lojna cista na vratu

Lojne ciste uzrok, lečenje, prirodni lekovi

Lojne cistesu velike od 0,7 do 5 centrimetara u prečniku i to su male, nekancerogene izrasline na koži. Obično su bezbolne i karakteriše ih pojava malog čvora sa crvenilom oko njega. To je zapravo skup ćelija u kojima se nakuplja protein keratin. Ciste se obično javljaju na onim delovima kože gde se luči više loja – na licu, vratu, ramenima i grudima.

Obično nastaju zbog oštećenog folikula dlake i hiperaktivnih lojnih žlezda. Blokirane lojne žlezde, previše testosterona kod muškaraca, pojačano lučenje znoja, izlaganje suncu, depilacija i brijanje su faktori rizika kad su u pitanju lojne ciste.

Mogu se javiti u svakoj starosnoj dobi. Dreniranje lojne ciste od gnoja je način za lečenje, ali se tako povećava rizik od infekcije. Ovde navodimo neke stvari koje sami možete uraditi kako biste se rešili lojne ciste.

lojna cista na licu

Iako nisu kancerogene, lojne ciste mogu biti vrlo iritantne. Pojavljuju se u vidu malog, potkožnog čvorića. Obično se javljaju na licu, vratu, gornjem delu leđa i torza, ali se mogu javiti i na drugim delovima tela.

Lojne ciste obično nastaju sporo i nisu bolne. Međutim, kada dođe do infekcije ili upale, koža oko ciste postaje crvena i osetljiva. Ponekad se ove ciste i javljaju zbog neprestane iritacije kože (npr. na vratu, gde se koža stalno tare o kragnu). U ovaksim slučajevima, lečenje će vam olakšati neprijatnosti.

Ponekad je cista puna gnoja neprijatnog mirisa. Ciste su svakako i estetski problem, pogotovo kada se jave na licu.

Uzrok

Lojne i epidermoidne ciste se često brkaju, ali su sasvim različite. Lojne ciste „rastu“ iz folikula dlake, dok se epidermoidne ciste stvaraju od mrtvih kožnih ćelija. Lojne ciste se obično javljaju kada folikula otekne. Lojne ciste nastaju iz lojnih žlezda, koje luče loj (sebum), koji podmazuje kožu i dlake.

Epidermoidne ciste nastaju od kože. Površina kože (epidermis) se sastoji od više slojeva ćelija koje neprestano odumiru. Kada se ove ćelije nađu u donjem sloju kože, žive ćelije mogu početi da se razmnožavaju i stvoriti cistu.

Ćelije iz zidova cista mogu početi da luče protein keratin u cistu. Kada se cista drenira, gnoj ima prilično neprijatan miris.

Cista može ostati mala godinama, ili može početi da raste. U nekim slučajevima, lojne ciste nestaju same od sebe.

Lečenje lojnih cista

Ako vam lojne ciste ne stvaraju probleme, niti su na vidnom mestu, verovatno nije potrebno nikakvo lečenje. Ako ciste počnu da se uvećavaju ili postanu osetljive, mogu vam pomoći neki prirodni lekovi. Ako stavljate tople, vlažne obloge na cistu, lakše će izaći gnoj. Nikako nemojte sami cediti cistu.

Ako dođe do upale, obratite se lekaru. Ispričajte mu sve o eventualnim povredama kože, kada ste prvi put primetili cistu, da li ste i ranije imali ovakve ciste i da li ih je imao neko u vašoj porodici. Lekar će postaviti dijagnozu samo na osnovu pregleda – u retkim slučajevima se radi biopsija kako bi se utvrdilo da nije u pitanju neki drugi poremećaj.

Obično se radi drenaža ciste ili se daje injekcija kortikosteroida kako bi se zaustavilo oticanje ciste.

Uklanjanje lojne ciste

Još jedan metod za lečenje, posebno kad su u pitanju veće i problematičnije ciste, jeste uklanjanje hirurškim putem. U nekim slučajevima, ciste se uklanjaju laserom. Ovaj tretman se smatra boljim ako su ciste velike ili su na vidnom mestu.

