masna koža

Masna koža – uzroci i prirodno lečenje

Da li ste se nekada zapitali – Zašto je moja koža masna? Masna koža je posledica toga što žlezde u koži luče više loja (sebuma) nego obično, usled čega se površina kože sija i deluje masno. Dakle, šta dovodi do toga da lojne žlezde luče višak loja? Uzroci mašćenja kože variraju od hormonalnog disbalansa do preterane upotrebe nekih kozmetičkih preparata. Koža može da bude masna i usled retkih genetskih oboljenja poput Faulerovog sindroma.

U ovom članku ćemo vam objasniti kako da se rešite masne kože pomoću prirodnih lekova, kao što su kukuruzni skrob, ječmena kaša i kora pomorandže. Bavićemo se i prirodnim prednostima masne kože.

Da bi normalno funkcionisala, koži je potrebna masnoća, ali samo u umerenoj količini. Jedan od najgorih nusefekata masne kože su akne, koje nastaju kada se naslage mrtvih ćelija kože pomešaju sa propionibakterijom (Propionibacterium acnes).masna koža

Najčešći uzroci masne kože

Šta dovodi do pojave masne kože? Primarni uzrok masne kože je prekomerna proizvodnja sebuma (loja), voštane, masti slične supstance koju proizvode lojne žlezde. Sebum je prirodni lubrikant organizma – kožu i kosu podmazuje i čini ih vodonepropusnima. Međutim, kada ga ima previše, koža može da se sija i bude masna i da deluje kao da je namazana uljem. Do prekomerne proizvodnje loja dolazi u sledećim okolnostima:

Pubertet

Na ulasku u pubertet, hormoni često dolaze u neravnotežu i njihov nivo se stalno menja. Ovakva nestabilnost može da dovede do toga da organizam počne da luči neodgovarajuću količinu sebuma. Ovo je i jedan od razloga zbog koga većina onih koji pate od akni u tinejdžerskom uzrastu, sa odrastanjem nema ovaj problem, pošto se hormoni sa godinama obično uravnoteže.

Trudnoća

Trudnoća često može da izazove pravu hormonalnu zbrku, posebno kada je u pitanju proizvodnja estrogena. Kolebanje nivoa estrogena često dovodi do prekomernog lučenja sebuma.  Dobra vest u ovom slučaju je da se masna koža obično vraća u normalu nakon trudnoće.

Masana koža i ishrana

Hrana koju jedemo, takođe, može da dovede do toga da organizam stvara višak sebuma. Prerađene namirnice, hrana i piće sa visokim sadržajem kofeina, kao i namirnice sa visokim sadržajem masti i soli, mogu da izazovu dehidraciju kože i isprovociraju žlezde da luče neodgovarajuću količinu sebuma.

Šminka i masna koža

Podloga za šminku, puder, rumenilo i bronzeri (potamnjivači tena) takođe mogu da dovedu do pojave masne kože. Šminka na bazi ulja, kao i ona u tečnom obliku, može da zadrži prirodnu masnoću kože i dovede do toga da organizam počne da proizvodi više sebuma nego što je potrebno.

Preparati za negu kože

Previše eksfolijacije ili čišćenja kože lica mogu da imaju neželjeno dejstvo u vidu pojave masne kože. Kada previše čistite kožu, posebno proizvodima poput pilinga, može da dođe do toga da kožu lišite prirodne masnoće. Posledica toga je da organizam pokušava da nadoknadi gubitak pa dolazi do pojave masne kože.

Godišnja doba kao neprijatelj masne kože

I promena godišnjih doba ima ulogu u mašćenju kože. Tokom leta, vruće i vlažno vreme može da dovede do toga da organizam stvara višak sebuma da bi sačuvao vlažnost kože. Zimi, kada je hladno, a vazduh suvlji, koža može da se isuši i dehidrira, što opet dovodi do toga da organizam proizvodi višak sebuma da bi nadoknadio gubitak.

Stres

Stres može da se manifestuje na brojne fiziološke načine, uključujući i masnu kožu. Usled stresa organizam može da počne da proizvodi više androgenih hormona, što za posledicu može da ima stvaranje viška sebuma i masnu kožu.

Genetika

Nažalost, neki od problema sa kožom nemaju nikakve veze sa ishranom ili načinom života. Brojni problemi i osetljivost kože prenose se genima. Dakle, ako oba roditelja imaju probleme sa masnom kožom, usled osetljivosti na kozmetičke preparate, proširene pore itd. velike su šanse da će i potomstvo imati slične probleme.

