decak-telefon-stepenice

Mentalno zdravlje i tinejdžeri – saveti za roditelje đaka

Pubertet, negovanje otvorene komunikacije, usklađivanja sa digitalnim svetom – biti roditelj tinejdžera nikada nije lako, a čini se da je danas posebno izazovno. Briga o mentalnom zdravlju vašeg adolescenta zahteva pravi strateški pristup i doslednost.

Dobro je znati da postoje jednostavni načini da utičete pozitivno na psihičko zdravlje tinejdžera, a da se ujedno još čvršće s njim povežete. Predlažemo nekoliko koraka i saveta s čijom primenom već danas možete početi. Pročitajte.

Započnite razgovor – stvorite sigurno okruženje za otvorenu komunikaciju

Mnogi roditelji postaju zbunjeni kada nastupi pubertet i čuvene “tinejdžerske bubice” njihovog deteta. Razgovori koji su donedavno tekli s lakoćom sada deluju tako nemoguće. Ključno je, dakle, stvoriti siguran prostor u kom vaš tinejdžer može da se izrazi i da zna da ga nećete osuditi. Zvuči poprilično jednostavno, ali kada se u ovu “jednačinu” uključe žargon koji deca koriste a koji roditelji ne razumeju baš uvek – može biti malo nezgodno.

Ipak, važno je truditi se i ostaviti takav utisak da tinejdžer zna da neće naići na osudu. U suprotnom, ako nije saslušan ili odmah dobije kritiku, mogao bi vam uskratiti važne informacije, pogotovo kad mu je teško ili kad doživljava neki problem.

Podsticanje otvorene komunikacije podrazumeva odgovaranje na pitanja. Uzdržite se od toga da trenutno rešavate problem svog tinejdžera, bilo da je reč o sukobu sa drugaricom ili nervozi zbog bubuljica i masne kože. Umesto toga, usmerite ga tako da sam pronađe rešenje. Redovno ga pitajte kako je, budite u toku s tim kako i s kim provodi svoje vreme i potrudite se da se uvek oseća podržano.

devojka-ulica

 

Postavite realna očekivanja

Izazovi sa kojima se suočavaju današnji tinejdžeri značajno se razlikuju od onoga što su njihovi roditelji možda iskusili tokom rane mladosti. Očekivanja za akademska dostignuća su u stalnom porastu, što čini ogroman pritisak na tinejdžere. Ne samo da se bore sa samonametnutim očekivanjima, već mogu osetiti i težinu društvenih standarda od strane vršnjaka, nastavnika, pa čak i unutar porodice.

Kada kao roditelji prepoznamo potencijal svog tinejdžera možemo nenamerno doprineti ovom pritisku i stvoriti izazovno okruženje za mentalno zdravlje tinejdžera. Od suštinskog značaja je da postavimo realna očekivanja i da slavimo svaki njihov trud, a da pritom ne zahtevamo savršenstvo. Priznavanje malih dostignuća i negovanje mindseta usmerenog na rast mogu pružiti dragoceno ohrabrenje.

Važno je da nauče da su i greške lekcije i deo procesa učenja. Prema tome, kao roditelji treba da podstaknemo tinejžere da mere svoj uspeh u odnosu na sopstveni potencijal, a ne da se upoređuju sa vršnjacima.

U porodici gde se deca ne upoređuju sa drugom decom, svaki tinejdžer dobija priliku da se razvija i napreduje sopstvenim tempom.

Vodite računa o prisutnosti na mreži

Nije epohalno otkriće da današnji tinejdžeri rastu u digitalnom svetu, konstantno povezani na mreži.  Bilo da se radi o njihovim telefonima, računarima, slušalicama ili čak pametnim satovima činjenica je da je izloženost ekranima ogromna. Iako nudi brojne prednosti, digitalna tehnologija takođe može dovesti do štetnih efekata kao što su maltretiranje putem interneta (sajberbuling ili digitalno nasilje) ili nerealni standardi lepote. Srećom, kao roditelji možemo preduzeti izvesne mere i proaktivne korake da sve ove izazove ublažimo.

