magnezijum hlorid priprema

Magnezijum hlorid – čudotvorni mineral sa isceljujućim svojstvima

Verovatno je većina nas do sada informisana da je vrlo važno unositi dovoljnu količinu magnezijuma, jer on ima uticaja na nesmetan rad organizma.

Često se preporučuju i određeni suplementi, kako bi se nivo ovog elementa u organizmu održao na potrebnom nivou.

Ne samo da ćete u nastavku teksta dobiti odgovor na pitanje šta je magnezijum hlorid, već ćete isto tako saznati i šta je magnezijum hlorid heksahidrat, odnosno kada je preporučljivo koristiti taj preparat i u kom obliku.

„Magnezijum je čudotvorni mineral koji je poznat po njegovim isceljujućim svojstvima, kao i po sposobnosti da podmlađuje organizam. Zna se da ima esencijalnu ulogu u mnogim enzimskim reakcijama, posebno u onima koje su u vezi sa proizvodnjom ćelijske energije, kao i za zdravlje nervnog sisrema, mozga, kostiju i zuba. Ono što je možda iznenađujuće, jeste da jedinjenje magnezijum hlorid deluje proitiv infekcija.“

magnezijum hlorid upotreba

Sve ovo rekao je biohemičar i nutricionista u penziji, Volter Last, na pitanje koliko je magnezijum važan za naše zdravlje. Iako se na to ne obraća pažnja, unos magnezijuma putem hrane je manji nego ranije pošto se sada za obogaćivanje zemlje koriste veštačka đubriva. Osim toga, u medijima i od lekara se češće može čuti koliko je kalcijum važan, pa se magnezijum prosto, zanemari.

Magnezijum hlorid, kao medicinsko sredstvo, prvi put je upotrebljen tokom I svetskog rata, kada ga je francuski hirurg po imenu Pjer Delbe koristio kao antiseptik. Danas se ovo jedinjenje češće koristi kao suplement koji sprečava mineralnu deficijenciju (nedostatak minerala) i poboljšava opšte zdravlje.

Ukratko o magnezijum hloridu

 • Magnezijum hlorid je neorgansko jedinjenje koje čine jedan atom magnezijuma i dva atoma hlora.
 • Suplement magnezijum hlorida sadrži samo 12% elementarnog magnezijuma, što može da deluje kao mala količina u odnosu na druge oblike ovog minerala, kao što su magnezijum oksid i magnezijum citrat.
 • Studija koja je objavljena u Žurnalu za dijabetes, gojaznost i metabolizam, takođe, potvrđuje i pozitivno delovanje magnezijum hlorida na insulinsku osetljivost.

Magnezijum spada u najvažnije minerale u organizmu, budući da ga koristi skoro svaka ćelija i organ, a naročito srce, mišići i bubrezi. Ukoliko se mučite da hranom unesete dovoljnu količinu magnezijuma u organizam, onda je možda vreme da se okrenete suplementima da biste nadoknadili nedostatak.

U najpopularnije suplemente magnezijuma na tržištu, spada i magnezijum hlorid. U stvari poznat je i kao „kralj magnezijumovih jedinjenja“, pošto se kaže da je izuzetno moćan i delotvoran.

U nastavku članka ćete saznati više o korisnim dejstvima ovog suplementa i da li je zaista najbolji oblik magnezijuma za zdravlje.

Šta je magnezijum hlorid a šta magnezijum sulfat ?

Magnezijum hlorid se sastoji od 11,2% magnezijuma, koji je vezan za 88,2% hlorida. Dobija se evaporacijom slane vode (morske vode, najčešće iz Mrtvog mora). Nakon uklanjanja natrijum hlorida, onaj gorki ostatak predstavlja magnezijum hlorid i magnezijum sulfat. Magnezijum hlorid je manje gorak od magnezijum sulfata.

Magnezijum hlorid u prahu

Najčešće se u prodaji može naći magnezijum hlorid u prahu, ali i se isto tako ovaj proizvod može kupiti i u kristalima.

