Miomi na materici simptomi, lečenje, prirodni lekovi, čajevi

Miomi predstavljaju benigne tumore materice koji se javljaju kod žena srednjih godina, tačnije, žena koja su u kasnijem reproduktivnom periodu ( između 35. i 50.godine života ), a najčešće se javlja kod žena koje su rađale ili koje su trenutno u periodu trudnoće. Nakon menopauze, stopa javljanja mioma je veoma niska.

Iako se miomi  na materici pojavljuju relativno često, i većina žena ima odličnu prognozu i brzo izlečenje, treba biti na oprezu zato što miomi na materici mogu dati niz neugodnih simptoma.

Miomi na materici se zbog svoje učestalosti i nepojavljivanja simptoma, najčešće dijagnostikuju slučajno tokom ginekološkog pregleda.miomi-na-materici-1

Faktori rizika za nastanak mioma na materici

Iako se do kraja nije utvrdio tačan uzrok nastanka mioma na materici, studije su dokazale povezanost sledećih faktora sa nastankom mioma:

genetska predispozicija ( pogotovo ako je u užoj porodici neko imao miome na materici )

rasa – pripadnice crne rase češće oboljevaju od mioma na materici. Takođe, kod pripadnica crne rase, miomi se javljaju i u ranijem periodu i veličina mioma na materici je kod njih veća nego kod ostalih rasa

faktori životne sredine – pojava prve menstruacije mnogo ranije od prosečne, gojaznost, nedostatak vitamina D, držanje dijete koja je bogata crvenim mesom a siromašna zelenim povrćem, voćem i mlečnim proizvodima. Kao faktori rizika navode se i konzumiranje alkohola, uključujući i manje alkoholna pića kao što je pivo.

 Tipovi mioma na materici

U odnosu na lokalizaciju, miomi na materici se dele na:

– cervikalni miom – koji se nalazi u grliću materice

submukozni miom – nalazi se ispod sluznice materične duplje. Ukoliko sadrže peteljku, mogu da se spuštaju kroz kanal grlića materice i da završe u vagini

subserozni miom

– parazitarni miom

– intraligamentarni miom

Simptomi mioma na materici

Mali miomi na materici uglavnom ne daju simptome. Simptomi većih mioma zavise od lokacije i veličine samog mioma. Značajniji simptomi jesu:

– obilna krvarenja koja se javljaju u nepravilnim razmacima – usled čestog krvarenja, žena može razviti anemiju

– usled rasta težine mioma, miom na materici pritiska okolne organe i tako stvara napetost u predelu ispod pupka

– veliki tumori mogu da vrše pritisak na krvne sudove ( vene i arterije ) i tako da izazovu zastoj venskog proticanja krvi i razvitak tromboze

– usled pritiska na debelo crevo, može izazvati poremećaje u defekaciji

– otežano i učestalo mokrenje

– osećaj bola

– menstruacije ovih žena mogu da traju duže od uobičajenog perioda – nekada i do 10 dana

– polni odnos pričinjava veliki bol, tako da žene uglavnom izbegavaju stupanje u seksualne odnose

– teže posledice jesu neplodnost ili nemogućnost ponovne trudnoće ( kod oko 5 % žena )

– stopa javljanja spontanih pobačaja je 2 puta veća kod žena sa miomima nego kod zdravih žena

 Lečenje mioma materice

Lečenje samih mioma na materici može trajati jako dugo. Ono što je najbitnije, jeste da se nakon dijagnostike, žena redovno obraća lekaru i vrši redovne kontrole.

Sam proces lečenja zavisi od karakteristika žene – od njenih godina, od toga da li je u reproduktivnom dobu, da li je možda trudna, koliko se puta porađala. Takođe je jako bitno locirati tačno mesto tumora, odrediti da li postoje komplikacije, da li su krvni sudovi karlice prohodni i da li se, pre svega, pacijentkinja oseća dobro.

Kod obilnih krvarenja, dolazi do anemije. Anemija se leči standardno – suplementima gvožđa.