Retki medicinski uzroci masne kože

Pored uobičajenih uzroka koji dovode do pojave masne kože, postoji i nekoliko retkih zdravstvenih stanja kojih morate biti svesni.

Akromegalija

Akromegaliju izaziva nekancerogeni tumor hipofize. Ovaj tumor dovodi do toga da hipofiza počinje sa masovnom proizvodnjom hormona, naročito hormona rasta. Usled toga nastaju deformacije kostiju i problemi sa organima. Osim što prekomerna proizvodnja hormona može da dovede do pojave masne kože, ona može da bude i uzrok oboljenja poput kancera i dijabetesa.

HAIR-AN sindrom

HAIR-AN sindrom je retko oboljenje koje pogađa samo žene. Pored ostalog, kod ovog oboljenja dolazi do povećane proizvodnje muških hormona i insulinske rezistencije, kao i tamnih, ljubičastih fleka po koži. Ova navala muških hormona narušava hormonalnu ravnotežu kod obolele žene, izazivajući simptome poput masne kože, preterane maljavosti, opadanja kose, neplodnosti, akni itd.

Forbs-Olbrajtov sindrom

Forbs-Olbrajtov sindrom se javlja kod osoba sa tumorom hipofize ili hipotalamusa (zaduženih za lučenje i regulaciju nivoa hormona), usled čega dolazi do galaktoreje (lučenje mleka kod muškaraca i žena koje ne doje) i amenoreje (izostanka menstruacije). Ovakav skup zdravstvenih problema može hormone u potpunosti da izbaci iz ravnoteže, prouzrokujući masnu kožu, smanjen seksualni nagon, uvećane grudi kod muškaraca, smanjenu proizvodnju sperme, promenu šablona maljavosti tela kod žena itd.

Primarna hipertrofična osteoartropatija (pahidermoperiostoza)

Pahidermoperiostoza je još jedno retko nasledno oboljenje koje karakterišu zadebljali prsti nogu i ruku, zadebljanje i stvaranje nabora na koži, formiranje novih kostiju, hiperhidroza (preterano znojenje) šaka i stopala. Kod ovog oboljenja je česta i pojava masne kože, a simptomi se obično javljaju početkom puberteta. Uzrok je nepoznat, a češće se javlja kod muškaraca nego kod žena.

Faulerov sindrom

Faulerov sindrom, ili Fauler-Kristmas-Čaplov sindrom (stanje poznato i kao policistični jajnici sa disfunkcijom uretralnog sfinktera), je još jedno retko oboljenje koje sprečava žene (obično u premenopauzi i mlađe od 30 godina) da mokre ili da osećaju potrebu za mokrenjem, a istovremeno izaziva i osećaj nelagode u donjem delu trbuha. Često je povezano sa policističnim jajnicima i simptomima poput neredovnih menstruacija, povišenog nivoa androgenih hormona, debljanja i masne kože.

Uobičajeni simptomi masne kože

Simptomi masne kože su uglavnom isti kod svakoga. Osobe sa masnom kožom obično imaju proširene pore i masni sjaj kože koji se vidi i oseća na dodir. Koža deluje neuredno i može čak da ostavlja masne tragove na predmetima poput mobilnog telefona. Međutim, postoje još neki simptomi koji prate masnu kožu.

Problematična koža obično idu ruku pod ruku sa masnom kožom. Proizvodnja prekomerne količine sebuma može da bude odlična podloga za razna oštećenja kože – zbog toga osobe sa masnom kožom često imaju probleme sa aknama, gnojnicama i miteserima. Ovi problemi obično dovode do začepljenja pora jer se ostaci mrtve kože nakupljaju i zadržavaju u njima.

Prirodni lekovi protiv masne kože

Postoje neki prirodni lekovi protiv masne kože za koje su vam potrebne sastojci kojih obično ima u svakom domaćinstvu. Ukoliko postoji osnovno oboljenje koje je uzrok masne kože, ovo mogu da budu privremene mere koje mogu da se preduzmu dok se uzročni problem ne izleči.