Zbog bolje rastvorljivosti se, ipak preporučuje koristiti upravo magnezijum hlorid u prahu, te prilikom pripreme maksimalno treba poštovati uputstvo koje je na pakovanju naveo proizvođač.

Magnezijum hlorid priprema

U principu na svakom pakovanju ovog proizvoda je navedeno i kako je potrebno pripremiti ga, ali generalno se magnezijum hlorid priprema uz pomoć obične vode, koju prethodno treba prokuvati i obavezno ostaviti da se potpuno ohladi.

Naglašavamo da pripremljen mg hlorid može da bude čuvan i na sobnoj temperaturi, a obično je mera 33g praha na litar vode.

Podrazumeva se da je vrlo važno pročitati uputstvo proizvođača, te se pridržavati navedene mere, odnosno dozirati proizvod prema tom uputstvu.

Mahom se pije jedna šoljica pripremljenog magnezijum hlorida u toku jednog dana, ali konkretna količina može varirati u zavisnosti, najpre od starosti pacijenta, a zatim i od oboljenja, odnosno teškoće koja se tretira ovim preparatom, što je svakako u uputstvu navedeno.

Ovu tečnost ne morate držati u frižideru.

Preporučljiva dnevna doza: mala šolja za kafu, u zavisnosti od starosti i ozbiljnosti oboljenja.

Magnezijum hlorid gel

Polje primene ovog preparata se odnosi primarno na probleme u radu koštano – zglobnog sistema, a uglavnom se magnezijum hlorid gel preporučuje koristiti kod osteoporoze i artritisa, ali na samom početku tih oboljenja.
Takođe je dobro koristiti ga i kod upale mišića, odnosno kod ukočenosti i to primarno kod ukočenosti vrata, leđa i ramena.

Magnezijum hlorid gel za lice

Budući da primena pomenutog preparata utiče na elastičnost kože, to ne čudi što je preporučljivo koristiti i magnezijum hlorid gel za lice.

Pored toga što će povećati elastičnost kože lica, primena tog preparata će je učiniti i mlađom, a poznato je da magnezijum hlorid gel za lice utiče pozitivno i na hidrataciju kože.

Magnezijum hlorid ulje

Budući da je poznato da se mnogo bolje apsorbuje magnezijum ukoliko se unosi u varijanti gela ili ulja, to je svakako polje primene ovog preparata izuzetno veliko.

Ukoliko se prvi put koristi magnezijum hlorid ulje, preporuka je da se nanese malo na nadlakticu, kako bi se videlo da li postoji neka reakcija.

U principu može se javiti blaže peckanje ili svrab, što bi trebalo nakon kratkog vremena da prestane, ali je naročito važno voditi računa da se njime ne mažu osetljive regije na telu, a posebno sluzokoža.

Magnezijum hlorid sprej

Pored svih pomenutih preparata, postoji i magnezijum hlorid sprej, koji je uglavnom moguće kupiti u pakovanju od 100 ml.

Svakako ga treba koristiti u skladu sa uputstvom, koje je priloženo uz taj preparat.

Gde kupiti

Ukoliko želite da isprobate bilo koji od prethodno pomenutih preparata, onda vas sigurno zanima i gde kupiti magnezijum hlorid u spreju, gelu ili prahu.

Srećom, postoje dobro snabdevene prodavnice zdrave hrane i apoteke, u čijem asortimanu se nalaze i ovi proizvodi.

Cena

Jedan kilogram magnezijum hlorid kristala košta oko 700 dinara, a postoje naravno i manja pakovanja, koja su jeftinija.

Što se tiče magnezijum hlorid ulja, cena se kreće između 400 i 600 dinara, a pakovanje je uglavnom od jednog litra.

Za magnezijum hlorid sprej, u pakovanju od 100 ml je potrebno izdvojiti od 200 do 300 dinara.

