Cimet za dijabetes: Efikasan prirodni lek za snižavanje šećera u krvi ili mit ?

Dijabetes je ozbiljan zdravstveni problem koji utiče na srce, bubrege, oči, zube i nervni sistem.

Ako Vam je dijagnostikovan dijabetes tipa II ili dijabetes nezavistan od insulina, lekar Vam je sigurno propisao hipoglikemijske lekove kao što su gliklazid ili metformin u cilju stimulisanja pankreasa da proizvodi više insulina ili da smanji apsorpciju glukoze u crevima. Cilj ovakvog tretmana je smanjenje nivoa glukoze u krvi.

Međutim, ovi lekovi na recept mogu izazvati neželjene sporedne efekte. Možda se pitate da li postoji prirodni lek koji bi Vam pomogao da održite nivo šećera u krvi u normali. Bićete prijatno iznenađeni saznanjem da se cimet može koristiti da pomogne dijabetičarima u kontroli nivoa glukoze u krvi.

cimet za dijabetes

Cimet za snižavanje šećera

Identifikovano je najmanje osam različitih vrsta cimeta. Najpoznatija vrsta cimeta širom sveta je Cejlonski cimet ili Cinnamomum zeylanicum. Još jedna vrsta koja se ponekad može naći u supermarketima se zove Cinnamomum cassia ili kineski cimet.

Aktivni sastojak u kori cimeta je flavonoid (metil-hidroksi-halkonov polimer ili MHCP) koji deluje kao antioksidans. Pokazano je da cimet smanjuje postprandialnu koncentraciju glukoze u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Dijabetes

19 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Dijabetesa

Kako cimet deluje na dijabetes ?

Prema nekim studijama, jedinjenja koja se rastvaraju u vodi poput MHCP mogu da povećaju metabolizam glukoze, to jest sposobnost ćelija da pretvaraju glukozu u energiju. Ona takođe imaju svojstvo da stimulišu osetljivost ćelija tkiva na insulin. Naučnici kažu da cimet povećava telesnu sposobnost da iskoristi glukozu otprilike 20 puta.Zato je dobar cimet za dijabetes.

Prednosti korišćenja cimeta

Cimet u prahu ili cimet u štapiću je začin koji se može kupiti u skoro svakoj prodavnici ili pijaci na svetu. Još jedna velika prednost je da njegov aktivni sastojak ne može biti uništen toplotom.

Pripremite esenciju cimeta (kašiku izmrvljenog štapa cimeta) kuvanjem u ključaloj vodi 10 minuta. Esencija je koncentrisani biljni čaj napravljen kuvanjem bilja u vodi.

Doziranje i upotreba cimeta za dijabetes

Koja je preporučena doza cimeta kako bi se održao normalni nivo glukoze u krvi? Ne postoje precizne i naučno osnovane preporuke za doziranje. Potrebno je detaljnije istraživanja pre zaključaka u vezi sa preporučenim dozama spravljenim od kore cimeta.

Međutim, u skladu sa savetovanjem lekara, možete početi sa niskom dozom cimeta koja bi se postepeno povećavala dok se ne postigne efekat hipoglikemije.

Na primer, možete početi konzumiranjem četvrtine kašičice cimeta dnevno. Doza se može povećati na maksimalnu dozu 1/2 kašičice cimeta dnevno. Potrebno je da redovno kontrolišete nivo šećera u krvi pre promene doze ovog prirodnog leka za dijabetes.

Druga opcija je da se koncentrovani ekstrakt kore cimeta u obliku kapsule u dozi od 70 mg po unošenju uzima dva puta dnevno.

Antidijabetsko delovanje komponenti cimeta – Ograničenja

Većina istraživanja o delovanju cimeta na dijabetes je sprovedena na laboratorijskim životinjama. U drugim slučajevima, istraživanja su izvršena na manjim grupama pacijenata i stoga ne pružaju konkretne dokaze zdravstvene koristi od cimeta za osobe sa dijabetesom.

Nedavne studije su pokazale da cimet ne može da pomogne pacijentima sa dijabetesom tipa 1 (T1DM).

Cimet i normalni nivoi glukoze u krvi – Zaključci

Normalni nivo glukoze u krvi kod ljudi je oko 4 mmol/L ili 72 mg/dL. Cimet nije magični lek za dijabetes. Međutim, on vrši značajno hipoglikemijsko delovanje.Dakle možemo zaključiti da se cimet može koristiti kao prirodni lek za dijabetes ali samo kao dodatna teapija pored lekova koji su propisani.Dugoročna upotreba cimeta za dijabetes će poboljšati vaše rezultate u kontroli šećera u krvi.Cimet ne može u potpunosti da zameni terapiju za dijabetes i ne bi trebalo da se oslanjate samo na njega.

Kontraindikacija: Trudnice ne bi trebalo da unose prekomerne količine cimeta u prahu.

[icegram campaigns=”8653″]