Bol u stomaku ispod levog rebra mogući uzroci i lečenje

Bol na levoj strani stomaka odmah ispod rebara je uobičajena senzacija posle izvesnih tipova nesreća ili može ukazivati na neki drugi poremećaj. Hajde da razmotrimo šta može biti uzrok u tekstu koji sledi.

Bol u stomaku predelu rebara je rezultat određenih bolesti, a stepen bola razlikuje se po intenzitetu u zavisnosti od samog problema. Međutim, da li blaga ili jaka bol, ako se javi u stomaku na levoj strani ispod rebara treba je tretirati odmah prema medicinskom savetovanju. Faktori koji mogu da izazovu ovo stanje su:

Problemi sa slezinom

Bol u stomaku ispod rebara sa leve strane je često povezan sa problemima slezine. Slezina je opisana kao mek i sunđerast organ koji se nalazi u gornjem levom delu stomaka, ispod grudnog koša i iza želuca. Osnovna funkcija slezine je da uništi stara crvena krvna zrnca, i čini važan deo limfnog sistema tela. Određene bolesti rezultiraju proširenjem slezine, gdeje  bol u stomaku sa leve strane jedan od simptoma takve pojave.

bol u stomaku ispod rebra

Fibromijalgija

Fibromijalgija je stanje koje se karakteriše bolom u mišićima zbog oštećenja mekog mišićnog tkiva. Postoji nekoliko mišićnih grupa koje se nalaze između rebara, koje se zovu interkostalni mišići. Oštećenje ovim mišićnih grupa zbog fibromijalgije mogu rezultirati bolom u rebarnom predelu.

Osteoporoza

Osteoporoza je bolest kostiju koja povećava šanse za javljanje preloma kod ljudi. Odlikuje se proredima u koštanim strukturama u organizmu, smanjuje se koštana gustina, javljaju se poremećaji u mikroarhitektonici kostiju, itd. Rebro je koštana struktura, i može biti zahvaćeno osteoporozom koja može biti potencijalni uzrok bola u stomaku ispod rebara.

Gastroezofagealni refluks (GERD)

Gastroezofagealni refluks je utvrđeno jedan od najčešćih uzroka bola u stomaku sa leve strane. GERB karakteriše pojava gastroezofagealnog refluksa, koja je prouzrokovana ili zbog spontanog otvaranja donjeg sfinktera jednjaka u dugim/kratkim periodima, ili nepravilnim zatvaranjem istog. To dalje dovodi do podizanja stomačnog sadržaja do jednjaka. Simptomi takvog refluksa su peckanje u grudnom regionu (što se naziva gorušica), bol u donjem abdomenu i kiselost praćena lošim varenjem.

Čir na želucu

Ovo je vrsta čira koja se javlja na sluzokoži želuca, i generalno do njih dolazi usled prisustva pepsina i hlorovodonične kiseline u stomačnim sokovima. Čir na želucu, kao poremećaj povezan sa kiselinom, manifestuje simptome poput gorušice. Žgaravicu karakteriše peckanje u stomaku, koje traje oko 30 minuta, a ponekad čak i do 2 sata. Bol u donjem levom i desnom delu stomaka posle jela je čest simptom.

Sindrom razdražljivih creva

Pojedinac koji boluje od ovog sindroma ni doživljava zatvor ili proliv, a ima problem sa crevima. Sve ovo ima uticaj na želudac, što dovodi do bola ispod grudnog koša.

Sindrom lienalne fleksure

Jednostavno rečeno, ovo je uzrok gasova u debelom crevu. Od svih problema koje smo pomenuli, ovaj je u najvećoj meri privremen, a može čak nestati za nekoliko minuta. Gasovi zarobljeni u debelom crevu aktiviraju iritirajući bol sa leve strane stomaka i nižim oblastima ispod rebra.

Kostohondritis (Bol grudnog koša)

Postoje hrskavice koje vezuju rebra sa kostima u grudima. Ovaj problem izaziva zapaljenje u ovim hrskavicama, a uzrok može biti bilo zbog povrede, traume ili virusnog napada. To dovodi do bola u donjem delu grudnog koša i gornjem delu abdomena.

Opcije za lečenje

Za neke ljude, promena u ishrani može biti rešenje, dok za druge lekovi protiv bolova i ostali antibiotici za stomačne tegobe mogu biti efikasni. Međutim, ne pokušavajte da konzumirate antibiotike bez saveta lekara. Neka doktor postavi dijagnozu stvarnog uzroka za bol u stomaku ispod levog rebra, identifikuje razlog, i propiše odgovarajuće lekove nakon toga.

Bol u stomaku je obično blaga u početku, sa mogućnošću intenziviranja tokom nekoliko sati ili dana. Ako imate takvu bol u donjem abdomenu, a koja se ubrzo ne povuče, postarajte se da se odmah dijagnostikuje, da bi se sprečilo pogoršavanje ili dovelo do pojave drugih zdravstvenih problema.