Manjak progesterona – simptomi i uzroci za nizak nivo važnog ženskog hormona

Progesteron je hormon koji je odgovoran za regulisanje menstrualnog ciklusa, kao i za zaštitu ploda tokom trudnoće. Kod mnogih žena se javlja nizak nivo progesterona bar u nekom životnom periodu. Ovde navodimo razloge zbog kojih se javlja manjak progesterona kod žena.

Jedan od glavnih ženskih hormona je progesteron. Ima krucijalnu ulogu u stimulisanju metabolizma i kontrolisanju hormonskih aktivnosti kod žena. Zato deficit progesterona (ili nizak progesteron) može izazvati dosta komplikacije. Progesteron ima izuzetno važnu ulogu u održavanju trudnoće. Ovaj hormon se luči tokom ovulacije. Da vidimo šta je progesteron pre nego što objasnimo koji su simptomi manjka progesterona.

Šta je progesteron?

Progesteron je hormon koji luče jajnici, placenta i adrenalne (nadbubrežne) žlezde. Igra veoma važnu ulogu u regulaciji stanja endometrijuma. Progesteron zapravo priprema zid materice za „usađivanje“ oplođene jajne ćelije i odgovoran je za održavanje trudnoće. U slučaju da jajna ćilija nije oplođena, jajnici luče progesteron do nekoliko dana pred početak menstruacije. Kada nivo progesterona u organizmu značajno opadne, zid materice se ljušti i razlaže i javlja se menstruacija. Jasno je zašto je normalan nivo progesterona toliko važan za ženski reproduktivni sistem, kao i za mnoge druge procese u organizmu.

nizak progesteron

Problemi i simptomi manjka progesterona

Nizak progesteron se ne javlja samo kod žena koje se približavaju menopauzi, već i kod mlađih žena. Kod mlađih žena, ovo je poznato kao predmenstrualni sindrom (PMS). Najčešći simptomi niskog nivoa progesterona su:

 • Neplodnost: nije retka pojava da se kod žene javi neplodnost zbog manjka progesterona u organizmu. U većini slučajeva, ne dolazi do ovulacije jer je progesteron nizak.
 • Spontani pobačaj: u nekim slučajevima nizak progesteron u trudnoći dovodi do spontanog pobačaja. Zbog deficita progesterona, organizam ne može da održi trudnoću i tako dolazi do spontanog pobačaja.
 • Predmenstrualni sindrom: ako često imate trajnije simptome kao što su promene raspoloženja, anksioznost, stres i slično, to mogu biti simptomi da je progesteron nizak.
 • Obilna menstruacija: žene sa deficitom progesterona obično imaju obilnija i duža krvarenja.
 • Neredovne menstruacije: kod nekih žena se javlja obilna menstruacija jednog meseca, da bi sledećeg meseca potpuno izostala.Nizak progesteron izaziva jake menstruacije, koje se ponekad javljaju i na 20 dana umesto na uobičajenih 28 dana.
 • Osetljivost grudi: kod žena se često javlja osetljivost grudi u različitim periodima menstrualnog ciklusa, a najčešće pred samu menstruaciju. Međutim, uzrok nije uvek deficit progesterona.
 • Depresija: manjak progesterona može izazvati depresiju, a u težim slučajevima, čak i suididalne misli.
 • Nesanica: nizak nivo progesterona ponekad uzrokuje nesanicu, a ponekad i sleep apneju.
 • Iscrpljenost: ako niste značajno promenili životne navike i nema razloga za iscrpljenost, ponekad možete osećati jak umor, uprkost tome što niste promenili ništa posebno u svojoj svakodnevnoj rutini. U tom slučaju, moguće je da se javila promena u nivou progesterona.
 • Zaboravnost: u nekim slučajevima deficita progesterona javlja se i zaboravnost i gubitak pamćenja.
 • Zadržavanje vode: zadržavanje vode u tkivima, nadutost i oticanje su česte pojave kada se javi i manjak progesterona.
 • Salo oko abdomena: ako se naglo ugojite i najviše sala imate na stomaku, to može biti posledica manjka progesterona.
 • Suvoća vagine: u periomenopauzi i menopauzi je suvoća vagine česta pojava zbog manjka progesterona. Suva vagina često dovodi do bolnih seksualnih odnosa i manjka seksualnog nagona.
 • Toplotni napadi: toplotni napadi (valunzi) su česti u menopauzi. Kada nivo progesterona značajno opadne, javljaju se i toplotni napadi.
 • Podložnost infekcijama: poznato je da su žene koje imaju manjak progesterona dosta podložnije čestim infekcijama, uključujući i kašalj, prehladu, grip i slično. Najčešće se ovi problemi javljaju u određeno vreme, pred menstruaciju.
 • Drugi simptomi: ostali simptomi deficita progesterona su promene raspoloženja, zbrkane misli, opadanje i stanjivanje kose, promene u apetitu, problemi sa spavanje i slično. Glavni uzrok ovih simptoma je hormonalni disbalans – malo progesterona i mnogo estrogena.

Uzroci  manjka progesterona

Ovde navodimo najčešće uzroke manjka progesterona.

 • Ciste na jajnicima: jedan od uzroka cista na jajnicima je i nizak nivo progesterona. Ovo je obično povezano i sa neredovnim menstruacijama.
 • Stres: istraživanja pokazuju da mnoge žene pate od manjka progesterona zbog ubrzanog i stresnog načina života. Stres je uzrok i neredovnih ovulacija.
 • Ishrana: žene koje jedu mnogo nevegeterijanske hrane obično imaju visok nivo estrogena. Životinjama se često daje mnogo estrogena kako bi više rasle. Ovaj estrogen u ljudskom organizmu izaziva disbalans nivoa progesterona i estrogena.
 • Pilule za kontracepciju: u pilulama za kontracepciju se nalazi mnogo hormona. Neke od ovih pilula povećavaju nivo estrogena u organizmu i tako uzrokuju disbalans, koji dovodi do manjka progesterona. Obavezno se konsultujte sa lekarom kada počinjete da uzimate ovakvu vrstu lekova.
 • Histerektomija: ako ste imali histerektomiju (otklanjanje materice), velike su šanse da imate i hormonalni disbalans u telu, koji izaziva manjak progesterona.
 • Drugi uzroci: još neki česti uzroci manjka hormona su hipotiroidizam, hipertiroidizam, poremećaji nadbubrežne žlezde, hormonska terapija i slično.Manjak progesterona može se javiti i zbog autoimunih bolesti poput reumatskog atrtitisa.

Nije preporučljivo da sami uzimate terapiju kako biste lečili hormonalni deficit, bez prethodne konsultacije sa lekarom. Ako se budete lečili na svoju ruku, možete napraviti više štete nego koristi. Najbolje je da prirodno povećate nivo progesterona u telu, kako se ne biste izlagali opasnostima od neželjenih dejstava veštačkih suplemenata.

Imajte na umu da i previše progesterona može dovesti do različitih problema: bolova u grudima, oticanja, zamagljenog vida, problema sa govorom, poteškoća sa disanjem i napada. Samostalno određivanje terapije nije najpametnije.