lovor visnja

Lovor višnja kao ukras i živa ograda – uzgoj, sadnja, razmnožavanje

Lovor višnja biljka

Nema ničeg tako divnog i prijatnog u proleće kao kad cveta prelepa lovor višnja biljka. Ova biljka, poznata još i kao zeleniče, čini odličan dodatak skoro svakom pejzažu i ispunjava vazduh svojom opojnom aromom. U okviru ovog članka saznajte više o ovoj biljci, kao i kako da se brinete o njoj.

Šta je lovor višnja? Bilo da želite prelepo dekorativno drvo ili zanimljivu živu ogradu, lovor višnja žbunje (Prunus laurocerasus) predstavlja odličan ukras svakom pejzažu. Ovaj atraktivan, uspravan zimzelen žbun ili malo drvo može ukrasiti i vaš dom. Dostiže visinu do 5 m i širinu do 3 m.

Lovor višnja grmlje proizvodi lepe i aromatične bele cvetove sakupljene u grozdaste cvasti, u proleće. Listovi su sjajni, zelene boje i kožasti. Plod je sitan, tamno-crvene boje i nije jestiv.

Postoje mnoge vrste ove biljke koje možete izabrati za uzgoj, u rasponu od kompaktnog žbunja do stabla malih formi.

lovor visnja uzgoj

Lovor višnja kao živa ograda

Ukoliko ste u potrazi za idealnom biljkom za vašu živu ogradu – razmislite o lovor višnji. Lovor višnja kao živa ograda se veoma često može primetiti u dvorištima na našem podneblju. U tom slučaju je treba posaditi u razmacima od 30-40 cm. Kada se gaji kao živa ograda, lovor višnja zahteva redovno i pravilno orezivanje, o kome će biti reči u daljem tekstu.

lovor visnja ziva ograda

Kada se sadi lovor višnja

Lovor višnju je poželjno posaditi na jesen.

Kako se sadi lovor višnja?

Lovor višnja sadnja zahteva zdrav sadni materijal. Izaberite sadni materijal visokog kvaliteta, sa korenima koji su umotani u jutu ili biljku možete uzgajati iz kontejnerskih biljaka.

Ovom prelepom žbunu odgovara mesto sa dosta sunčeve svetlosti, mada se može saditi i u hladovini, ali će na tamnom mestu napredovati sporo i grane će biti duže.

lovor visnja razmnozavanje

Lovor višnja je otporna na hladne zime i toleriše niske temperature, iako se može dogoditi da njeni listovi stradaju tokom dugotrajnog mraza ili snega. Ipak, ona će se lepo obnoviti i na proleće će joj krenuti novi mladi listići. Listove koji imaju fleke slobodno uklonite makazama.

Za gajenje lovor višnje treba izabrati sunčani ili delimično sunčani predeo sa plodnim, dobro propusnim zemljištem, dok pH vrednsot zemlje treba da iznosi od 6.5-7.5. Budite pažljivi prilikom uklanjanja žbuna iz kontejnera ili omotača jute, kako ne bi oštetili korenje. Koristite samo nativnu zemlju da zatrpate grm u sadnu rupu i nemojte dodavati nikakvo đubrivo. Zalivajte svoju lovor višnju temeljno da pomognete da se korenje uspostavi.

Prilikom sadnje lovor višnje kao žive ograde, gustina sadnje treba da bude 3-4 biljke po dužnom metru.

Lovor višnja uzgoj

Gajenje lovor višnje u principu nije nimalo komplikovano, ukoliko se pridržavate osnovnih koraka. Kada se lovor višnja uspostavi na adekvatnoj lokaciji, veoma je laka za održavanje. Osim povremenog zalivanja, obezbedite biljci uravnoteženo đubrivo u rano proleće. Ovaj žbun se može lepo orezati ako se koristi kao živica ili ostaviti sam sa svojim atraktivnim prirodnim oblikom. Uklonite bilo kakve mrtve grane sa čistim i oštrim makazama za orezivanje. Nanesite sloj komposta ili malč, debljine oko 7.5 cm, oko vaše biljke, za zadržavanje vlage i zaštitu.

Lovor višnja je generalno zdrava biljka, ali ponekad može razviti gljivične probleme. Pazite na znakove prisustva štetočina i odmah tretirajte biljku odgovarajućim pesticidima.

lovor visnja gajenje

Rezanje lovor višnje

Prvih par godina nakon sadnje lovor višnje, poželjno je obaviti orezivanje u mesecu martu i junu. Kako ne bi oštetili listove, orezivanje izvršite makazama za voće ili lozu. Kada dostignete željenu visinu biljke, biljka se šiša posle cvetanja u maju, a onda u avgustu i septembru.

Ukoliko je vaša lovor višnja formirana kao žbun, u rano proleće joj samo skratite grane koje štrče. Kako bi se razgranalo podnožje žbuna treba skratiti za pola mlade grane, koje su bliže korenu, a svakih 5 godina treba da proredite središte žbuna u cilju dobijanja prostora za nove mladice lovor višnje.

Razmnožavanje

Razmnožavanje lovor višnje možete sprovesti reznicama i semenom.

Posle sazrevanja njenih plodova u vidu sitnih bobica, sitno seme ove biljke treba jednostavno posejati.

Međutim, više se koristi lakša i brža metoda, kojom se inače dobijaju i veće biljke, a to je ožiljavanje reznica. Reznice lovor višnje treba uzeti na proleće i na jesen. Ukoliko ih uzimate na proleće, neka budu duge 15-20 cm, i za tu svrhu koristite vrhove grana. Uklonite donje listove, a na vrhu ostavite jedan do dva lista. Ovako dobijene reznice pobodite u čist pesak ili perlit. Reznice treba pobosti na mestu gde je hladovina. Supstrat u kom su vaše reznice mora uvek da bude vlažan. Posle nekoliko meseci bi reznice lovor višnje morale da puste koren, a sledećeg proleća ih posadite u dvorištu, gde ćete gajiti biljku.

Kada je razmnožavanje iz reznica u pitanju, to možete sprovesti i na jesen. U tom slučaju se ovogodišnje grančice otkidaju od dvogodišnje sa sve delom grane od koje se otkida reznica. Dalji proces je identičan kao i u slučaju reznica uzetih na proleće.

I u jednom i u drugom slučaju nije potrebno korišćenje hormona za ožiljavanje, ali ukoliko se ipak odlučite da ga koristite -procent ožiljenih reznica biće veći.