Masaža i samomasaža kolena

Polazeći od toga da su nam kolena važan oslonac a i da su, posle skočnih, zglobovi koji trpe najveće opterećenje ne bi smeli da ih zapostavimo. Pored toga, posebno kada su pripadnice nežnijeg pola u pitanju, izgled kolena značajno doprinosi lepoti nogu.

Samomasažom ili masažom kolena učinićete mnogo da vam se prokrve mišići, što je izuzeno važno za zdrava i lepa kolena. Pored toga bilo bi dobro da iskoristite i vežbe korektivne gimnastike i obezbedićete da vam kolena budu gipka i elastična.

Pri tom povedite računa da čašicu ne pritiskate direktno, ali i da izaberete kremu koja vam prija i aromom i teksturom. A, pre nego što počnete samomasažu ili masažu kolena napravite dobru atmosferu, pustite muziku koju volite i krenite.

Kružnim pokretima u smeru kretanja kazaljke na satu utrljajte kremu u kožu kolena i sa svakim pokretom postepeno pojačavajte pritisak.Dvadesetak ponavljanja biće dovoljno da se zagreju mišićnoligamentarne strukture kolena.

Ukrštene palčeve postavite na gornju ivicu čašice, a ostale prste blago fiksirajte u zatkolenoj jami.Polako rastežite palčeve tako da kružnim pokretima gladite čašice, pa ih vratite u početni položaj.Desetak ponavljanja, uz postepeno povećavanje pritiska, opustiće i prokrviće donje spojeve velikog četvoroglavog mišića butine.

Jagodicom palca kružite oko kolena u smeru kretanja kazaljke na satu.Posebno se zadržavajte na gornjem delu čašice jer ćete na taj način da opustite spojeve velikog mišića butine i da zagrejete koleno.

Bridovima dlanova “testerišite” zglob kolena u svim pravcima. Već posle 2 minuta osetićete prijatnu toplotu.

Skupljene jagodice prstiju prvo stavite na centar čašice, pa lagano klizite i prodirite u strukturu velikog četvoroglavog mišića butine.Profesionalni maseri ovaj izuzetno efikasan pokret masaže kolena zovu “sunčevi zraci”.

Palčeve fiksirate na gornju ivicu čašice, a ostale prste obe ruke podvucite u zatkolenu jamu i blago ih izvlačite na gore.Ovom vrstom masaže kolena ćete da se oslobodite napetosti u kolenima.