Medicinski aktivni ugalj za stomak, zube, lice, mršavljenje i detoksikaciju…

Da li znate koliko je aktivni ugalj dobar za zdravlje, pogotovu medicinski aktivni ugalj koji je našao primenu i u medicini i za prečišćavanje vode i vazduha. Njega lekari preporučuju da uvek imate u torbi, za svaki slučaj, ukoliko vas ujede pčela ili u slučaju da se otrujete. On se koristi kao protivotrov a našao je i široku primenu u kozmetici gde se koristi za izbeljivanje zuba i kao maska za lice. U narednim redovima pročitajte za šta je sve dobro koristiti aktivni ugalj koji je prvi put korišćen 1550 godine p.n.e.

Koliko je aktivni ugalj dobar kao protivotrov, dovoljno govori podatak da ga mnoge ekipe hitne pomoći drže u ambulantnim kolima u slučaju da im zatreba. Ovaj prah je jako koristan zbog čega i ne čudi informacija da ga skoro svi upotrebljavaju. Pored toga što je odličan za trovanje, dobar je za smanjenje nivoa holesterola, sprečavanje mamurluka kao i za probleme sa žuči tokom trudnoće. Crne je boje i samo treba paziti da se ne isprljate tokom upotrebe. Kontraindikacija nema, a prah je bez mirisa i ukusa. Doziranje zavisi od tegoba koje imate, ukoliko je u pitanju trovanje ili bol u stomaku, obično se uzima jedna tableta.

medicinski aktivni ugalj

Isto tako, prema verovanju, ako stavite oblogu na koju ste stavili aktivni ugalj na ranu, smatra se da izvlači bol i otrov (ukoliko vas je na primer ujela zmija). Ovo sve se odnosi na medicinski ugalj koji se kupuje u apotekama. Vrlo je bitno da ga koristite povremeno a ne stalno jer on nije terapija već lek koji trenutno otklanja tegobu, takozvana “prva pomoć”.

aktivni ugalj za zube

Medicinski aktivni ugalj za zube

Iako možda zvuči čudno, crni ugalj će vam odlično izbeliti zube i skinuti naslage sa istih. Imaćete isti utisak kao posle poliranja zuba a posle ovog tretmana će vam zubi bitni znatno belji. Za dobre rezultate, bitno je da ovaj proces ponavljate više puta nemojte preterivati, dovoljno je jednom nedeljno. U želji da vam što pre zubi postanu belji, možete preterati i tako oštetiti gleđ zuba. Za početak krenite sa jednom nedeljno a kasnije možete povećati korišćenje ovog prirodnog izbeljivača na dva puta nedeljno.Uzmite četkicu, okvasite je i umočite je u medicinski aktivni ugalj. Trljajte ovime zube oko dva minuta a onda ispljunite. Nemojte brinuti, zubi vam neće posle ovog tretmana biti crni već naprotiv belji nego inače. Izbeljivanje zuba aktivnim ugljem je najjeftinija i najpraktičnija metoda koju redovno možete ponavljati kod vaše kuće.

Medicinski ugalj za stomak

Aktivni ugalj se smatra univerzalnim lekom za stomačne tegobe, bio da je u pitanju bol izazvana prehladom ili trovanje, ovaj lek se često dajei psima koji pate od stomačnih tegoba.

Kada je u pitanju trovanje, bitno je popiti aktivni ugalj na vreme (u prvih pola sata). Na taj način će te sprečiti druge posledice trovanja jer će aktivni ugalj odmah za sebe vezati toksine i sprečiti da otrovi odu dalje po organizmu. Aktivni ugalj za čak 60 % smanjuje širenje otrovnih materija, i najčešće se pije posle ispiranja želuca.

Kada je u pitanju grip ili stomačni virus, aktivni ugalj je dobar za sprečavanje dijareje jer deluje tako što sve bakterije iz organizma vezuje za sebe. Slobodno ovde možete popiti i aktivni ugalj u kapsulama, nije obavezno da uzmete prah. Nemojte u iste vreme piti čokoladno mleko i sladoledjer mlečni proizvodi poništavaju dejstvo uglja. Gledajte da aktivni ugalj ne tretirate kao terapiju jer ako se dugo pije, isti može izazvati i zatvor. Trenutna prva pomoć u vidu aktivnog uglja, kada u blizini nemate lekara ili neki probiotik je u redu. Ali nemojte navikavati organizam na njega.

Aktivni ugalj isto tako oslobađa od gasova i nadimanja, zbog čega ga mnogi piju nakon prejedanja. Ovo nije najbolje rešenje jer će se tako organizam navići a aktivni ugalj ipak ne služi za to.

aktivni ugalj za lice

Aktivni ugalj za lice

S obzirom na to da je odličan “ubica” svih bakterija, aktivni ugalj je odličan da se koristi i za lice, pogotovu za lice koje je sklono aknama. Sve što treba je da umutite masku od sledećih sastojaka: aloja vera gel, puna supena kašika, aktivni ugalj u prahu, nekoliko kapi etarskog ulja čajnog drveta i malo morske soli. Kod ove maske se trudite da ne uprljate odeću i da ne preterate sa etarskim uljem, dovoljno je 5 kapi da stavite, u suprotnom ćete osetiti peckanje. Masku nanesite na lice i skinite je tek kada se u potpunosti osuši. Videćete kako će vam lice nakon ove maske sa aktivnim ugljem biti sjajno i blistavo, što je samo jedan više razlog da ovu masku često primenjujete.

Aktivni ugalj za detoksikaciju i mršavljenje

Ukoliko rešite da koristite aktivni ugalj za detoksikaciju i mršavljenje, vrlo je bitno da taj proces ne traje duže od nedelju dana i da se pre svega konsultujete sa lekarom. Ovo ističemo jer je poznato da preterana upotreba aktivnog uglja može da izazove posledice. Ugalj vezuje toksine iz organizma ali isto tako može da počne da vezuje i hranljive materije. Takođe, ako u procesu mršavljenja pijete mlečne proizvode, možete dobiti zatvor što se često dešava kada se ugalj koristi za mršavljenje. Ovde je rešenje da se izbace mlečni proizvodi ali da se pojača unos vode. Ali ko što smo i naveli u početku, bitno je konsultovati se sa lekarom pre početka procesa mršavljenja. Iskustva su različita, pa tako ima kako pozitivnih i primera gde su mnogi skinuli i do 3 kilograma nedeljno pa do onih koje je tokom nedelju dana mučio zatvor.

Gde kupiti i cena

Medicinski aktivni ugalj možete nabaviti u vidu praha i kapsula. Vodite računa gde ćete kupovati aktivni ugalj, najsigurnije je da kupovinu obavite u najbližoj apoteci. Cena za 10 kapsula je oko 85 dinaa dok 30 kapsula može da se nađe i po ceni od 410 dinara. Cene variraju u zavisnosti od proizvođača, a vi ukoliko imate neke nedoumice, slobodno konsultujte vašeg lekara ili farmaceuta. Što se tiče starosne granice, aktivni ugalj mogu koristiti i deca ali tek nakon treće godine. Iako se on sme nesmetano koristiti, preporučuje se uvek korišćenje pod nadzorom lekara.