Mineralni peloid – peloidoterapija

Peloid se koristi i u borbi protiv celulita, tretmanima podmlađivanja. Hlađenje lekovitog blata izaziva zatezanje kože, odnosno lifting efekat. Upotrebom se aktivira regeneracija ćelija kože, izbacivanje toksina, blato utiče na resorpciju infiltranata i eliminisanje ožiljaka. Sužava pore, znatno poboljšava zaštitna svojstva kože imunitet.

Kozmetičari savetuju upotrebu blata kod seboreje, masne i suve kože, neravne teksture kože, akni, proširenih pora, ožiljaka posle akni, hiperkeratoza, profilaktičkog starenja kože, ili kože koja je pod stresom.

Priroda je prepuna darova koje čovek vekovima koristi. U vodi, vazduhu, na i u zemlji, u bujnoj vegetaciji, gotovo u svakom podneblju postoje bogatstva koje ljudi hiljadama godina upotrebljavaju u ishrani, za relaksaciju, ili lečenje. Jedan od takvih darova je lekovito blato, peloid, koje se poslednjih godina, osim u rehabilitaciji i lečenju mnogih bolesti, sve više koristi i u kozmetičke svrhe, a sve u cilju očuvanja zdravlja, dobrog izgleda i poboljšanja kvaliteta života.

Peloid, odnosno lekovito blato, (naziv vodi poreklo od grčke reči “pelos” sto znači blato, kaljuga, mulj) je prirodni sediment oligomineralne koloidalne strukture i sadrži biološki aktivne supstance i žive mikroorganizme. Nastaje taloženjem u prirodnim izvorima vode, radom vulkana, ili u blatnim gejzirima. Peloid ima visok toplotni kapacitet i sposobnost zadržavanja toplote, a po pravilu sadrži terapijski aktivne materije-soli, gasove i biostimulatore.

Lekovito blato, u kom se nalaze praktično svi elementi Mendeljejevog periodnog sistema, od davnina se koristilo za lečenje raznih bolesti. Tako su još pre 4.000 godina Egipćani na papirusima zabeležili da su blato upotrebljavali kod opekotina, ženskih bolesti, problema sa zglobovima.

Rimljani, sa veoma razvijenom kulturom kupanja i kupatila, uvode peloidne kupke. Koristili su sirove, ili zrele peloide raznovrsnog porekla, natopljene toplom sumporovitom, ili rede gvožđevitom vodom.

Peloit podela i efekti

– Osnovna podela peloida je prema nastanku, na prirodne i veštačke

– Prirodni nastaju taloženjem organskih i neorganskih materija u različitim okruženjima, a veštački preradom prirodnih kako bi mogli da se koriste izvan lečilišta. Takode, lekovita blata mogu da se klasifikuju i prema poreklu, hemijskom sastavu, mineralizaciji, pH, ali se prva podela najčešće koristi.

Blatom protiv starenja

Kozmetičari kažu da se sa godinama stanje kože menja. Posle 25 smanjuje se sinteza elastina, posle 30 umanjuje sinteza kolagena, a posle 60 svi procesi biosinteze u vezivnom tkivu značajno se usporavaju. Da bi se sprečile ovakve pojave neophodno je stimulisati regeneraciju vezivnog tkiva. Dokazano je da određena kombinacija biominerala (magnezijuma, gvožđa, bakra, mangana, silicijuma, sumpora, natrijuma, hlora i drugih) utiče na ferment koji je odgovoran za stvaranje kolagena i elastina u koži. A upravo svih ovih minerala, u različitim koncentracijama i odnosima, ima u lekovitom blatu.

Neiskorišćeno blago!

Prema recima profesora Jovanovića, u Srbiji postoji više od 300 termomineralnih izvorišta, od kojih se koristi manje od pet posto, a gotovo svako od tih bogato je peloidom. Međutim, lekovito blato može da se nađe i na drugim područjima. Osim u, i oko banja, ima ga i na obroncima planina, u Panonskoj niziji, okolini Vlasinskog jezera.

