu da imaju neprijatna ili štetna sporedna dejstva.

Prirodni lekovi protiv lišaja nemaju neželjenih dejstava, međutim, potrebno je dosta vremena i napora da bi dali rezultate. Evo nekoliko kućnih lekova kojima možete suzbiti gljivičnu infekciju na licu:

 • Ispiranje sirćetom – Pomešajte jednake delove jabukovog sirćeta, hidrogena i 10 delova vode. Ispirajte zahvaćene površine noću sve dok infekcija ne prođe.
 • Jabukovo sirće – Ovo se može naneti direktno na lišaj na licu da bi se ubrzalo lečenje. Operite zahvaćenu površinu pa nanesite sirće. Ovo će da peče ali bi infekcija trebalo da nestane za par dana. Tokom noći možete da nanesete pastu za zube preko sirćeta. Gljivicama je neophodna vlaga za preživljavanje, a na ovaj način ćete ih isušiti i brže uništiti.
 • Ispiranje belim lukom i sirćetom – Pored ostalih stvari, beli luk ima i antifungalno dejstvo. Iscedite sok belog luka i pomešajte sa sirćetom. Mešavinom čistite zahvaćenu površinu tri puta dnevno. Možete i da jedete beli luk i da se na taj način borite protiv infekcije iznutra.
 • Ulje čajevca – Pomešajte jedan deo ulja čajevca sa tri dela nekog drugog ulja, kao što su ulja lavande ili kokosa. Nanosite na sveže opranu kožu dva puta dnevno dok se osip ne povuče.

Još jedna mogućnost je da nabavite prirodan lek protiv lišaja, koji se pravi od sastojaka koji infekciju suzbijaju brzo i ne dozvoljavaju joj da se vrati.

Dermatolozi protiv lišaja na licu preporučuju kreme Canesten i Lamisil koje se mogu kupiti u apotekama bez recepta.