Magnezijum hlorid Nigari

Trebalo bi pomenuti da postoji i takozvani magnezijum hlorid Nigari, koji se najčešće koristi prilikom pripreme čuvenog tofu sira od soje, ali se može primenjivati i kao dodatak ishrani.

Magnezijum hlorid nigari iskustva

Ne može se reći da su, kada je u pitanju magnezijum hlorid nigari iskustva u potpunosti pozitivna. A ono što predstavlja određenu prepreku za početak korišćenja ovog preparata jeste činjenica da ga mnogi smatraju radioaktivnim, jer potiče iz Japana, ali ipak ta informacija nije proverena, a ni naročito logična, pa je svakako treba uzeti sa rezervom.

Sva lekovita svojstva magnezijum hlorida

Magnezijum hlorid je dobrotvoran za mnoge bolesti. Tu spada lečenje digestivnog treakta kao što je kolitis i problemi sa žučnom kesom, Pasrkinsonova bolest, bronhitis, upala pluća, bolno grlo, upala krajnika, prehlada, grip, zreli kašalj, boginje, rubela, trovanje, akne, ekcem, psorijaza, bradavice, koža koja svrbi, impotencija, hipertrofija prostate, problemi sa mozgom i cirkulacijom, astma i anafilaktičke reakcije.

 • Magnezijum hlorid obnavlja mineralni balans kod pacijenata sa artrozom, osposobljava funkcionisanje organa kao što su bubrezi, i npr. podstiče lučenje mokraćne kiseline.
 • Reguliše rad nervno mišićne veze i svih učesnika u prenosu impulsa u nervima.
 • Magnezijum hlorid je važan za psihofizičku energiju i održavanje balansa u mehanizmu akcije i opuštanja mišića, kao i mišićnog zamora, prevencije spazma, naprezanja i preporučuje se svakom sportisti.
 • Magnezijum hlorid je neophodan za pravilan rad i funkcionisanje mišića, a igra i važnu ulogu u mnogim biološkim procesima.
 • Poboljšava varenje i izvor je energije, dobar je antidepresiv i odlično deluje protiv stresa.
 • Igra najvažniju ulogu u regulaciji telesne temperature.
 • Koristan je za prevenciju povišenog holesterola.
 • Reguliše rad i pražnjenje creva.
 • Igra važnu ulogu u formiranju kostiju i metabolisanju ugljenih hidrata i proteina.
 • Važan je za probleme sa razdražljivom nervno mišićnom vezom, kao što je slučaj sa tetanusom, epilepsijom i slično.
 • Smanjuje količinu masti u krvi, deluje protiv arterioskleroze, pročišćava krv, oživljava ćelije mozga, daje i održava mladalački izgled.
 • Rešava probleme sa prostatom i hemoroidima.

Verovali ili ne magnezijum je za zube i kosti važan kao i kalcijum!

Kalcijum i magnezijum deluju zajedničkim snagama u telu, ali na naš metabolizam imaju potpuno suprotne efekte. To je posledica rada paraštitne žlezde, koja održava balans magnezijuma i kalcijuma u krvi i drži ih u ravnoteži sa fosforom.

Ukoliko je nivo magnezijuma smanjen, nivo kalcijuma se mora podići, kako bi se postigao balans. A odakle ovaj ‘višak’ kalcijuma? Iz kostiju i zuba!

Još veći problem nastaje kada su paraštitne žlezde hronično preterano stimulisane, obično u kombinaciji sa smanjenim radom štitne žlezde. To se obično javlja kada obolimo od kandidijaze ili kada nam zubar leči koren zuba. Sve to sprečava štitnu žlezdu da radi normalno, pa se paraštitna žlezda dodatno opterećuje.

A šta je sa viškom kalcijuma u krvi?

