masna kosa

Masna kosa uzrok i najbolji tretmani za lečenje

Masna koža temena je problematično stanje kože glave koje može dovesti do brzog mašćenja kose, nastanka peruti, gubitka kose ili čak do kožnog poremećaja poznatog kao seboroični dermatitis. Seboreja je najčešći problem koji se javlja usled pojave viška masnoća na temenu glave.Ukoliko je i vaš problem masna kosa, onda vrlo dobro znate kako je iritantno kada vam jednog trena čista kosa postaje prljava.

Kako se neguje masna kosa: koristite sredstva koja navodimo ovde, kako biste se rešili problema sa masnom kožom glave i masnom kosom.

Masna kosa uzrok

Razlog zašto kosa postaje masna jesu lojne žlezde u koži glave koje luče previše loja, koji se kasnije rasporedi po čitavoj kosi.Masna kosa je često nasledna, hormonalni poremećaji, razne dijete, ili čak bolest poznata pod imenom seboroični dermatitis takođe mogu biti uzrok za ovaj problem.Ova hiperprodukcija ulja zbog koje se javlja masna kosa dovodi i do perutanja kože glave, pa čak i do upale kože na temenu.

Koža glave može postati premasna i usled neredovnog pranja kose, ali i kao posledica preteranog korišćenja hidrantnih šampona i balzama.

masna kosa uzroci

Proizvodnju loja zbog koga kosa postaje masna kontrolišu androgeni hormoni, koji se kod nekih ljudi neuravnoteženo luče.Masna kosa je česta pojava kod tinejdžera, pogotovo dečaka, zbog naglih hormonskih promena u ovim godinama. Hormonski disbalans se može javiti i kod žena tokom trudnoće.

Masna kosa je češća pojava kod muškaraca nego kod žena. Razlog tome je što se kod muškaraca luči i do 50% više loja nego kod žena. Muškarci su skloniji i komplikacijama kao što je perut i crvenilo kože glave.

Kako se rešiti masne kose ?

Ovaj problem se najčešće može rešiti i korišćenjem nekih prirodnih lekova i lekovima koji se kupuju bez recepta, mada je u nekim ekstremnim slučajevima potrebno otići kodlekara.Protiv masne kose se, zapravo bori fokusiranjem na smanjivanje količine loja koja se luči u koži glave, i na uklanjanje mrtvih kožnih ćelija i nečistoća koje se nakupljaju.

Prirodni lekovi za masnu kosu

  • Iako postoje brojni šamponi za masnu kosu jabukovo sirće jedan tradicionalni, prirodni lek za masnu kosu i vlasište. Ispirajte kosu mešavinom jabukovog sirćeta i esencijalnog ulja kamilice ili ruzmarina kako biste smanjili masnoću na kožu glave, otklonili perut i razne nečistoće koje se nakupljaju na temenu zbog upotrebe preparata za kosu.
  • Aloja vera je još jedan odličan saveznik kada je u pitanju masna kosa. Izmešajte pola litre vode, ¼ litre gela od aloje i 20 kapi esencijalnog ulja čempresa, lavande ili kleke. Koristite ovu mešavinu kao tonik za kožu glave – to će ublažiti lučenje loja i svrab.
  • Esencijalno ulje čajnog drveta se dobija iz lišća ovog drveta, koje raste u Australiji. Šampon sa esencijalnim uljem čajnog drveta je odličan lek za perut koja nastaje zbog masne kože glave. Samo sipajte nekoliko kapi ovog esencijalnog ulja u šampon koji koristite. Možete se rešiti i peruti i olakšati simptome masne kose ako umasirate nekoliko kapi ovog ulja direktno na teme.
  • Da biste se kod kuće rešili masne kose, manje koristite šampon. Možda zvuči kontraproduktivno, ali funkcioniše. Šamponi potpuno uklanjaju loj sa kože i što više koristite šampon, to će koža lučiti više loja da nadomesti nedostatak a rezultat će biti masna kosa. Iako će vam verovatno biti teško da u početku zaboravite na ovu naviku, pokušajte da perete kosu ređe. Svakodnevno pranje kose iritira kožu glave, dehidrira kosu i loše utiče na njenu boju.

Kad god perete kosu, dvaput isperite kosu nakon šamponiranja, jer će to otkloniti sve tragove šampona koji se mogu nakupiti u kosi. Takođe, izbegavajte proizvode za hidrataciju kose, ulja i balzame koji se ne ispiraju. Sve to ne samo da nije dobro za masnu kosu, nego i privlači nečistoće iz vazduha, što dosta otežava kosu i čini da kosa izgleda prljavo.

Naravno, tokom prvih nekoliko puta kada budete prali kosu bez šampona, kosa će vam sigurno izgledati kao da je masna dok se koža ne prilagodi i ne počne da luči manje ulja. Tu je i još jedno „tajno oružje“ dok se kosa ne prilagodi – suvi šanmpon. Ako vam ranije nije bio od pomoći, to znači da ga niste koristili kako treba. Najbolji način za pranje kose suvim šamponom jeste da prvo dobro iščetkate kosu, a zatim nanesete malo suvog šampona samo na koren tako što ćete držati bočicu sa ovim šamponom blizu temena. Zatim ponovo očetkajte kosu što bolje kako bi se šampon rasporedio po celoj kose. Ako nakon prskanja kose suvim šamponom ne očetkate kose, ovaj proizvod može zapušiti pore i izazvati prekomerno lučenje loja.

Medicinski šamponi za masnu kosu

Određeni medicinski šamponi su osmišljeni posebno za uklanjanje prekomernih masnoća sa kože glave i obično sadrže salicilnu kiselinu i selen i dosta pomažu da rešite masne kose, seboreje i peruti. Možda ćete morati da dvaput šamponirate kosu prilikom pranja, jer koža uništava penu koja vam je potrebna za čišćenje kose i kože glave. Koristite kvalitetne šampone za masnu kosu koje možete kupiti u apotekama kako biste sprečili lučenje suvišnog loja i nakupljanje mrtvih ćelija.

Lekovi koji se dobijaju na recept

Ako vam ovo prethodno nabrojano ne pomogne i kosa vam brzo postaje masna, obratite se dermatologu i tražite neki jači lek kao što su različiti melemi, kreme i gelovi koji sadrže ketokonazol i slične sastojke, kako biste uz pomoć ovih preparata smanjili simptome seborejičnog dermatitisa.