Mango voće uzgoj – Kako da uzgajate mango u saksiji

Mango je voće kiselkasto slatkog ukusa. Ova tropska biljka nije otporna na hladnoću i mraz i lako ugine ukoliko se temperatura spusti ispod nule. Mango nazivaju kraljem voća, a potrebno mu je dosta mesta da bi rastao. Ako nemate baš puno mesta u bašti i ako živite u delu sveta sa hladnijom klimom, uzgajanje manga će biti prilično nemoguće. Ali, dobra vest je da ga možete gajiti u saksiji!

Koliko je gajenje komplikovano – umereno

Botaničko ime za mangoMangifera Indica

Kako se mango uzgaja

Za uspešan uzgoj manga u saksiji veoma je bitno naći odgovarajuće sadnice.Razmnožavanje putem semena manga nije najbolja ideja, zbog toga što mu u tom slučaju može biti potrebno i do osam godina da bi doneo plod, a čak ni tada nije zagarantovano da će voća uopšte biti, i u kom varijetetu. Bolje je kupiti sadnice ili mladu biljku. Postoji puno vrsti manga, pa je najbolje da se raspitate kod uzgajivača i tražite patuljastu vrstu, koja dobro uspeva u saksiji.

mango uzgoj u saksiji.jpg

Odabir prave vrste i sađenje

Patuljasto mango drvo može izrasti 2-4 metra u visinu, i pogodno je za saksiju. Postoje određene vrste patuljastog manga, koje možete uzgajati u saksiji – Irvin i Nam dok su Mai najbolje. Druge vrste sa kojima možete eksperimentisati su King Taj, Keri, Gogšal, Glen i Palmer.

Mango posadite u saksiju koja je pogodna za tu veličinu biljke i redovno je prilagođavajte, kako drvo raste. Ako živite u hladnijoj regiji, izaberite saksiju koja je tamnije boje, pošto mango obožava sunce, a poznato je da crna boja privlači toplotu. Saksija mora imati dovoljno rupa za drenažu, jer mangu ne prija vlažna zemlja. Ako živite u kraju u kom je zimi normalan mraz, kada temperatura počne da se spušta, preselite biljku unutra.

Najbolje vreme za sađenje manga je u proleće, ali to se može razlikovati od vrste do vrste.

Rast manga

U divljini, drveće manga može biti ogromno, visoko i do 32 metra, mada i to može zavisiti od vrste. Postoji više od 500 različitih vrsta manga. Tipično drvo manga, uz pravilnu negu, može živeti oko 100 godina.

Presađenom mango drvetu potrebno je oko tri godine, da donosi plodove. U prvih 3-5 godina, ono raste i daje manje cvetova i voća. Drvo postaje produktivnije nakon pete godine od presađivanja.Ipak kod nas se mnogi ljudi opredeljuju za uzgoj manga u kući kao ukrasne biljke i plodovi ih mnogo ne zanimaju.

Šta je sve potrebno za uzgajanje manga

Zemlja

Mangu je potrebna zemlja koja se dobro cedi, bogata organskom materijom koja će se lako osušiti, a pH nivo treba da bude oko 5-6,5. Koristite kvalitetnu zemlju i dodajte joj kompost ili đubrivo, za zdrav rast biljke.

Sunčeva svetlost

Ako ste zainteresovani za uzgoj manga u saksiji moraćete da mu obezbedite dnevno svetlo u sobi i tokom zime.Mangu je potrebno puno sunca za lep rast. Za optimalan rast i produktivnost biljke, potrebno je 8-10 sati sunca. Iznesite biljku kada prođu mrazebi i smestite saksiju u južni deo bašte, pošto je tu sunčeva svetlost najintenzivnija, u odnosu na ostale delove.

Zalivanje

U divljini, drvo manga ne traži puno vode, ali vrste pogodne za uzgoj u saksiji su drugačije. Tokom prve godine, redovno zalivajte biljku. Nakon toga, zalivajte je kada gornjih 5 centimetara zemlje postane suvo. Tokom faze cvetanja i proizvodnje plodova, potrebno je malo više vode.

Mango drvo nega

Đubrenje

Dok biljka raste, hranite je izbalansiranim đubrivom. Početkom sezone cvetanja, smanjite količinu azota, a povećajte kalijum i fosfor u đubrivu.

Orezivanje i skidanje lišća

Čupkanje lišća podstiče žbunastiji rast kod manga. Često orezivanje nije potrebno, ali treba odseći grane koje se suše i odumiru, a treba paziti i na oblik. Samo, budite pažljivi, pošto orezivanje može smanjiti doprinos plodova u narednim godinama.Za uzgoj manga kao ukrasnog drveta rezidba treba da bude prilagođena prostoru u kome se nalazi.

Štetočine

Štetočine koje obično napadaju mango su bele bube i pauci. One izvlače snagu iz drveta, zbog čega ima manje plodova. Štetočine se kontrolišu organskim pesticidima, čim se pojave.

Saznajte više>>> Vodič za uzgoj manga iz semena u saksiji

Nega manga tokom zime

Ukoliko živite u hladnijoj klimi, a ipak želite da uzgajate mango u saksiji, treba da znate da će mu biti potrebna posebna nega tokom zime. Preselite ga unutra, kada temperatura padne ispod nule. Stavite ga u sobu blizu prozora, kako bi upijao i to malo sunca tokom dana. Pokušajte da zagrejete prostoriju u kojoj se nalazi mango, možete koristiti lampe za rast i posebna halogena svetla za podizanje temperature. Biljku možete i prekriti na nekoliko dana, kako biste je zaštitili od hladnoće ako je držite u prostoriji gde je temperatura ispod 5 stepeni.

Nakon cvetanja, mango sazreva tokom sledeća 2-4 meseca, u zavisnosti od vremena i vrste koju gajite. U toplim i vlažnim klimama, voće brzo sazreva. Uberite ga sa drveta kada počne slatko da miriše. Nezrelo voće se takođe može ubrati, a ono se koristi za pravljenje šerbeta, kišeljenje i zimnicu.

Na Kupindo i Limundo aukcijama često se mogu naći sadnice manga u ponudi.