On se luči u slučaju hronične upale, a može izazvati mnoge dodatne probleme poput kalcifikacije zglobova (zbog čega može nastati artritis), kalcifikacije jajnika i drugih žlezda (zbog čega se smanjuje lučenje hormona), kalcifikacija bubrega vremenom pravi potrebu za dijalizom, a kalcifikacija u tkivu grudi, pogotovo u mlečnim žlezdama može urokovati nepotrebnu masektomiju i druge invazivne tretmane.

Kako se dobija magnezijum hlorid?

Ovo jedinjenje se dobija u obliku anhidrovanih (bezvodnih) i višestruko hidratisanih kristalnih formi, s tim što su ovi drugi lakše dostupni. Višestruko hidratisana vrsta kristala magnezijum hlorida je magnezijum hlorid heksahidrat (što znači da ima šest molekula vode), koji se dobija procesom isparavanja i obično prodaje u obliku magnezijumovih ljuspica za kupanje ili kupke za stopala.

Suplement magnezijum hlorida sadrži samo 12% elementarnog magnezijuma, što može da deluje kao mala količina u odnosu na druge oblike ovog minerala, kao što su magnezijum oksid i magnezijum citrat. Međutim, organizam ga u ovom obliku bolje apsorbuje nego druge suplemente magnezijuma, pošto ima nisku konstantu stabilnosti koja mu omogućava potpuno jonizovanje u širokom spektru pH nivoa. Njegova formula mu daje i sposobnost da poboljšava proizvodnju hlorovodonične kiseline u želucu.

Šta će se desiti vašem organizmu ako koristite magnezijum hlorid ?

Evo šta se dešava kao rezultat podizanja nivoa magnezijuma u organizmu:

 • bolje zdravlje srca
 • mentalno i fizičko opuštanje
 • niži nivo šećera u krvi
 • jači imuni sistem
 • poboljšanje sna
 • poboljšane funkcije mozga, mišića i nerava
 • poboljšano zdravlje kostiju
 • bolji proces varenja
 • niži rizik od pojave migrene

Veruje se i da magnezijum hlorid pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, kao i da sprečava različite bolesti, uključujući tumore, aterosklerozu, probleme sa prostatom, crevne poremećaje i bubrežni kamenac.

Čemu još služi magnezijum hlorid?

Pored toga što podiže nivo magnezijuma  u organizmu, magnezijum hlorid pospešuje i proizvodnju hlorovodonične kiseline u želucu. Tako pomaže poboljšanju procesa varenja i apsorpciji vitamina i minerala, a umanjuje rizik od nastanka bolesti koje izazivaju bakterije i virusi.

Njegova nulta konstanta stabilnosti čini ga pogodnim za trasndermalnu terapiju magnezijumom, što je i razlog zašto se proizvodi i u topičkim oblicima, kao što su ulja, gelovi i soli za kupanje. U stvari, ovi preparati se mnogo više koriste od oralnih, budući da su korisnici i medicinski radnici potvrdili njihovo pozitivno dejstvo na kožu, mišiće i nervni sistem.

Studije koje potvrđuju korisno delovanje magnezijum hlorida

Nekoliko studija je proveravalo delotvornost magnezijum hlorida, a većina njih je dala pozitivne rezultate. Na primer, studija koja je sprovedena 2008. godine, usredsredila se na dejstvo ovog jedinjenja u lečenju depresije kod starijih osoba, obolelih od dijabetesa tipa 2 i sa hipomagnezemijom (sniženim nivoom magnezijuma u krvi). Rezultati su pokazali da je svakodnevna suplementacija magnezijum hloridom dovela do poboljšanja simptoma depresije, potvrđujući svojstvo ovog jedinjenja da utiče na poboljšanje opšte mentalne ravnoteže.

Studija koja je objavljena u Žurnalu za dijabetes, gojaznost i metabolizam, takođe potvrđuje pozitivno delovanje magnezijum hlorida na insulinsku osetljivost. U ovoj studiji je korišćena oralna suplementacija magnezijum hloridom, kod predgojaznih (prekomerno teških) i nedijabetičkih pacijenata. Po završetku eksperimenta, učesnici su pokazali znatno poboljšanje u nivou glukoze u plazmi merene pre jela i pokazatelja insulinske osetljivosti, što znači da magnezijum hlorid može da spreči insulinsku rezistenciju i dijabetes tipa 2.

