Maske i prirodni lekovi protiv opadanja kose

Opadanje kose uzroci

Ljudska kosa raste od 2 do 6 godina. U svakom trenutku čak 90% naše kose raste, dok se ostatak nalazi u stanju mirovanja, tzv. telogenoj fazi, koja traje od 2 do 6 meseci pre nego što opadne. Folikul dlake nakon toga miruje 3 meseca pre nego što se proces rasta kose ne ponovi.

Većina ljudi u proseku dnevno izgubi između 50 i 100 dlaka, a s obzirom na to da svaka osoba na glavi ima oko 100 hiljada dlaka, ovo se i ne ubraja u neki veći gubitak kose. Postepeno stanjivanje kose se smatra sastavnim delom starenja, a može se javiti i kao posledica nekih promena u organizmu kao što su: operacije, porođaj, hormonski poremećaj, period posle neke preležane bolesti, upala zuba, upala unutrašnjih organa, anemija itd.

Glavni uzroci opadanja kose su:

 • Nepravilna ishrana ‒ nedovoljan unos pojedinih aminokiselina (cistein, metionin), gvožđa, bakra, cinka, kao i nekih vitamina, može dovesti do nedostatka supstrata za stvaranje dlake.
 • Medicinski tretmani ‒ hemoterapija i zračenje (radioterapija) mogu itekako biti uzrok prekomernog opadanja kose. Međutim, posle tretmana kosa ponovo počinje da raste.
 • Konzumiranje određenih lekova ‒ dovodi do opadanja kose. To su lekovi iz sledećih grupa lekova: antikoagulansi, oralni kontraceptivi, antidepresivi, retinoidi.
 • Gljivične infekcije ‒ opadanje kose mogu izazvati i gljivične infekcije kože glave. Ipak, opadanje kose može biti i simptom neke druge bolesti, na primer lupusa ili anemije.
 • Hormonski poremećaj ‒ uglavnom su to tiroidni hormoni, testosteron i estrogen.

Opadanje kose kod žena

Kada je opadanje kose kod žena u pitanju, uzroka može biti mnogo, a neki od najčešćih su:

 • Stres ‒ može biti jedan od glavnik ozroka opadanja kose. To stanje se zove teleogen effluvium. To znači da kosa ulazi u stanje mirovanja pre vremena. Hronični stres može ubrzati i rad imunog sistema, tako da bela krvna zrnca napadaju folikule kose. Stres je takođe povezan sa stanjem šoka, koje uzrokuje specifičan gubitak kose, tzv. alopeciju.
 • Lekovi ‒ određene vrste lekova su uzrok opadanja kose kod žena: betablokatori za visok krvni pritisak, antikoagulanti za razređivanje krvi, antidepresivi i nesteroidni protivupalni lekovi.
 • Nedostatak gvožđa ‒ ovo je najčšće izraženo kod premenopauzalnih žena.
 • Netolerancija na gluten (celijakija) ‒ to utiče na sposobnost creva da pravilno apsorbuju hranu, tako da organizam pati od nedostatka važnih minerala.
 • Policistični jajnici ‒ sindrom policističnih jajnika je jedan od najčešćih uzroka opadanja kose kod žena. Policistični jajnici rezultiraju prekomernom količinom testosterona, što opet može izazvati prekomernu maljavost tela, pa i gubitak kose.
 • Kožne bolesti ‒ kao što su psorijaza i ekcem na koži glave, pa zbog ljuštenja kosa možeda opada.
 • Dijete ‒ koje zahtevaju nizak unos ugljenih hidrata mogu štetiti kvalitetu kose i da doprinesu njenom opadanju.
 • Problemi sa štitnom žlezdom ‒ prejak ili preslab rad štitne žlezde može biti uzrok opadanja kose.
 • Kontraceptivne pilule ‒ progesteroni iz kontraceptivnih pilula mogu delovati kao muški hormoni i kao takvi utiču na opadanje kose. Zato je važno konsultovati se sa lekarom kada su u pitanju kontraceptivne pilule.
 • Gojaznost ‒ visok nivo insulina kod žena može izazvati visok nivo testosterona i povećati rizik od opadanja kose.
 • Period nakon porođaja ‒ ovo je hormonski uslovljeno opadanje kose. Međutim, nakon što se uspostavi hormonska ravnoteža, kosa ponovo počinje da raste.

