Metalni ukus u ustima mogući uzroci

Mogući uzroci pojave metalnog ukusa u ustima

Da li s vremena na vreme osećate metalni ukus u ustima? Ova pojava češća je nego što mislite. Prisustvo gorkog metalnog ukusa u ustima (disgeuzija) može biti indikator teških oboljenja bubrega i jetre, nedijagnostifikovanog dijabetesa, kao i pojave određenih tipova kancera. Ipak, navedeni uzroci nisu toliko zastupljeni, već su praćeni drugim simptomima. Ukoliko ste zdravi, osećaj metalnog ukusa je benignog karaktera.

Ukoliko vam je gorko-metalni ukus u ustima jedina tegoba, uzročnici ove pojave, između ostalog mogu biti prepisani lekovi ili određena zdravstvena oboljenja. U nastavku teksta navešćemo vam osam potencijalnih faktora pojave gorko-metalnog ukusa u ustima.metalni-ukus-u-ustima

Loša oralna higijena kao razlog za metalni ukus u ustima

Neredovna higijena desni i zuba može dovesti do pojave gingivitisa, paradontopatije i infekcije zuba samim tim imaćete metalni ukus u ustima. Infektivna zubna oboljenja možete rešiti odlaskom kod stomatologa koji će vam prepisati adekvatno medikamentno sredstvo. Metalni ukus u ustima nestaće zajedno sa infekcijom.

Prepisani lekovi mogući razlog za metalni ukus u ustima

Podrazumevaju antibiotike poput tetraciklina, alopurinola (lek protiv kostobolje), litijuma koji se primenjuje u terapiji određenih psihijatrijskih problema, kao i pojedinih lekova protiv oboljenja srca mogu biti uzrok za metalni ukus u ustima. Vaše telo apsorbuje navedene medikamente koji dospevaju u sadržaj salive. Takođe, lekovi koji dovode do suvoće usne duplje poput antidepresiva, mogu biti vinovnici pojave metalnog ukusa u ustima. Navedena sredstva mogu negativno uticati na čulo ukusa.

Široko dostupni vitamini ili lekovi su razlog za metalni ukus u ustima

Multivitaminski dodaci koji sadrže teške metale poput bakra, cinka ili hroma ili lekovi protiv prehlade (lozenge na bazi cinka) mogu uzrokovati gorko-metalni ukus u ustima. Dalje, korišćenje vitamina tokom trudnoće, kao i suplemenata sa sadržajem gvožđa i kalcijuma takođe može dovesti do pojave navedenog neugodnog osećaja u usnoj duplji. Gorak ukus nestaje nakon procesuiranja vitamina i lekova od strane vašeg tela. Ukoliko ipak ne dođe do željenog efekta, proverite da ne uzimate veću dozu nego što je neophodno.

Infekcije i metalni ukus u ustima

Infekcije respiratornog sistema, prehlade i upale sinusa mogu uticati na smanjenje čula ukusa. Ove promene su privremene i nestaju zajedno sa simptomima infekcije.

Kancerogena terapija

Osobe podvrgnute procesu hemoterapije ili zračenja mogu iskusiti metalni osećaj u ustima.

Demencija i metalni ukus u ustima

Dementne osobe često doživljavaju promene u čulu ukusa, koje je povezano sa moždanim nervima. Do promenjenog čula ukusa dolazi kada deo mozga zadužen za regulisanje čula ukusa ne vrši svoju funkciju u potpunosti.

Izloženost štetnim hemijskim agensima

Izloženost znatnim količinama žive i olova može izazvati pojavu gorko-metalnog ukusa u ustima.

Trudnoća i metalni ukus u ustima

Neke žene u ranom stadijumu trudnoće mogu iskusiti određene promene u čulu ukusa poput metalnog osećaja u ustima. Jedan od uobičajenih trudničkih simptoma prvog trimestra je pojava disgeuzije, koja podrazumeva promenu ukusa u ustima. Kiselkasti ili metalni ukus u ustima može vas pratiti čak i u trenucima kada ne jedete.

Kako se manifestuje osećaj metalnog ukusa u ustima?

Neke trudnice su metalni ukus u ustima uporedile sa ispijanjem vode i metalne šolje. Ipak, teško je opisati ovaj osećaj, ali lako ćete ga prepoznati ako se pojavi.

Koji su uzročnici disgeuzije?

Hormonalne promene tokom trudnoće mogu biti okidač za pojavu disgeuzije. Hormoni trudnoće, a najviše estrogen, imaju ključnu ulogu u regulaciji, tj. slabljenju čula ukusa. Tokom perioda drugog stanja, nivo estrogena značajno varira, što se odražava i na promene u čulu ukusa. Takođe, čula ukusa i mirisa tesno su povezana, stoga, promene u čulu mirisa nastale pod uticajem trudnoće mogu dovesti i do pojave metalnog ukusa u ustima.

Šta predstavlja metalni ukus u ustima?

Gorko-metalni osećaj u ustima predstavlja posledicu burnih hormonalnih promena koje se odvijaju u vašem telu tokom drugog stanja, mada ne mora svaka trudnoća biti praćena prisustvom metalnog osećaja.Upostavljanjem hormonalne ravnoteže nakon porođaja, nestaće i metalni ukus u ustima.

Šta bi trebalo da znate?

Iako se ne priča puno o tome, disgeuzija predstavlja veoma čestu pojavu tokom trudnoće. Gorko – metalni ukus u ustima zajedno sa jutarnjim mučninama, iščezava na početku drugog tromesečja trudnoće, kada se uspostavlja kakva-takva hormonalna ravnoteža.

Kako se rešiti disgeuzije?

Metalni ukus u ustima možete rešiti unošenjem kiselih namirnica-citrusnih sokova i hrane marinirane u sirćetu poput kiselih krastavaca. Navedene namirnice ne poseduju samo sposobnost otklanjanja metalnog ukusa iz usta, već pospešuju lučenje pljuvačke koja doprinosi spiranju neprijatnog ukusa.

Takođe, posavetujte se sa svojim akušerom o promeni vitamina ukoliko je neki od njih uzročnik pojave metalnog ukusa. Temeljno čistite jezik prilikom svakog pranja zuba, ili ispirajte usnu duplju blagim rastvorom od jedne kašičice soli i 220 g vode, ili pak rastvorom od 1/4 kašičice sode bikarbone i 220 g vode nekoliko puta dnevno radi regulisanja pH vrednosti u ustima i eliminisanja neprijatnog ukusa. Ukoliko uočite pojavu metalnog ukusa, obratite se lekaru u cilju utvrđivanja eventualnog prisustva neke ozbiljnije bolesti.