Majoran začin

Majoran začin možda nije toliko poznat kao njegov bliski rođak origano ali ima širok opseg lekovitih dejstava koja vas mogu iznenaditi.

Majoran začin je višegodišnja grmolika biljka poreklom iz oblasti Sredozemlja. Danas se gaji širom sveta. Obično se u kulinarstvu koristi kao zamena za origano, mada ima finiju teksturu i blaži ukus.

Ove dve biljke su toliko slične da majoran začin često zovu slatki majoran da bi ga razlikovali od origana koji je poznat kao divlji majoran.majoran

Uprkos ovim sličnostima i zabuni koju izaziva, majoran ima sopstvenu primenu u lečenju i kulinarstvu. Popularan je u kuhinjama širom sveta kao dodatak supama, paprikašima, mesu i jelima od povrća.

Osim što se koristi u kuhinji, majoran začin se koristi i za koncentrovane suplemente ili popularno lekovito eterično ulje.

Eterično ulje je opšte poznato po tome što smiruje nerve, poboljšava cirkulaciju i štiti srce. Koristi se i kao prirodan lek protiv kašlja, depresije, migrena, glavobolje, bola nerva i za varenje.

Može se naći i kao sastojak kozmetičkih proizvoda, kao što su sapuni, losioni za telo, gelovi za brijanje i kreme za kožu.

Hranljive vrednosti majoran začina

Uvođenje majoran začina u ishranu neće samo obogatiti ukus vaših jela.

  • Dve kašike su krcate hranljivim materijama i antioksidantima koji su očajnički potrebni našem telu.
  • Majoran je bogat vitaminima A i C i sadrži dobre doze minerala poput kalcijuma i gvožđa.

Blagotvorno dejstvo majoran za zdravlje

Majoran začin za zdravlje organa za varenje

Majoran začin je jedna od onih divnih biljki koje mogu da poprave varenje i mnoge specifične probleme digestivnog sistema. Već samo njegov miris stimuliše pljuvačne žlezde i pomaže procesu varenja koji počinje u ustima. Ulje koje biljka sadrži produžava ovo dejstvo tako što stimuliše kretanje u digestivnom traktu.

Uobičajeni problemi kao što su gasovi, nadimanje, loša probava i mučnina mogu se ublažiti sa nekoliko šolja umirujućeg čaja oa majoran začina ili dodavanjem sveže biljke u jelo. Majoran začin jača apetit tokom perioda bolesti ili oporavka kada nemate želju za jelom.

Majoran začin za zdravlje srca

Majoran začin može da bude izuzetno koristan za vaše kardiovaskularno zdravlje. On je bogat izvor antioksidanata koji od bolesti štite srce, kao i druge vitalne organe. Takođe, opušta i širi krvne sudove čime se prirodnim putem smanjuje visok krvni pritisak.

Udisanje eteričnog ulja majoran začina, bilo direktno bilo preko raspršivača, smiruje nervni sistem i tako dilatira krvne sudove. Ovo ima povoljan uticaj na srce jer se smanjenjem krvnog pritiska smanjuje i naprezanje srca.

Sam miris eteričnog ulja majoran začina može da smanji „bori se ili beži“ reakciju koja ima veoma negativno dejstvo na ukupno zdravlje, a posebno na srce. Inhaliranje eteričnog ulja majorana u suštini umiruje telo i um i skida teret sa srca.

Majoran začin za zdravlje žena

Majoran začin se odavno ceni kada je u pitanju zdravlje žena. Pomaže da se uspostavi ravnoteža ženskih hormona i reguliše menstruacija. Ne samo da reguliše ciklus, već i ublažava mnoge od poznatih simptoma koje žene imaju tokom mesečnog ciklusa, a pomaže i kod uklanjanja simptoma menopauze.

Usled prirodnog emenagogičnog dejstva, stimuliše menstruaciju i čak se koristi za jače lučenje mleka kod dojilja.

U druge primene majoran začin spada i lečenje sindroma policističnih jajnika i neplodonosti koja je često povezana sa oboljenjem. Nedavno ispitivanje koje je objavljeno na početku godine, otkrilo je da čaj od majoran začina ima korisno dejstvo na hormone žena sa sindromom policističnih jajnika. On pomaže da se poboljša insulinska osetljivost i smanji nivo androgena kod pacijentkinja.