Nakon tretmana dobro upamtite kako da negujete operisano mesto nakon operacije. Pitajte i da li su potrebne kontrole. I na kraju, pitajte koje su moguće komplikacije i u kom slučaju treba opet da se obratite lekaru.

Komplikacije

Lojne ciste se mogu inficirati. Ako cista pukne, može dovesti do jake infekcije i tada je odmah potrebno lečenje.

Ipak, u većini slučajeva nema komplikacija niti nuspojava nakon tretmana kojim se cista drenira ili uklanja hirurškim putem.

Ipak, i nakon uspešnih operacija, dešava se da se lojne ciste ponovo pojave.

Prirodno lečenje lojnih cista

  1. Tople obloge

Umočite čistu, pamučnu tkaninu u toplu vodu, a zatim iscedite višak vode. Stavite ovu tkaninu na cistu i držite 5-10 minuta. Ponavljajte ovaj postupak po nekoliko puta dnevno kako biste ubrzali oporavak i poboljšali cirkulaciju. Možete koristiti i termafor za zagrevanje, ali i bilo kakva jača toplota može izazvati razmnožavanje bakterija koje uzrokuju infekciju.

  1. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće sadrži sirćetnu kiselinu koje uništava bakterijsku infekciju pa se koristi kao prirodni lek za ciste. Sirćetna kiselina se koristi i u skleroterapiji, za lečenje cista.

Direktno na cistu nanesite malo jabukovog sirćeta i stavite zavoj. Svakodnevno menjajte zavoj. Radite ovo najmanje nedelju dana i primetićete kako se na cisti stvara tvrđa krasta. Nežno je uklonite i gnoj će iscuriti. Obrišite ga suvom, čistom tkaninom. Ako pravilno korisite jabukovo sirće kao lek za cistu, već za nekoliko dana će koža početi da vam se regeneriše.

  1. Ricinusovo ulje

Natopite malo vate u ricinusovo ulje i stavite je na cistu. Zatim uzmite flašu sa toplom vodom i njome pritisnite vatu. Toplota i ricinusovo ulje će pomoći da se cista smanji.

Ricinusovo ulje možete izmešati sa malo sode bikarbone i naneti na cistu. To će pomoći u omekšavanju ciste, jer koža brzo upija masne kiseline.

  1. Med

Med je organski proizvod sa mnoštvom lekovitih svojstava i vrlo je efikasan za lečenje lojnih cista.

Izmešajte malo pšenične trave sa bananom i blenderu i dodajte med u ovu mešavinu. Nanesite mešavinu na cistu, prekrijte je čistom tkaninom i ostavite preko noći. Antioksidansi u pšeničnoj travi i banani će ubrzati proces lečenja cista.

Druga opcija je da izmešate tri kašike meda sa jednom kašikom cimeta u prahu.Cista treba da se namaže ovom mešavinom. Cimet će brzo smanjiti veličinu i vidljivost ciste.

Treći recept jeste mešavina jednog jajeta sa kašikom meda. Redovno mažite cistu ovom mešavinom.

  1. Kurkuma

Kurkuma je lekovita biljka koja vam može pomoći u lečenju ciste i vraćanju kože u normalu. Ova biljka se koristi za pravljenje kataplazme, koja pomaže u ublažavanju bolova i infekcije uzrokovane cistom.

Prokuvajte pola kašike kurkume u prahu u šolji vode. Sačekajte da se ohladi i pijte uveče pred spavanje. Ponavljajte postupak tokom 10 dana.

Možete mešati i sok od mente i kurkumu da dobijete pastu kojom ćete mazati cistu. Kada je nanesete, sačekajte 15-20 minuta, a onda operite.

Pastu od kurkume za lojne ciste možete praviti od meda, limunovog soka i kurkume, ili od meda, vode i kurkume.