Britanski Centar za istraživanje lekovitog bilja je u svojoj studiji ispitivao čak i delotvornost magnezijum hlorida u transdermalnoj terapiji. U ovoj studiji učesnici su bili podvrgnuti transdermalnoj terapiji magnezijumom, tokom 12 nedelja. Rezultati su pokazali da je magnezijum hlorid poboljšao nivo magnezijuma na ćelijskom nivou i pospešio detoksikaciju.

Šta je magnezijum treonat ?

Od ukupno osam atoma ugljenika je sastavljeno ovo specifično organsko jedinjenje, a koje je poznato pod nazivom magnezijum treonat.

Magnezijum L-treonat – bolji oblik suplementa magnezijuma

Mada je magnezijum hlorid dokazano delotvoran kod nedostataka magnezijuma, ne može pouzdano da se tvrdi da je to najbolji suplement magnezijuma na tržištu.

Kada su pitanju suplementi magnezijuma, neki preporučuju magnezijum L-treonat kao bolji od magnezijum hlorida. Magnezijum L-treonat je noviji preparat i novi tip magnezijuma koji ima sposobnost da prodire kroz ćelijske membrane, uključujući i mitohondrije, što rezultira višim energetskim nivoom. On prodire i kroz krvno-moždanu barijeru, što pozitivno utiče na pamćenje.

Ono što ovu formulu čini boljom od magnezijum hlorida je to da ona nema laksativno dejstvo. Njegova visoka stopa apsorpcije omogućava vam da podignete nivo magnezijuma, a da pri tome nemate problema sa mekom stolicom ili dijarejom.

Međutim, ako i dalje razmišljate o magnezijum hloridu kao mogućem suplementu, vodite računa o pravilnom doziranju.

Preporučene doze suplementa magnezijum hlorida

Veoma je važno da znate da se odgovarajuća doza magnezijum hlorida razlikuje od osobe do osobe. Najbolje je da razgovarate sa svojim lekarom da biste saznali kolika je specifična količina koju bi trebalo da uzimate. Doza može da zavisi od nekoliko faktora, uključujući zdravstveno stanje, starost, pol i reakciju na lečenje.

Međutim, preporučena doza magnezijum hlorida u tabletama sa produženim oslobađanjem, obično iznosi 533mg, u kojima je sadržano oko 64mg elementarnog magnezijuma. Ovaj suplement se uzima oralno, jednom dnevno.

Najbolje je da ovaj suplement uzimate uz jelo da biste umanjili neželjena dejstva koja može da izazove. Vodite računa da ne povećavate dozu ili uzimate suplement češće nego što vam je preporučio lekar, jer to može da dovede do hipermagnezemije (povišenog nivoa magnezijuma u krvi) i izazove različita neželjena dejstva.

NUSPOJAVE

Budite svesni mogućih neželjenih dejstava magnezijum hlorida

Kao i kod drugih suplemenata magnezijuma, najčešće neželjeno dejstvo sa kojim možete da sretnete prilikom uzimanja magnezijum hlorida, predstavlja meka stolica. Postoje i retki slučajevi kada ovaj suplement izaziva štetnu reakciju koja zahteva trenutno medicinsko zbrinjavanje. U neka ozbiljna neželjena dejstva spadaju:

 • alergijska reakcija, kao što su kožni osipi i oticanje
 • vrtoglavica
 • uznemiren želudac
 • malaksalost
 • kratak dah
 • teška dijareja

Štaviše, ako patite od nekog od ovih oboljenja, možda bi trebalo da izbegavate magnezijum hlorid:

 • već postojeća dijareja
 • poremećaj bubrega, naročito otkazivanje funkcije bubrega
 • ulcerozni kolitis

Magnezijum hlorid može i da utiče na delovanje drugih lekova, kao što su:

 • antibiotici
 • digoksin
 • tetraciklin
 • celulozni natrijum fosfat
 • polistiren sulfonat
 • bisfosfonat

Ukoliko uzimate bilo koji od ovih lekova koje smo pomenuli, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete da koristite magnezijum hlorid, kao biste utvrdili da li je on podesan za vaše oboljenje.

