Med i cimet za lice – kako se pravi najefikasnija maska protiv akni i bubuljica

Maska od cimeta i meda – prirodan tretman protiv akni i drugih oštećenja kože

Moja mama je uvek govorila da med najbolji sastojak za negu kože, i bila je u pravu. U mom kraju, med je dostupan u sirovom, najčistijem obliku, a toliko generacija pre moje ga je koristilo kao prirodan tretman protiv akni i drugih oštećenja kože. Ja sam provalila masku od cimeta i meda kada sam bila tinejdžer, tj. kada su problemi sa kožom počeli da se pojavljuju zbog hormonskih promena.

Pošto mi je pomogla tada, rešila sam da je isporobam i sada, kada mi povremeno izbijaju akne ili kada ima problema sa drugim flekama i sitnim oštećenjima na koži. Ni jedan fensi (čitaj: prilično skup) tretman dostupan na tržištu mi nije pomogao, rešila sam da se vratim dobrom starom receptu koji je bio godinama u mojoj porodici, pa da uz njegovu pomoć probam da očistim kožu. Držala sam se iste rutine otprilike pet nedelja pre nego što sam videla neki napredak, ali su rezultati najblaže rečeno, impresivni.maska-od-cimeta-i-meda

Ukoliko stvarno želite da se rešite akni i sličnih problema prirodnim putem, ili ukoliko vam telo ne reaguje dobro na hemikalije i antibiotike koji se nalaze u tretmanima protiv akni, losionima i kremama, onda je maska od cimeta i meda pravo rešenje za vas.

Kako deluje maska od cimeta i meda?

Maska od cimeta i meda će hidrirati i omekšati kožu, očistiti je od akni, isušiti bubuljice ukoliko je koristite kao noćnu kremu i revitalizirati kožu. Ova formula je jednostavna i efektna, a sadrži sastojke koji su dokazano dobri saveznici u borbi za lepu kožu.

Med je prirodan hidrirajući agent, antigljivični i antibakterijski sastojak ove maske, te je odličan za lečenje akni i sprečavanje njihovog izbijanja. On zadržava vlagu u koži i ima antioksidantska svojstva koja kožu štite od sunčevog oštećenja i slobodnih radikala. U suštini, bori se protiv infekcija bez iritacije kože.

Cimet umanjuje upalu i crvenilo, ima antiseptička dejstva zbog kojih umanjuje bakterijsku infekciju kod akni, sprečava stvaranje ožiljaka i isušuje bubuljice. Takođe, on pospešuje cirkulaciju, pilinguje i obnavlja kožu tako što privlači krv, kiseonik i hranljive materije na površinu kože, zbog čega ona postaje zdrava i čista. Plus, njegov predivan miris pojačava moždanu aktivnost!

Kombinacija meda i cimeta čini odličan tretman protiv akni i ožiljaka. Želite da je isprobate? Ovo je originalni recept, sa još nekim sastojcima koje možete ubaciti u masku kako bi bila još moćnija, u zavisnosti od stanja vaše kože.

Maska od meda i cimeta

Maske za lice su često baš zgodne – pošto su najbolji sastojci uglavnom već u vašoj kući – i obično se vrlo jednostavno prave. Ukoliko želite da ugodite sebi maskom od meda i cimeta, i pritom dobijete sjajnu kožu, trebaće vam:

  • dve kašikice sirovog meda
  • jedna kašikica cimeta
  • mala činija
  • četka (opciono)

Od meda i cimeta napravite pastu i nanesite je na čisto lice prstima ili četkom. Obavezno pre nanošenja skinite šminku, hidrantnu kremu ili kremu za sunčanje sa lica, i izbegavajte deo oko očiju.

Ostavite masku od meda i cimeta na licu 20-ak minuta i isperite mlakom vodom, pa se poprskajte hladnom vodom kako bi zatvorili pore.  Za najbolje rezultate, nanosite masku od meda i cimeta jednom ili dva puta nedeljno.

Možete je naneti i na bubuljice i ostaviti preko noći, da ubrzate proces zaceljenja.

Ja volim da nanesem prirodan toner nakon uklanjanja maske od meda i cimeta, kako bi se zatvorile pore i pročistila koža. Obično, nanesem miks ulja čajevog drveta i kokosovog ulja, pa nakon pet minuta namažem arganovo ili bademovo ulje.

Maska od meda i cimeta za ožiljke od akni

Blago kisela priroda meda zapravo utiče na sprečavanje rasta bakterija. Ali, njegova dejstva variraju od specifične flore od koje je napravljen, i od količine vode.

Zato preporučujem da koristite organske sastojke što više možete, a možete ih naći na pijaci ili u zdravoj hrani.

Najbolji izbor, što se tiče antimikrobskih svojstava je Manuka med. Takođe, cimet sa Cejlona i cimet iz Kine se zovu isto- cimet. Trebalo bi da koristite onaj od cejlonske sorte, pošto je verovatnije da on nije ozračen (što značajno umanjuje količinu vitamina C i sadržaj karotenoida).

Ovaj recept je odličan za čišćenje i omekšavanje kože, ali ako vam je potrebno nešto jače za uklanjanje ožiljaka i bubuljica, postoji još nekoliko sastojaka koje možete dodati:

  • dve kašikice sirovog meda
  • jedna kašikica cimeta
  • kašikica svežeg limunovog soka – pomaže pri isušivanju bubuljica, izbleđuje ožiljke i tamne pege
  • dva izlomljena aspirina – ubrzava zaceljenje bubuljica i ima antibakterijska svojstva
  • kašikica oraščića – ima antiupalna dejstva, bogat je vitaminima i učiniće da ožiljci od akni nestanu

Ukoliko odlučite da isprobate masku od cimeta i meda, dajte joj barem pet nedelja da se pokaže. Ni jedan recept se neće pokazati efektnim nakon samo sedam dana, pa se pridržavajte uputstva i videćete rezultate.

Da li maska od cimeta i meda odgovara vašem tipu kože?

Maska od cimeta i meda odgovara svim tipovima kože, tako da možete očekivati čistu kožu bez akni (ili sa drastično smanjenim brojem akni, u zavisnosti od toga u kom stanju vam je koža), glatku i hidriranu kožu ukoliko imate suvu, kombinovanu ili masnu kožu.

Iako ja nisam imala cistične akne da bih mogla da govorim iz iskustva, nakon malo istraživanja sam pitala prijatelje koji su imali taj problem i koji su bili vrlo skeptični oko stavljanja bilo čega na lice, da isprobaju ovu masku. Maska od cimeta i meda nije izazvala nikakve iritacije i nakon duže upotrebe, smanjila je vidljivost ožiljaka od akni. Sada me vole još više!

Moja jedina preporuka jeste da testirate masku od cimeta i meda na ručnom zglobu pre nego što je stavite na lice, kako biste bili sigurni da niste alergični na med ili cimet. Iako to nije čest slučaj, treba biti oprezan pošto je med ipak nusproizvod od pčela i polena, pa oni koji su alergični, možda će reagovati i na med.

Takođe, ukoliko imate izuzetno osetljivu kožu, cimet može biti suviše grub. Ja prva imam osetljivu kožu, sklonu crvenilu, ali nije bilo nuspojava od korišćenja maske od cimeta i meda.

Sa maskom od cimeta i meda, povratila sam nadu u prirodne, organske sastojke i verujem da zaista mogu da poboljšaju stanje kože. Zahvaljujući maski od cimeta i meda, samo mi se povremeno pojave sitne bubuljice, koje obično rešim preko noći. Ostalo vreme provodim zadovoljna čistom i zdravom kožom.

[icegram campaigns=”8581″]