lizijantusi

Lizijantus uzgoj, sadnja, nega, zalivanje

Lizijantus, poznat i kao eustoma, teksaško zvonce, prerijska lincura ili prerijska ruža, a botanički kao Eustoma grndiflorum, pogodan je za uzgoj u skoro svim klimatskim područjima. Cvetovi lizijantusa ulepšavaju i mešavine cveća u žardinjerama. Posebno je popularan kao reznica u cvetnim aranžmanima.

Raskošni cvet lizijantus, sličan ruži, ne samo da se javlja u nijansama plave i lila boje, već i u ružičastoj, svetlozelenoj, a isto tako i beloj. Cvetovi mogu da budu jednoredni ili dvoredni. Neke sorte imaju cvetove sa „ogrlicom“ koji su tamnije boje duž ivica i u sredini.

Premda se u nekim uputstvima za uzgoj lizijantusa navodi da u žardinjerama ne bi trebalo gajiti biljke različite boje cvetova, većina izvora tvrdi suprotno i preporučuje da izaberete slične vrste jer postoje varijeteti koji mogu da izrastu previše pa nisu pogodni za gajenje u žardinjerama. Biljka lizijantus doseže od 60 – 75cm visine, sem ako ne gajite neku od patuljastih sorti koje su najpogodnije za uzgoj u saksijama.

lizijantus gajenje

Kako se uzgaja lizijantus?

Biljka lizijantus može da nikne iz sićušnog semena pod uslovom da imate odgovarajuće okruženje, međutim, češće se kupuje kao rasad. Uzgajivači kažu da je za razvoj biljke iz semena potrebno od 22 – 24 nedelje, stoga olakšajte sebi uzgoj lizijantusa u kućnom vrtu pa kupite već gotove sadnice.

Ne oklevajte sa presađivanjem biljki lizijantusa kada ih donesete iz rasadnika.Lizijantusi nisu pogodni za uzgoj u malim saksijama jer korenje može da se uplete ako ostane u malim saksijama, što može trajno da naškodi razvoju biljke (biće zakržljale). Vreme sadnje se razlikuje od podneblja do podneblja. U područjima sa mrazevima, počnite sadnju kada prođe opasnost od njih. U toplijim zonama možete da počnete sa sadnjom nešto ranije, na primer, u martu.

sadnja lizijantusa se obavlja u dobro proceđeno tlo na sunčanom mestu. lizijantus treba saditi na razmaku od 15 – 20cm da bi razgranate stabljike mogle da se oslanjaju jedna na drugu.

Nega lizijantusa može da podrazumeva i podupiranje pritkom dobro rascvetalih biljaka jer vrhovi mogu da im postanu previše teški.

lizijantus cvece

Uzgoj lizijantusa za rezano cveće

Ako vam se uzgoj lizijantusa posreći, ne ustežite se da uberete gornje cvetove i napravite lep buket za kuću. Cvetovi lizijantusa mogu da traju i do dve nedelje u vodi.

Popularnost lizijantusa kao rezanog cveća čini da ih možete naći u cvećarama tokom čitave godine.Lizijantus je cvet veoma zahvalan za uzgajanje, iznenadićete se koliko dugo traje sezona cvetanja biljaka koje su zdrave.

Održavajte vlagu zemljišta ali izbegavajte preterano zalivanje lizijantusa i prestanite sa njim dok biljka miruje. Savladavanje veštine za gajenje lizijantusa pružiće vam uživanje u lejama i nagradiće vas dugotrajnim cvetovima za kućne aranžmane.