Maslinovo ulje za kožu

Obično se flaša sa maslinovim uljem drži pri ruci zbog kuvanja, pečenja i domaćih preliva za salate, međutim, možda ne znate koliko je zdravlja spakovano u tu flašu. Uprkos uvreženom mišljenju o uljima – da su sva loša za obim struka i zdravlje srca – maslinovo ulje nije loše. Zapravo, ono sadrži mononezasićene i nezasićene masti koje su poznate po blagotvornom dejstvu na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ako uključite maslinovo ulje u ishranu, smanjićete rizik od nastanka srčanih oboljenja, smanjićete nivo lošeg holesterola i krvnog pritiska. Ono može da bude koristan dodatak za održavanje lepote.

U nastavku ćemo vas upoznati sa 5 načina kako maslinovo ulje, bilo da ga jedete ili topički primenjujete, pozitivno utiče na kožu.

Za početak pogledajmo šta je zajedničko maslinovom ulju i nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, kao što su aspirin ili ibuprofen.

Šta je zajedničko maslinovom ulju i nesteroidnim antiinflamatornim lekovima

Šta je zajedničko maslinovom ulju i ibuprofenu? Njihovo antiinflamatorno dejstvo. Neke zapaljenske bolesti kože, u koje spadaju psorijaza i oblici dermatitisa (uključujući atopični, hronični ekcem), kontaktni dermatitis (alergijska reakcija) i seboreični dermatitis (koji vam je poznat kao perut). Maslinovo ulje sadrži jedinjenje poznato kao oleokantal, za koje se zna da sprečava aktivnosti dva specifična enzima, ciklooksigenaze (COX-1 i COX-2), u samom žarištu zapaljenjskog procesa, na sličan način kao i ibuprofen i drugi nesteroidni antiinflamatorni lekovi. Oko 50g maslinovog ulja dnevno u vašoj ishrani približno je isto kao i 10% preporučene doze (za odrasle) ibuprofena.

Maslinovo ulje štiti kožu od štetnog UV zračenja

Maslinovo ulje nije dobro samo za srce i testenine, može da bude dobro i kao zaštita od nastanka raka kože, posebno smrtonosnog oblika koji je poznat kao melanom. Masline i maslinovo ulje su prepuni antioksidanata, prirodne odbrane organizma od slobodnih radikala, molekula koji su oštećeni usled izlaganja kože suncu, kao i drugim opasnostima u okruženju. Slobodni radikali oštećuju zdrave ćelije kože, a to dalje može da dovede do formiranja kanceroznih tumora. Mogu da dovedu i do trošenja kolagena i elastina, dve stvari u vašoj koži koje čine da izgledate mlado. Sve ovo čini maslinovo ulje dobrim izborom za kožu u borbi protiv karcinoma i prevremenog starenja.

U laboratoriji

U laboratorijskim istraživanjima, miševi koji su topički dobijali maslinovo ulje nakon izlaganja UV zračenju, imali su ukupno manje tumora povezanih sa karcinomom, u odnosu na miševe koji su topički tretirani maslinovim uljem pre izlaganja UV zračenju, kao i miševe u kontrolnoj grupi.

 

Maslinovo ulje umiruje ispucale usne

Vaše usne su prekrivene tankom kožom, a ta koža ih čini sklonima isušivanju ili pucanju kada su izložene hladnoći, suvoj klimi, suncu, vetru pa čak i nečemu što možda nesvesno činite – disanju na usta. Kada se zadesite bez balzama za usne, postoji brzo i lako rešenje nadohvat ruke – nanesite tanak sloj maslinovog ulja na usne nekoliko puta dnevno da biste izlečili oštećenja i imali glatke, meke usne (posebno je korisno preko noći). Maslinovo ulje može da se koristi i kao nežni eksfolijator ako ga pomešate sa prstohvatom šećera i njime istrljate usne.

Jedno upozorenje za one kojima koža lako plane – maslinovo ulje je dobar ovlaživač, međutim, kako je to ipak ulje, može da izazove upalu ili iritaciju kože u regiji oko usta.

Maslinovo ulje ima antimikrobno dejstvo na kožu

Ako se plašite da uzimate antibiotike jer oni mogu da povećaju rizik od nastanka supermikroba, možda postoji jedan lek koji ima antimikrobno i antibakterijsko dejstvo , a nalazi se u kuhinji – nerafinisano maslinovo ulje može da leči kožne infekcije izazivane mikrobima. Zapravo, mešavina maslinovog ulja, meda i pčelinjeg voska pokazala se delotvornom kao lek protiv različitih kožnih oboljenja, uključujući ekcem, psorijazu i osip od pelena. Mešavina se pokazala korisnom i protiv zlatnog stafilokoka i moguće protiv kandide koja izaziva kvasac infekcije. Samo maslinovo ulje se pokazalo delotvornim antibakterijskim lekom protiv bakterija i to ne samo protiv stafilokoka, već i protiv ešerihije koli, listerije i drugih patogena iz hrane.

 Maslinovo ulje u borbi protiv ulkusa

Ekstra devičansko maslinovo ulje je prepuno polifenola, vrste antioksidanata koji mogu da zaštite od nastanka čira na želucu (peptički ulkus) i raka želuca. Španski istraživači su otkrili da maslinovo ulje deluje kao antibakterijski lek protiv osam sojeva helikobaktera pilorija (uključujući i tri soja za koje se zna da su rezistentni na antibiotike).

 

Maslinovo ulje hidrira veoma suvu kožu

Možda biste radije posegnuli za gustim emolijentom za ruke koji drži vlagu da biste umirili suvu, ispucalu zimsku kožu. Međutim, dobićete isti rezultat sa ekstra devičanskim maslinovim uljem iz kuhinjskog ormarića – bilo da ga progutate ili nanesete na kožu.

Nerafinisano maslinovo ulje puno antioksidanata koji sprečavaju upalu, što znači da će vam pomoći da ublažite simptome kožnih oboljenja, kao što je ekcem. Međutim, među tim antioksidantima je i jedan koji se zove skvalen, antioksidant koji je poznat po blagotvornom dejstvu na kožu, kao i po borbi protiv karcinoma. Antioksidanti u maslinovom ulju popravljaju oštećenja kože, umiruju kožu koja se ljušti, svrbi ili je ispucala i pomažu da se obnovi prirodna kožna barijera koja održava vlažnost kože i ne dozvoljava gubitak vlage – i, kao bonus, ovi antioksidanti smanjuju i oštećenja koja izazivaju bore i diskoloraciju.