Majoran začin za dijabetes

Skoro 10% populacije SAD ima dijabetes i nema znakova da će broj opasti. Na sreću, dijabetes tipa 2 može da se kontroliše dobrim načinom života i ishranom. Ispitivanja pokazuju da je majoran odličan izbor za ljude koji pokušavaju da se izbore sa dijabetesom.

Majoran začin i druge biljke, kao što su ruzmarin i origano, efikasno suzbijaju neke enzime čime poboljšavaju insulinsku toleranciju. Bilo da majoran biljku jedete svežu ili suvu, ona može da bude odlična pomoć za regulisanje nivoa šećera u krvi kod dijabetičara.

Majoran začin za anksioznost

Majoran začin, a posebno eterično ulje majoran začina, odličan je lek za opuštanje od stresa i anksioznosti. Mnoga eterična ulja imaju slično dejstvo i predstavljaju sjajnu prirodnu zamenu za mnoge lekove koji se prepisuju.

Možete da ga raspršite po kući i udišete njegova isparenja ili da ga razredite u nekom uljnom nosaču radi masaže protiv stresa.

Majoran začin za ublažavanje bolova

Kao što leči emocionalni bol, eterično ulje majorana je odličan lek protiv bolova u mišićima, spazama i tenzijske glavobolje. Pomešajte nekoliko kapi sa uljem nosačem i masirajte bolne delove tela da biste osetili trenutno olakšanje.

Možete dodati 3 do 4 kapi ulja u kupku i potpuno se potopiti.

Majoran začin za čir na želucu

Kinesko ispitivanje sprovedeno 2009., ispitivalo je sposobnost majoran začina da spreči i leči čir na želucu. Ispitivanje je pokazalo da može značajno da smanji rizik da životinje dobiju čir. I ne samo to, pomogao je da se obnovi sluzokoža želuca što je ključno za lečenje simptoma čira na želucu.

Majoran začin ima antimikrobno dejstvo

Majoran začin ima izvrsna antibakterijska, antifungalna i antiseptička svojstva, usled čega ima nekoliko terapeutskih primena kada se radi o bakterijama i virusima. Između ostalog, može da se koristi za lečenje prehlada, gripa, stafilokoknih infekcija, trovanja hranom i inficiranih rana.

Kako se koristi majoran začin?

Majoran začin možete dodavati jelima kao začinsku biljku ali ima i drugih popularnih načina da dobijete moćniju dozu i izvučete maksimum iz njegovih lekovitih svojstava.

  • Eterično ulje majorana – Ovo je najmoćniji i najlekovitiji način upotrebe majorana. Može se inhalirati pomoću raspršivača zbog emocionalnih problema ili primenjivati topički zbog bolova u mišićima. Ako nameravate da ulje nanosite topički, od suštinske je važnosti da ga razredite sa odgovarajućim osnovnim uljem. Eterično ulje nije preporučljivo gutati.
  • Čaj od majorana – Nekoliko šolja čaja od majorana svakog dana, deluje kao odličan tonik za sistem za varenje. Pun je i antioksidantnih jedinjenja koja pomažu da se pobedi bolest.

Sameljite lišće majorana i dodajte kašičicu biljke u šolju vode. Sačekajte da mešavina proključa i ostavite da se vari još 10-tak minuta. Procedite i pijte nekoliko puta dnevno.

Možete napraviti još jači čaj, tako što ćete udvostručiti količinu biljke, odnosno dodati 2 kašičice.

 Mere opreza i neželjena dejstva

  • Majoran se smatra bezopasnom biljkom, posebno kada se konzumira u hrani.
  • Međutim, eterično ulje ne sme da se guta i ne sme da dođe u dodir sa osetljivim delovima tela kao što su oči.
  • Trudnice i deca ne bi trebalo da ga konzumiraju na drugi način osim u hrani.
  • Ako ste alergični na druge slične biljke, kao što su origano, nana ili lavanda, postoji šansa da ćete biti alergični i na majoran.