Zdrava ishrana je najbolji izvor magnezijuma

Da biste nadoknadili nedostatak magnezijuma u organizmu, ne smete da se oslanjate samo na suplemente. Imajte na umu da je najbolji način održavanja pravilnog nivoa magnezijuma u organizmu – konzumiranje zdravih namirnica bogatih hranljivim materijama. Zelenolisno povrće je među najboljim izvorima magnezijuma, a tu spadaju:

 • spanać
 • suve agar agar alge
 • prokelj
 • bok čoj
 • brokoli
 • kelj
 • blitva
 • list repe

U druge namirnice sa visokim sadržajem magnezijuma spadaju avokado, divlji losos, bundeva i nezaslađeni kakao u prahu.

Obratite pažnju i na nivo kalcijuma, vitamina K2 i vitamina D

Ukoliko želite da izvučete najveću korist iz suplementa magnezijuma, onda morate da pazite i na unos kalcijuma i vitamina K2 i D. imajte na umu da ova četiri nutrijenta sadejstvuju da bi obezbedili optimalnu korist za zdravlje.

Kalcijum pomaže kod regulacije delovanja magnezijuma na opuštanje mišića. Međutim, velike količine mogu da dovedu do infarkta, moždanog udara pa čak i smrti. Zato vodite računa da održavate odnos magnezijuma i kalcijuma u razmeri 1:1. U međuvremenu, povećani nivo vitamina K2 može da spreči zdravstvene komplikacije izazvane prekomernim unosom kalcijuma, dok vitamin D poboljšava apsorpciju kalcijuma i magnezijuma u organizmu.

Uravnoteženi nivoi hranljivih materija ne samo da vam omogućavaju da koristite sve dobre strane vitamina i minerala, već sprečavaju moguće komplikacije do kojih dolazi usled neuravnoteženih odnosa nutrijenata.

Najčešće postavljana pitanja, odgovori i iskustva

P: Kako glasi formula magnezijum hlorida?

O: Formula magnezijum hlorida je MgCl2, pošto se sastoji od jednog atoma magnezijuma i dva atoma hlora.

P: Čemu služi magnezijum hlorid?

O: Magnezijum hlorid se prvenstveno koristi kao suplement kod nedostatak magnezijuma. Može da se koristi i lokalno za ublažavanje bolova u mišićima i lečenje kožnih oboljenja, kao što su akne, psorijaza, ekcem i dermatitis.

P: Kako se dobija magnezijum hlorid?

O: Magnezijum hlorid se dobija kada u reakciji magnezijuma i hlora dođe do stvaranja jonske veze. Obično se nalazi u slanoj i morskoj vodi, a ekstrahuje se mešanjem vodenog izvora sa magnezijum hidroksidom i kalcijum oksidom čime se dobija neka vrsta kaše. Kada se ova kaša slegne na dno kontejnera, uklanja se čvrsta supstanca, a preostala mešavina se podvrgava procesu termalnog tretmana, koji se zove kalcinacija.

P: Kako se magnezijum hlorid ponaša u organizmu?

O: Magnezijum hlorid podiže nivo magnezijuma u organizmu, što ima brojna korisna dejstva na zdravlje, uključujući i bolju funkciju mozga, niži nivo šećera u krvi, poboljšanje zdravlja srca, stabilizaciju raspoloženja, da pomenemo neke. Može da pospeši i proizvodnju hlorovodonične kiseline u želucu, što za rezultat ima bolji proces varenja.