Malina kao narodni lek -sirće od maline

Kao narodni lek koristi se kod prehlade i gripa, anemije, pomaže boljem lučenju žuči i deluje na smanjenje mokraćne kiseline i ciroze jetre.

Osobe koje vode računa o telesnoj težini veruju da u njihovoj ishrani nema mesta za slatke i ukusne namirnice. Maline su dokaz da – nisu u pravu! Ovo voće je prava simfonija ukusa i mirisa, ali bez suvišnih kalorija i masnoća.

Jedna šolja malina sadrži manje od 100 kalorija, ali se zato u njoj nalazi gotovo polovina preporučene dnevne doze vitamina C, 3,3 grama prehrambenih vlakana i izdašna količina kalijuma.

Malinu zovu i crvena jagoda, crvena kupina, pitoma kupina… U ishrani se koristi plod koji dozreva od juna. Osušen malinov plod ulazi u sastav voćnih ili vitaminskih čajeva, zajedno sa plodovima šumske jagode, borovnice, šipka i drugog divljeg voća. Plod je okrugao, sočan, nalik kupini, ima prijatan miris i sladak ukus. Listovi, takode, prijatno, ali slabije, mirišu. Plod se može prerađivati u sok, džem, marmeladu, žele, vino i rakiju. Priprema se i sirup koji se uspešno koristi kod bolesti sa groznicom. Kao lek koriste se listovi i plodovi za vreme dozrevanja.

Čaj od listova maline je izvrsno sredstvo za ženske bolesti, pogotovo za čišćenje jajovoda i neplodnost. Trudnice ne bi smele da ga piju posle 4. meseca trudnoće.

Maline mogu da pomognu u režimu ishrane sa niskim sadržajem masnoće. Vlakna obezbeduju pravilan rad creva i tako pružaju zaštitu od nekih oblika kancera. Kalijum je važan u prevenciji moždanog udara i srčanih napada tako što normalizuje krvni pritisak.

Za niži šećer
40 gr bobica kleke
30 gr lista breze
20 gr ružmarina
3o gr lista maline
20 gr lista oraha
10 gr cveta zove
dobro promešati, uzeti 3 supene kašike ove mešavine i preliti sa 60 gr hladne vode i kuvati 3 minuta. Caj procediti i piti 3 puta na dan 1/2 sata pre jela. Po želji se može dodati limunov sok.

Sirce od maline

2 kg malina preliti sa
1/2 litre belog vinskog sirćeta
i ostavite da stoji u zemljanom sudu 7 do 8 dana, pa procediti i izmeriti tečnost, pa polovini dodati po 400 gr šećera. Stavite da proključa, a kada se ohladi napuniti bocu. Ostavite da stoji dobro zatvoreno na hladnom i tamnom mestu. Upotrebljavajte 1 supenu kašiku rastvorenu u vrućoj vodi. Veoma je dobro sredstvo protiv upale grla.