Maska od kvasca i meda protiv opadanja kose

Ukoliko imate problem sa opadanjem kose, u tome vam mogu pomoći razne maske koje možete sami napraviti kod kuće. Maske deluju kao prirodni lek protiv opadanja kose, pa svakako vam ne mogu škoditi.

Jedna od najpopularnijih maski protiv opadanja kose je maska od kvasca i meda. Sve što vam je za ovu masku protiv opadanja kose potrebno jeste jedna kocka svežeg kvasca i jedna kašika meda. Ova dva sastojka pomešajte i ostavite da stoji na kosi sat vremena, kako bi se aktivirao proces fermentacije. Smesu nanesite na teme i na celu dužinu kose masirajući teme. Nakon toga na kosu stavite najlonsku kapu i preko nje peškir kako bi dejstvo bilo bolje. Masku od kvasca i  meda protiv opadanja kose je dovoljno da nanosite 1 do 2 puta nedeljno i već nakon nekoliko sedmica videćete rezultate.

Crni luk maska protiv opadanja kose

Još jedna maska protiv opadanja kose jeste maska od crnog luka. Sve što treba da uradite jeste da dve veće glavice crnog luka očistite, iseckate što sitnije možete i ubacite u blender ili u secka. Nakon toga procedite kroz kuhinjsku cediljku, a sok koji dobijete dobro utrljajte u koren suve kose i ostavite ta deluje pola sata. Nakon pola sata kosu operite blagim šamponom za svakodnevno pranje kose. Ovaj postupak ponavljajte 2 do 3 puta nedeljno kako bi rezultati bili vidljivi.

 Saznajte više>>>  Crni luk za kosu

Beli luk prirodni lek protiv opadanja kose

Beli luk ka prirodni lek protiv opadanja kose najbolje ćete upotrebiti ako izgnječite čenove od jedne glavice i potopite ih u 100 ml maslinovog ulja. Ovo ostavite da odstoji 7 dana. Beli luk i maslinovo ulje je potrebno da nanosite na kosu i kožu glave da odstoji preko noći i sutradan operite. Ovaj proces je dovoljno da ponavljate jednom nedeljno kako bi se poboljšalo zdravlje kose i sprečilo njeno opadanje.

Povezano>>> Kako se koristi beli luk ya kosu i protiv peruti (recepti)

Biljka dragoljub prirodni lek protiv opadanja kose

Biljka dragoljub se koristi za lečenje hroničnog bronhitisa, emfizema, astme, žuči, pa i za opadanje kose jer povoljno deluje na kožu glave i koren dlake.

Evo kako se biljka dragoljub koristi protiv opadanja kose:

100 g svežeg lista dragoljuba, koprive i šimšira prelijte sa pola litra alkohola. Ostavite da stoji 21 dan tako što ćete svakog dana mućkati smesu. Nakon 21 dana smesu procedite pritiskanjem. Dobijenom tinkturom trljajte kožu glave uz pomoć mekane četkice i ostavite da deluje sat vremena. Nakon sat vremena isperite kosu mlakom vodom. Ovaj tretman se primenjuje svakodnevno 3 nedelje.

Ostali prirodni lekovi protiv opadanja kose

Postoje i mnogi drugi prirodni lekovi protiv opadanja kose, a neki od njih su:

 • Beli luk u kombinaciji sa komovom rakijom
 • Kapi koprive u kombinaciji sa orahovim uljem i uljem lavande
 • Ispiranje kose čajem od koprive ili čajem od kamilice
 • Ispiranje kose prokuvanim listovima limuna
 • Šampon od koprive u kombinaciji sa kapima koprive, ricinusovim uljem, AD kapima i pantenol rastvorom

Kao što vidite, izbor je širok. Veliku većinu ovih sastojaka sigurno već imate kod kuće, a one koje nemate možete nabaviti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane ili u apoteci, pa ako imate problem sa opadanjem kose, sami možete tome stati na put tako što ćete kod kuće praviti prirodne maske protiv opadanja kose.