Macina trava (očajnica) za plodnost i ženske bolesti

Biljka macina trava koja je u narodu poznata još i kao očajnica, u starom Rimu i Egiptu se dosta koristila zbog lekovitih svojstava koje poseduje. Raste skoro svuda u Evropi a odatle i vodi poreklo. Njeni cvetovi su bele boje i ova biljka najčešće raste u šumskim predelima. Kao lek se obično koristi list macine trave ali požejno je da se koristi i cela biljka. Listovi očajnice dosta liče na list nane i dosta neobično mirišu ali taj miris se nakon sušenja obično izgubi. Pročitajte u narednim redovima za šta je macina trava koja je popularna kao lek za plodnost, posebno dobra.

Biljka macina trava ili očajnica

Biljka macina trava je od davnina poznata kao univerzalan lek koji se obično konzumira u vidu sirupa ili čaja. lekovitost očajnice se najviše ogleda u smirivanju kašlja i početnog stadijuma tuberkoloze. Ono po čemu je posebno popularna je lečenje steriliteta. Kod prehlada je dobro da se pije čaj od očajnice, isto tako je dobra i da se koristi za previjanje rana zbog njenih antiupalnih svojstava. Mnoga istraživanja tvrde da macina trava ima i antikancerogena i antidijabetska svojstva.

macina trava

Macina trava ili očajnica za trudnoću i plodnost

Naziv očajnica potiče od žena koje su bile očajne jer nisu mogle da ostanu u drugom stanju. Macina trava dobro utiče na reproduktivno zdravlje žena, utiče na učestalost menstrualnih ciklusa koji bi morali da budu stalni da bi došlo do prirodnog začeća. Ova biljka u mnogome pomaže kod plodnosti jer reguliše i rad polnih žlezda a isto tako i stimuliše proizvodnju polnih hormona. Povoljno utiče i na grčeve kao i na menstrualne tegobe kod žena. Jedan je od najboljih prirodnih načina za regulisanje plodnosti.

Macina trava čaj

Za lečenje steriliteta najbolje je pripremiti čaj od macine trave koji se vrlo lako priprema. Uzmite jednu kašiku macine trave i potopite je u 2,5dcl vode, hladne. Kada proključa, skinite sa vatre, poklopite čaj i ostavite tako da odstoji sat vremena. Posle tog perioda procedite i pijte oko 3 do 4 šolje dnevno. Ovaj čaj je potrebno dugo piti jer macina trava utiče na hormone tek posle dva do tri meseca. Ovaj čaj je apsolutno bezbedan za žene koje su zdrave i koje nemaju neka oboljenja. Izbegavajte da ga pijete tokom menstrualnog ciklusa.

Čaj se pije tri meseca a nakon tog perioda se pravi pauza, retki su slučajevi kada velika količina očajnice izazove visok krvni pritisak. Ukoliko nakon tri meseca ostanete u drugom stanju, budite zahvalni macinoj travi i odmah prekinite sa ispijanjem. Tokom drugog stanja se telo i hormoni menjaju zbog čega ne bi ste smeli da nastavite sa čajem. A i zašto biste, kada je prirodni efekat već postignut.

Mnogim muškarcima je takođe rečeno da macina trava pomaže kod povećavanja broj i brzine spermatozoida, međutim preciznih rezultata i istraživanja još uvek nema. Ukoliko vaš partner želi da proba da pije ovaj čaj, predlažemo da se prvo konsultuje sa lekarom. Dokazano je da macina trava pozitivno utiče na ciklus i plodnost kod žena ali za muškarce je još uvek pod znakom pitanja

Za ovu travu često kažu da je čudesna jer ima toliko slučajeva gde su ženama na primer govorili da nikada neće ostati u drugom stanju a da su one ipak čudom, nakon terapije sa macinom travom ipak zatrudnele i uspešno iznele trudnoću. Iskustva su pokazala da su mnoge žene koje su imale zapušene jajovode iste uspešno otpušile a one kojima su doktori rekli da će teško zatrudneti danas imaju po dvoje troje dece. Mnogi čak tvrde da je ova varijanta sa ispijanjem čaja mnogo bolja i efikasnija od vantelesne oplodnje koja je prvo skupa a drugo, kod iste se mnogo duže čeka na rezultat. Najbitnije je samo istrajati u ispijanju ovog čaja koji je pomogao mnogim očajnim ženama.

Jedina biljka sa kojom se macina trava sme kombinovati je virak. Biljka macina trava uspešno rešava probleme sa hormonima i baš iz tog razloga pošto i dalje nije ispitano njeno dejstvo u kombinaciji sa drugim biljkama, preporučuje se da se ne meša sa raznim biljkama, sem naravno sa virkom.

Iskustva su pokazala da je macina trava jako delotvorna i da zaista pomaže ženama koje imaju problema da zatrudne. Najbitnije od sve ga je biti uporan i piti ovaj čaj onoliko koliko je preporučeno, tri šolje dnevno puna tri meseca. Ovom leku treba mnogo duže da deluje baš zato što je apsolutno prirodan. Sintetički lekovi mnogo brže deluju ali opet nisu zdravi, pogotovu ne za dugo korišćenje.

Čaj od očajnice je jako gorak zbog čega se ne može podvesti pod prijatna pića. Ne bi trebalo da dodajete nikakav zaslađivač tokom tromesečnog ispijanja. Oni koji su ga redovno pili tvrde da gorak ukus nestaje, odnosno da se naviknete posle sedmog dana.

Macina trava upotreba za druge bolesti

Pored neredovnih ciklusa i problema plodnosti macina trava odnosno čaj od macine trave uspešno leči mnoge ženske bolesti poput problema sa jajnicima (ciste, policistični jajnici, upale, pojačan sekret i slično). Isto tako, pozitivno utiče na lečenje žutice, na snižavanje pojačanog nivoa želudačne kiseline, hronični kašalj i slično. Takođe, ovaj čaj je dobar za lečenje i bronhitisa, upale pluća kao i gripa koji je praćen groznicom i bolom u kostima. Ovaj čaj često mešaju sa valerijanom koja ima apsolutno drugačije dejstvo na organizam. Macina trava i valerijana nisu isti čaj. S obzirom na to da dobro utiče na ciklus kod žena, ovaj čaj, macina trava će umnogome olakšati tegobe kod bolnih menstruacija koje su praćene grčevima.

Gde kupiti macinu travu

Macinu travu nemojte kupovati bilo gde pa čak ni u prodavnicama zdrave hrane. Najbolje bi bilo da je nabavljate od nekog pouzdanog travara ili na nekoj od pijaca. Najbolja varijanta bi bila da sami uberete macinu travu koja raste po šumovitim predelima. Obratite pažnju kada budete kupovali ovaj čaj, često znaju da prodaju valerijanu ili neki drugi čaj a da samo napišu da je u pitanju macina trava. Zato je bitno da kupujete od proverenog travara ili možda najbolje da se posavetujete sa nekim ko je čaj pio i kod koga je bilo efekata (prijateljica, komšinica koja je rešila tegobe/zatrudnela).