steatoza jetre

Masna jetra simptomi, ishrana i oporavak

Za pojam masne jetre ste sigurno već čuli ranije. Masna jetra je najčešća bolest koja pogađa pomenuti organ. Međutim, u svom najblažem obliku, ova bolest ne utiče na normalnu funkciju jetre.

Ipak, ako vam je dijagnostikovano oboljenje masne jetre, shvatite to kao znak da morate menjati životne navike iz korena, a pre svega način ishrane.

Nastavite sa čitanjem i saznajte šta predstavlja masna jetra, koji su njeni uzroci i simptomi, šta je dobro za masnu jetru, kao i kakva je ishrana kod masne jetre.

masna jetra

Šta je steatoza ili masna jetra?

Masna jetra ili stručno steatoza, kao što i samo ime kaže, je nakupljanje masti (triglicerida) u ćelijama jetre. Kada se mast u jetri bude preko 5% veća od mase tkiva jetre, tada govorimo o oboljenju masne jetre.

Najgore je to što masna jetra kod čoveka često ne izaziva nikakve simptome i ne remeti normalno funkcionisanje organizma, ali ako se ne leči na vreme, može prouzrokovati niz drugih komplikacija. Najpre zato što se metabolizam i razgradnja masti vrše u jetri, pa je nakupljanje masti u njoj znak da nešto u organizmu nije u redu.

Da vam pojasnimo slikovito: kada se posmatra kroz mikroskop, uočavaju se kapljice masti u ćelijama jetre i one mogu biti manje ili veće.

Nastavite sa čitanjem i saznajte koji su simptomi masne jetre, kao i to koji su njeni uzroci i šta je dobro za masnu jetru.

masna jetra simptomi

Simptomi masne jetre

Masna jetra kod čoveka obično se naziva „tiha bolest” jer često nije praćena simptomima, naročito u početnoj fazi. Do uznapredovale faze potrebno je da prođe nekoliko godina, pa i decenija. Ipak, mogu se pojaviti takozvani netipični simptomi.

Simptomi masne jetre mogu biti:

 • Opšta slabost
 • Nagli gubitak težine, koji je posledica gubitka apetita
 • Mučnina
 • Slaba koncentracija
 • Konfuzija
 • Bol u centralnom ili gornjem desnom delu stomaka
 • Tamne mrlje na koži vrata ili podlaktice
 • Uvećana jetra na ultrazvuku

Pored ovih simptoma, tipični simptomi koji ukazuju na oboljenje jetre jesu:

 • Žuta koža, koja je posledica akumulacije bilirubina u krvi
 • Svrab
 • Lako stvaranje modrica, koje je posledica smanjene produkcije faktora za zgrušavanje krve, te narušene funkcije jetre

Masna jetra bolovi

masna jetra simptomi

Kao što smo već napomenuli, masna jetra smatra se podmuklom bolešću, jer je njeno dijagnostikovanje teško. Masna jetra uglavnom ne izaziva simptome ili bolove sve dok ne se ne uveća toliko da počinju da se pojavljuju bolovi. Kod težih slučajeva ovog oboljenja, jetra se može uvećati čak i do 3 puta.

Kada je u pitanju masna jetra, bolovi se osećaju ispod desnog rebarnog luka i mogu biti veoma uporni. Bolovi se takođe mogu proširiti in a ceo stomak, a naročito na centralni deo stomaka.

Masna jetra i stolica

masna jetra prirodno lecenje

Kao i ostala stomačna oboljenja, i masna jetra utiče na stolicu. Dakle, stolica može biti jedan od pokazatelja i simptoma masne jetre. Kod masne jetre, stolica je tamna, što ukazuje na moguće unutrašnje krvarenje uzrokovano ovim oboljenjem.

U nastavku saznajte kako se leči masna jetra i kakva je ishrana kod masne jetre.

Masnoća na jetri oporavak

Kada se ustanovi da pacijent boluje od masne jetre, treba ozbiljno pristupiti lečenju iste. Pre svega, postoje neki opšti saveti kada je lečenje masne jetre u pitanju, a koji podrazumevaju menjanje načina života i pre svega ishrane. Ono što je najvažnije, postoje prirodni lekovi za čišćenje jetre od masnoće.

Saznajte više  Čišćenje masne jetre u 6 koraka

Najopštiji savet kada je lečenje masnoće na jetri u pitanju, jested a nikako ne konzumirate alkohol, naročito ako je on uzrok pojave masne jetre, jer se tako postiže čišćenje jetre od alkohola. Drugi i ne manje važan savet je korigovanje ishrane, o čemu će biti reči u nastavku.

Ishrana kod masne jetre

ishrana za giht

Pre svega potrebno je da redukujete kalorije, a potom da maksimalno smanjite konzumiranje prerađenih namirnica, a naročito onih koje sadrže proste ugljene hidrate, kao što su beli hleb, testenina, krompir, kukuruz, beli pirinač i koncentrovani šećer u napicima i transmasti.

Ishrana kod masne jetre podrazumeva:

 • Minimalan unos masti, posebno zasićenih masti poput margarina, putera, pavlake itd.
 • Konzumiranje jela pripremljenih na pari, grilu ili jela kuvana u vodi bez ulja i masnoća ili uz minimalnu količinu maslinovog ulja
 • Maksimalno izbegavanje nepotrebnih lekova; čak i određeni vitamini i minerali u formi suplemenata mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene problem i zato je najbolje vitamine i minerale uzimati preko namirnica.

Šta je dobro za masnu jetru

Na sreću, dugačak je spisak namirnica i prirodnih lekova koji su dobri za čišćenje masne jetre, a evo nekih:

 • Đumbir – Dve kašike korena đumbira dodajte u vruću vodu, ostavite da odstoji nekoliko minuta i popijte. Đumbir sadrži antioksidanse i pomaže u regulisanju nivoa triglicerida u krvi.
 • Grejpfrut – Sadrži enzime koji aktiviraju supstance koje su odgovorne za oksidaciju masnih kiselina. Grejpfrut takođe snižava nivo masti u čitavom organizmu, pa samim tim i u jetri.
 • Voće i povrće – Sirovo voće i povrće su najmoćnije namirnice za čišćenje masne jetre. Jedite ga što više kako bi se vaša jetra što pre regenerisala i oporavila.
 • Čaj od maslačka – Maslačak se još od davnina koristi u narodnoj medicine i poznat je kao idealan prirodni lek za mnoge bolesti. Čaj od maslačka se naročito preporučuje osobama koje imaju problema sa masnom jetrom. Čaj od maslačka pročišćava krv i deluje kao prirodni antioksidans i zato je idealan za čišćenje jetre od masnoće. Pored čaja od maslačka, masna jetra se veoma uspešno leči i čajevima od nane i od koprive.
 • Kurkuma – Ovaj dragocen začin idealan je za čišćenje masnoće na jetri jer podstiče regeneraciju oštećenih ćelija jetre, a u isto vreme stimuliše izbacivanje štetnih materija iz jetre. Napomena: Kurkumu kao lek ne bi trebalo da konzumiraju oni koji piju lekove za razređivanje krvi.

Masna jetra lečenje surutkom

Dobro je poznato da je surutka idealna za regeneraciju i oporavak oštećene jetre. Ovaj poznati prirodni lek za čišćenje masne jetre je provereno delotvoran, a ne postoji lakši način za njegovo konzumiranje.

Jednostavno svakog dana popijte od ½ do 1 litra surutke, najmanje mesec dana kako bi se vaša jetra oporavila od masnoće. Već na prvoj sledećoj lekarskoj kontroli primetiće se boljitak.

[icegram campaigns=”9054″]