Ukoliko je miom na materici male veličine, hormonska terapija je idealno lečenje za takav miom! Sam cilj ovakvog lečenja jeste da smanji koncentraciju estrogena koji je kod prisustva mioma na materici značajno povišen – mada treba voditi računa da se estrogen ne smanji do te količine koju će ženu vitalno ugroziti delujući nepovoljno po njen kardiovaskularni sistem i slabljenjem kostiju ( nedostatak estrogena pospešuje aterosklerozu i osteoporozu ).

Ovaj vid lečenja se koristi ukoliko žena želi da rađa, ili, ukoliko je karlica uska pa se hirurškim putem ne može prići i tumor ukloniti u potpunosti.

Miomi na materici koji su značajnih dimenzija, leče se uglavnom hirurški, međutim, ako je opšte stanje ozbiljno narušeno, isključivo je indikovano hirurško lečenje!

Hirurško odstranjivanje mioma na materici se medicinski naziva miomektomija, a ukoliko je potrebno vaditi celu matericu ( kod mlađih žena ovaj proces se izbegava, dok se kod žena koje ne žele više da rađaju, ovakva operacija savetuje ). Proces uklanjanja materice se naziva histerektomija.

Prirodno lečenje mioma na materici

 Hrana bogata mastima i siromašna vlaknima povećava koncentraciju estrogena u krvi, tako navode studije.

Ukoliko žena želi da ublaći simptome miomana materici, ili da na prirodan način snizi nivo estrogena u krvi, dijetu može zasnovati na sledećim namirnicama:

– žitarice: proso, heljda, zobene pahuljice

– soja

– zeleno povrće, grašak i sočivo

– čija seme

– brokoli

Savetuje se izbegavanje namirnica poput alkohola, kafe, šećera, crvenog mesa.

Takođe se uz ovakav vid dijete savetuje i lagana fizička aktivnost ( trčanje, brzo hodanje ).

Melem za miom na materici

Melem za miom na materici možete napraviti od meda i biljke čuvarkuće.

300 grama listova čuvarkuće pomešati sa pola kilograma livadskog meda a onda ostaviti 7 – 9 dana da odstoji na hladnom i suvom mestu. Nakon toga, 1,5 – 2 sata pre doručka, uzimati jednu kašičicu melema sa čašom mlake vode.

Čajevi za miome na materici

Prvi čaj koji Vam preporučujemo se priprema od biljaka virak i hajdučka trava.

Po kašičicu sušenog virka i hajdučke trave preliti sa 2 decilitara vode koja je proključala, a onda ostaviti da se sjedini na oko 40 minuta. Nakon toga, čaj se procedi i konzumira 40 dana više puta dnevno ( 2 -3 šolje dnevno ).

Drugi čaj za miome na materici možete pripraviti od nevena i koprive

Nakon što pomešate oko 100 grama suenog nevena i i 50 koprive, smešu prelijete sa 2 decilitra ključale vode, ostavite da odstoji, a onda konzumirati po 3 puta dnevno.

Miomi na materici – lečenje biljem

Biljka koja je apsolutni hit u ublažavanju simptoma mioma na materici jeste rosopas.

Tinkturu rosopasa pripremate tako što u providnu, staklenu teglu sipate 2 kašike sušenog rosopasa, a onda prelijete sa 2 decilitara alkohola ( 70 % ). Teglu sa rosopasom i alkoholom ostavite u podrum ili slično tamno mesto na oko 10 dana i ne zaboravite da svakog dana promućkate teglu. 11. dana procedite rosopas i držite u frižideru.

Ovaj prirodni lek se koristi oko 45 dana, zatim se pravi pauza od mesec dana pa ponovo 45 dana.

Konzumacije je jednostavna: prve nedelje, pre doručka, svakodnevno popijete 1 kap rosopasa pomešanog sa vodom. Od 2. do 6. nedelje, pijju se po 2 do 3 kapi rosopasa pomešanog sa vodom.