Uz poštovanje privatnosti, možemo pratiti i upravljati vremenom koje naša deca provode ispred ekrana. Postoje raznorazne korisne aplikacije koje mogu poslužiti u ove svrhe. Neke od opcija su Apple Screen Time (za iOS uređaje) i Google Family Link (za one mlađe od 13 godina).

Pored toga, bitno je i da odrasli budu uzor i da pokažu kako zapravo pozitivno ponašanje na internetu izgleda. Dogovorite se sa decom da porodični obroci prolaze bez ekrana, odredite konkretne periode u toku dana kada cela porodica treba da se “isključi” sa mreže i slično. Ovo su samo neke od strategija da se postigne zdravija ravnoteža digitalnog i stvarnog sveta unutar porodične dinamike.

Današnji tinejdžeri su digitalno pismeni, bez svake sumnje. No, i dalje roditelji imaju odgovornost da ih nauče kako da se bezbedno ponašaju na internetu ili kako da pametno kupuju online. Možete iskoristiti letnji raspust da zajedno pregledate sajtove knjižara, na primer, kako biste pronašli komplet knjiga za 6. razred po cenama koje su uvek iste ili da kupite sveske i sav potreban školski pribor za tinejdžera. Ovo je ujedno dobra prilika da provedete vreme zajedno i pratite ponašanje deteta, te da mu pokažete kako se kupuje bez rizika.

Podstičite zdrave životne navike

Roditeljima tinejdžera je jasno – sa decom je sada sve drama, osećanja su im uskomešana, ponašanje (najblaže rečeno) neobično. Potrebna im je pomoć da se snađu sa svakodnevnim izazovima. Stoga je i te kako korisno da ih ohrabrimo da razvijaju i održavaju zdrave navike i da brinu o sebi.

Uključivanje fizičkih aktivnosti, posebno onih na otvorenom, ključno je za oslobađanje endorfina, koji se suprotstavlja kortizolu, hormonu stresa. Učešće u sportu ili fizičkim aktivnostima kao što je pilates posle škole ne samo da podstiče bolje upravljanje vremenom, već i smanjuje verovatnoću prekomerne upotrebe društvenih mreža. Benefiti se samo nižu u vidu boljeg kvaliteta sna, većoj energičnosti itd.

Usled pritiska zbog školskog uspeha i ocena mnogi tinejdžeri ne umeju da organizuju svoje vreme, što dovodi do toga da ostaju dugo budni nad knjigo, nedovoljno spavaju i zbog toga nemaju ni koncentraciju niti sposobnost da donose isprave odluke.

Pored fizičke aktivnosti i dovoljno sna, vredi ohrabriti ih da se hrane zdravo i tako sačuvaju i svoje fizičko i mentalno zdravlje.

noge-ruke-devojcica

Potražite stručnu podršku kada je potrebna

Nekada uz sav uložen trud i spremnost za otvorenu komunikaciju ne možemo dopreti do svog zatvorenog, ljutog ili tužnog tinejdžera. Nemojte se ustručavati od toga da potražite savet ili pomoć od školskog psihologa, pedagoga ili nekog trećeg stručnog lica ako naiđete na prvi pogled nepremostive prepreke. Dok otkrivaju ko su, pronalaze put kroz promene raspoloženja i svakodnevno se bore za svoje mesto u društvu, tinejdžeri mogu imati razna rizična ponašanja. Zabrinjavajuće je ako, primera radi, dođe do nekih većih promena u grupama prijatelja, ako adolescent pokazuje smanjenu motivaciju, iznenada pokvari školski uspeh ili se povlači u sebe.

Školski psiholozi igraju ključnu ulogu kada treba da prepoznate i odredite znakove nekih problematičnijih ponašanja. Uz blagovremeno delovanje i traženje podrške lakše se može rešiti svaka situacija.

Verujte svom osećaju, pratite kako se vaš tinejdžer ponaša i osigurajte da zna da ćete ga u svakom trenutku saslušati, podržati i biti tu za njega. Uz otvorenu komunikaciju, ravnotežu obaveza i slobodnog vremena, kao i razvijanje zdravih navika, pomoći ćete da tinejdžer sa lakoćom prebrodi ovaj uzbudljiv period života.