Perite lice /kožu

Pranjem lica i tela možete da se rešite masne kože. Možete da koristite prirodni, domaći sapun ili one koji se kupuju u prodavnici. Međutim, trebalo bi da izbegavate prečesto pranje. Osim toga, koristite blage sapune da bi ste sprečili oštećenje i dehidraciju kože.

Med i masna koža

Med deluje kao prirodni peroksid i, kao takav, ima antibakterijsko i antiseptično dejstvo. Ova svojstva pomažu da se umanje fleke koje mogu da se jave kod masne kože, kao i da uklone masnoću. Dodatna pogodnost korišćenja meda za negu masne kože je ta što on održava vlažnost kože i čini je gipkom.

Dva puta dnevno nanesite tank sloj meda na lice. Ostavite da deluje 15 minuta pre nego što operete lice kako to obično činite.

Ječmena kaša

Ječmena kaša ne samo da može da se koristi kao prirodni piling koji će ukloniti nečistoću i masnoću sa kože, već može da bude korisna i za lečenje akni i drugih problema sa kožom. Probajte sledeći metod:

Pomešajte 1/2 šolje mlevenog ječma sa vrelom vodom da bi ste dobili pastu.

Dodajte 1 kašiku meda.

Utrljavajte mešavinu u kožu lica oko 3 minuta.

Isperite toplom vodom.

Osušite kožu tapkanjem  peškirom.

Belance i limun

Premda deluje kao čudna kombinacija sastojaka, ova mešavina može da vam pomogne da suzite pore. Kiselina limuna pomaže u borbi prtiv akni i apsorbuje višak masnoće. Prema nekim istraživanjima, limun ima i antibakterijska svojstva. Možda će ova mešavina da bude dobra za vas:

 • Pomešajte 1 belance i 1 kašičicu sveže ceđenog limunovog soka.
 • Nanesite mešavinu na lice.
 • Masku ostavite na licu dok se ne osuši.
 • Uklonite toplom vodom i osušite lice tapkanjem.

Jogurt i masna koža

Mlečna kiselina, koju sadrži prirodni jogurt, pomaže eksfolijaciji kože, oslobađajući je nečistoće i istovremeno apsorbujući višak masnoće koju ona proizvodi.

 • Uzmite 1 kašiku običnog jogurta i ravnomerno ga nanesite na lice.
 • Ostavite da deluje 15 minuta.
 • Isperite hladnom vodom.
 • Tretman ponavljate jednom dnevno.

Možete da dodate i med ili ječmenu kašu da biste povećali delotvornost.

Jabukovo sirće

Antibakterijsko delovanje jabukovog sirćeta, čini ga idealnim za uklanjanje akni i čišćenje masne kože. Alfa hidroksilne kiseline, koje sadrži jabukovo sirće, mogu takođe i da održavaju vlažnost i zategnutost kože.

 • Razredite ¼ šolje jabukovog sirćeta sa ¾ šolje destilovane vode.
 • Mešavinu nanesite na lice pomoću komadića vate.
 • Ostavite da deluje 10 minuta.
 • Isperite hladnom vodom i osušite lice tapkanjem.

Da biste postigli najbolje rezultate, ovaj tretman ponavljajte nekoliko puta nedeljno.

Većina ovih prirodnih lekova može da se koristi zajedno sa ostalima. Najvažnije je da vodite računa da ne isušite kožu previše. Masna koža može da stvara neprijatan osećaj i da prouzrokuje druge probleme sa kožom, međutim, previše suva koža može da puca i na njoj mogu da se formiraju plikovi, a sve to dovodi do toga da organizam počinje da luči previše sebuma i ponovo izaziva pojavu masne kože.

Kao i kod drugih brojnih prirodnih sastojaka, i u ovom slučaju morate da imate na umu da može da dođe do pojave alergije.

Ishrana kojom se smanjuje masnoća kože

Dok lekovi koje smo pomenuli u prethodnom odeljku mogu da vam pomognu da negujete masnu kožu, postoje neke izmene u načinu ishrane koje mogu da ublaže pojavu masne kože.

Namirnice koje bi trebalo da jedete

Postoje brojne namirnice koje možete da jedete i koje će vam pomoći da ublažite pojavu masne kože, a u njih spadaju:

Voda

Unos što veće količine vode će kožu održavati hidriranom, što znači da će organizmu biti potrebno manje sebuma da bi održavao vlažnost kože.

