Maslinovo ulje kao lek – recepti

Nema zdravog zalogaja bez maslinovog ulja.Prema legendi ovo neobično drvo stvorila je boginja Atena pre 6.000 godina, u vreme nadmetanja sa Posejdonom za prevlast u Atini i celoj Grčkoj. Blagotvorna svojstva maslinovog ulja u ishrani poznata su ljudima odvejkada,a danas su i naučno dokazana i potvrdjena u praksi.

Najbolje je hladno ceđeno, ekstra đevičansko /olio vergine di oliva/. Zrele masline beru se isključivo rukom i stavljaju u košare od pruća “da bi mogle da dišu”, a potom se u roku od najviše 2 sata cede hladnim postupkom,
Pri temperaturi koja ne sme da predje 40 stepeni C, kako bi se sačuvali visokovredni sastojci.
Ovako cedeno ulje koristi se za pripremu jela i oplemenjivanje njihovog ukusa. Za kuvanje, dinstanje i pečenje pogodnija su rafinirana maslinova ulja, ili ona začinjena mediteranskim biljem. Predlažemo da neka napravite sami u kućnoj radinosti.

Maslinovo ulje sa začinima

– 1/21 maslinovog ulja
– 1 grančica ružmarina
– 2 grančice timijana
– 1 sveza ljuta papričica
– 2 čena belog luka
U flašu prvo staviti grančice ružmarina i timijana, pa naliti maslinovim uljem do vrha. Na kraju dodati luk i papričicu, dobro zatvoriti i čuvati na tamnom i hladnom mestu.
Koristiti već posle nekoliko dana, kada ulje upije aromatične sastojke, za pripremu i poboljšanje ukusa različitih jela, naročito salata.

Maslinovo ulje sa ruzmarinom

Blago zagrejte 6 dl maslinovog extra virgin ulja, dodajte mu 4 grančice ružmarina i još malo zagrevajte da biljka pusti aromu, pa u flašu stavite osušenu grančicu ružmarina i nalijte proceđenim uljem koje ste pripemili, te na kraju ostavite da se ohladi i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Sa klekom

Sipajte 6 dl prvoklasnog maslinovog ulja (extra virgin), dodajte 3 sitne ljute crvene paprike, prepolovljen čen belog luka, 1 kašičicu semena korijandera, 6 zrna crnog bibera, 4 bobice kleke i 2 lista lovora, pa zatvorite i ostavite na mračnom i hladnom mestu.

Francuska aroma

U flašu stavite 10 kašika maslinovog ulja i 5 kašika vinskog sirćeta, dodajte 1 kašičicu soli i 1 kašičicu mlevenog crnog bibera, dobro promućkajte i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Sir u ulju

Isecite na veće kocke feta sir (ili jači ovčiji beli sir) i složite u tegle,
pospite sa malo soli, ljutom paprikom, ružmarinom, majčinom dušicom, belim lukom i mlevenim crnim biberom, nakjte do vrha ne-rafinisanim maslinovim uljem, zatvorite i čuvajte u frižideru 30 dana.

Pikanterije

Zarežite sve do koštice 450 g crnih, ili zelenih krupnih maslina, sipajte u posudu, pa dodajte 1 grančicu origana, 1 grančicu majčine dušice, 1 kašičicu sitno seckanog svežeg ružmarina, 2 lista lovora, 1 kašičicu zgnječenog semena slačice, 1 kašičicu zgnječenog kima, sitno iseckanu ljutu crvenu papriku, 4 zgnječena čena belog luka i toliko maslinovog ulja, da smeša ogrezne, pa sipajte u flaše, dobro zatvorite i povremeno dobro protresite, a koristite posle 7 dana.

Sicilijanske teme

Sipajte 450 g crnih maslina i dodajte tanko oljuštenu koru pomorandže i limuna, 1 kašičicu sitno seckanog bosiljka, 10 oljuštenih čenova belog luka presečenih na pola, 1 kašiku semena slačice i toliko maslinovog ulja (extra virgin) – da sve ogrezne i čuvajte na hladnom mestu.

Olivada

Iz crnih maslina izvadite koštice i sameljite u finu pastu dolivajući u tankom mlazu maslinovo ulje (extra virgin), pa dodajte 1/2 kašičice crnog bibera i malo konjaka i prelijte maslinovim uljem da pokrije površinu paste.