Sve su to peloidi koji se po sastavu i poreklu u potpunosti razlikuju od ovih koji se koriste.
– Iako postoje dokazi o lekovitim svojstvima ovih blata, kod nas ne postoji nikakav plan niti o njihovoj proceni, a kamoli ekspolataciji.

-Procenat iskorišćenosti peloida u Srbiji manji je nego kod mineralnih voda. I ne samo da ne znamo, ili nas ne zanima da znamo ono što imamo, već nemamo ni startegiju kako da se ta izuzetna prirodna bogatstva sačuvaju.lekovito blato na ljudski organizam može da deluje termički, mehanički, hemijski i fiziološki. Kombinacijom ovih faktora dolazi do ubrzavanja cirkulacije i metabolizma, smanjenja tkivne napetosti i bola. Ubrzavaju se regenerativni procesi na površini kože i u telu, resorpcija patoloških produkata i edema, poboljšava pokretljivost. Peloid ima i opšte sedativno dejstvo i izaziva prijatno raspoloženje. Znači, primenom ove terapije postižu se protivupalni, keratolitički, metabolički, baktericidni, biostimulirajući, koagulirujući i imunološhki efekti.

– Upotreba peloida, pre svega u okruženju u kom nastaje, kao i u kombinaciji sa lekovitom vodom i ostalim faktorima okruženja, savetuje se kod mnogih bolesti.

– Više nego pozitivni efekti ostvaruju se kod degenerativnog reumatizma perifernih zglobova i kičme, artritisa, preloma, povreda, posttraumatskih stanja, neuralgija, hroničnih upala. Međutim, kod pojedinih bolesti, ih faza bolesti, potrebne su mere opreza, zbog čega se pre upotrebe peloida bez stručnog nadzora preporučuje konsultacija.

Primena peloida

Na telo se peloidi nanose kao pakovanja, odnosno oblaganja, i u vidu kupki. Pakovanje je veoma prijatan oblik lečenja, zbog male toplotne provodljivosti tretman može da traje i više od pola sata. Obično se nanosi 3-4 puta nedeljno, a terapija ne bi trebalo da se ponovi više od 16 puta. Peloid se prvo zagreva (maksimalna temperatura oko 50 stepeni) nanosi na telo, ih deo tela, a zatim obmotava adekvatnim izolatorom (zbog vlaženja i odvođenja toplote).

Peloidne kupke se kao terapijsko sredstvo danas slabije koriste, ali su neizostavni deo ponude najboljih i najpoznatijih svetskih velnes i spa centara. Kupka se pravi tako što se mineralno blato razreduje vodom. Traje kraće nego pakovanje, temperatura u kupkama ne prelazi 44 stepena. Nedeljno može da se ponovi do četiri puta, a u seriji je dozvoljeno maksimalno 16 tretmana.
Peloidoterapija može da se kombinuje sa primenom galvanske ih visoko frekventne struje.

Veštački peloidi

Reč je o peloidima kojj se prave od prirodnih, ali im se dodaju sredstva, ih preparati, koja ili imaju terapijska svojstva, ili pojačavaju terapijski efekat (parafin, salicilna kiselina, eterična ulja). Najčešće se prave od treseta, vulkanskog peloida – fanga i radioaktivnog bigra. Naša dva najpoznatija veštačka peloida su parafango iz Bujanovačke banje i parapeloid iz Niske banje.

Bujanovački parafango stručnjaci tretiraju kao pomoćno lekovito sredstvo. To je smesa parafina i lekovitog blata, prilagođena kućnoj upotrebi. Blato iz Bujanovačke banje je vulkanskog porekla i ubraja se među najkvalitetnija na svetu.
Niski parapeloid predstavlja mešavinu parafina i radioaktivnog bigra iz Niske banje, pre upotrebe se zagreva, a kao i kod parafanga kapacitet zadržavanja toplo te mu je veliki.

Fango je blato vulkanskog porekla, bogato salicilnom kiselinom, magnezijumom i jodom. Kozmetičari preporučuju da se na lice nanosi hladno, a na telo zagrejano u sloju od 2-3 cm. Zatim se ostavi da deluje oko pola sata. Da bi se pojačalo lekovito dejstvo, deo tela na koji se nanosi blato obmotava se providnom folijom.