Omega 3 masne kiseline

Konzumiranje namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama koje imaju antiupalna svojstva, pošto blokiraju G protein-spregnuti receptor 120, po svemu sudeći, zaustavlja upalu ili je bar ublažava.

Ova antiupalna svojstva mogu da smanje posledice masne kože poput akni i drugih oštećenja. U namirnice koje sadrže omega 3 masne kiseline spadaju losos i tuna, avokado i soja.

Vlakna

Konzumiranje namirnica bogatih vlaknima ima opšti pozitivan uticaj na kožu. Vlakna pomažu organizmu da apsorbuje hranljive materije i da se oslobodi viška minerala, pošto pospešuju kretanje hrane kroz sistem za varenje. Ovaj proces može da sačuva čistoću kože i smanji masnoću.

Namirnice koje ne bi trebalo da jedete

Postoje brojne namirnice koje bi trebalo da izbegavate ako imate masnu kožu, a u njih spadaju:

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi sadrže hormone koji u normalnim okolnostima ne bi trebalo da vam smetaju. Međutim, ako se trenutno borite sa nekim oboljenjem usled koga dolazi do narušavanja hormonalnog balansa u organizmu, mlečni proizvodi mogu da pogoršaju stanje.

Dodati šećer

Dodati šećer, kao što su trščani, maltoza i kukuruzni sirup, koji imaju visok glikemijski indeks (slatki indeks), mogu da dovedu do toga da nivo hormona i šećera u krvi poraste, usled čega dolazi do prekomerne proizvodnje sebuma u organizmu. Zapamtite da se ovo odnosi samo na rafinisane vrste šećera, za razliku od prirodnih vrsta šećera koji se nalaze u namirnicama poput voća.

Masnoće koje izazivaju upale

Trans masti i zasićene masti mogu da pojačaju upalu kod akni i drugih problema sa kožom ili da doprinesu problemu masne kože. Masna mesa poput slanine i šnicli, punomasni mlečni proizvodi (uključujući i punomasno mleko) i slatka testa poput kolača, keksa i peciva, sadrže ove vrste štetnih masti.

Masna koža čini da izgledate mlađe

Jedna možda neočekivana korisna karakteristika masne kože je i ta da čini da koža deluje mlađom, stoga se može reći da „usporava“ starenje. Loj, ili sebum, koji proizvodi organizam, deluje kao prirodni lubrikant i stoga ublažava znakove starenja.

Bore su posledica istezanja kože, a najveći broj njih nastaje usled ponavljajućih pokreta poput podizanja obrva, smejanja itd. Višak sebuma vlaži kožu i olakšava joj da se vrati u normalno stanje nakon istezanja. Dakle, masna koža neće biti napregnuta i tonirana, a istovremeno će se lakše opuštati nakon istezanja.

Studija objavljena u Žurnalu istraživačke dermatologije, ukazuje na to da osobe koje pate od akni, mnogo kasnije u životu dobijaju sitne bore usled starenja, kao i da kasnije prolaze kroz proces tanjenja kože, a sve to zahvaljujući tome što imaju duže telomere (kratki ponovljeni nizovi nukleotida na kraju eukariotskog hromozoma). Ove zaštitne kape koje se nalaze na krajevima hromozoma, štite strukturu od razgradnje tokom procesa replikacije ćelija, što na kraju, sa starošću, dovodi do ćelijske smrti.

Masna koža nije doživotna robija

Mastan tip kože može da dovede do toga da budete obuzeti sobom. Višak sebuma će učiniti da vam koža bude masna i meka. To znači da ćete ostavljati masne tragove na telefonu pa i na odeći. Takođe, može da bude i znak upozorenja da imate neko retko oboljenje ili da jednostavno jedete previše šećera.

Međutim, tu su i dobre vesti. Postoje prirodni tretmani koji kod vas mogu da budu delotvorni u istoj meri kao i tretmani koje dobijate zbog oboljenja koje je dovelo do problema. Nauka je dokazala i to da možete da uživate u glatkoj koži bez bora mnogo duže od osoba sa suvom kožom. Ako imate masnu kožu i zbog toga ste nezadovoljni, prokušajte da promenite način ishrane ili primenite neko od prirodnih sredstava za čišćenje kože, o kojima smo govorili ranije. U međuvremenu, zakažite pregled kod svog lekara opšte prakse ili dermatologa. Nadamo se da će ovi koraci pomoći da vam koža bude čistija.

[icegram campaigns=”8581″]