Kako se koristi maslinovo ulje za lice i kosu

Maslinovo ulje za lice i kosu

Biljna ulja imaju stotine prednosti koje naš organizam može da iskoristi kako iznutra tako i spolja. Kod spoljne upotrebe najbolje ih je upotrebljavati za kosu i za lice .Maslinovo ulje verovatno ima najveću slavu, posebno u regionu Mediterana, jer je praktično jedino ulje koje se koristi za kuvanje. Međutim, moramo istaći njegova značajna kozmetička svojstva, tako da ćete u ovom članku saznati za različite upotrebe maslinovog ulja za kosu i lice.

Mnogo vekova unazad maslinovo ulje se koristi za negu kose, i u druge kozmetičke svrhe. U Grčkoj je bilo dodatak masaži, ali i terapeutsko ulje za sportiste tog vremena. Sa druge strane, u Rimu je korišćeno isključivo u kozmetičke svrhe: zbog svojih svojstava nanosili su ga na kožu lica i tela kao i na kosu.

maslinovo ulje za kosu

Danas je sve više prisutno u kozmetičkoj industriji, zajedno sa drugim prirodnim uljima, kao što su kokosovo ulje ili ulje argana. Prodaje se kao zaseban sastojak ili kao sastavni deo krema i losiona za kosu, lice i telo. Počnimo sa upotrebom za negu kose.

Maslinovo ulje za kosu

Kao što znamo, vitamini su ključni element u uljima. Maslinovo ulje je veoma bogato tokoferolom, ali i nezasićenim masnim kiselinama i esencijalnim mineralima za dobrobit ćelija. Ovaj sastav daje rezultate u vidu regenerativnih i hidratantnih svojstava koja pružaju potrebne hranljive materije kosi i  vraćaju joj vitalnost i lepotu koju je imala ranije.

Kako koristiti  maslinovo ulje za negu kose ?

Postoje različiti načini. Možete integrisati maslinovo ulje u svoju prirodnu masku za kosu , ali dobro je i direktno ga koristiti. Proces primene glasi:

 • Zagrejati maslinovo ulje u posudi u mikrotalasnoj pećnici. U zavisnosti od dužine kose, trebaće Vam 2 do 4 kašike. Nemojte ga previše zagrejati, da ne biste doveli do oksidiranja vitamina. 15-20 sekundi je dovoljno.
 • Zatim navlažite kosu toplom vodom i nanesite ulje svuda, od krajeva do kože glave. Maslinovo ulje deluje ravnomerno, oporavlja oštećene krajeve kose i sprečava opadanje.
 • Da ne bi kapalo, pokrijte glavu peškirom, kapom za tuširanje ili plastičnom folijom.
 • Ostavite da maslinovo ulje deluje na kosu 30-35 minuta. Nikada ga ne ostavljajte tokom cele noći, to je previše vremena.
 • Uklonite ulje tušem. Dobro isperite kosu šamponom kako po njoj ne bi ostalo nimalo ulja.

Ponavljajte tretman za kosu maslinovim uljem jednom ili dva puta nedeljno, u zavisnosti od vremena i Vaših potreba.

Rezultati koje dobijate upotrebom maslinovog ulja za kosu  su:

 • Hidratacija suve i spaljene kose
 • Povratak sjaja
 • Oporavak oštećenih krajeva
 • Sprečavanje opadanja i alopecije, jačanje korena i stimulacija rasta
 • Uređuje kovrdže i ispravlja kosu

*Upamtite da je uvek bolje ekstra devičansko maslinovo ulje od običnog.

Maslinovo ulje za lice

Maslinovo ulje takođe nudi neke zanimljive koristi za kožu, kako lica tako i tela. Veruje se da sadrži najveću koncentraciju esencijalnih masnih kiselina i vitamina. Ovo je razlog zašto ga najčešće biraju oni koji žele da neguju lice prirodnim sredstvima. Da vidimo koje su njegove primene na koži lica i drugim delovima tela.

 • Hidrira duboko. Prodire duboko u kožu, gde potom deluju vitamini antioksidansi. Na taj način dolazi do efekta podmlađivanja kože.
 • Oporavlja krte nokte.
 • Blagotvorno deluje na ožiljke na koži i ima svojstva melema.
 • Služi da smanji veličinu strija na koži.
 • Deluje protiv akni i blažih oblika mrlja.
 • Vrlo korisno za očne bore i brazde oko očiju, ali ne treba da se primenjuje na kapcima i trebalo bi izbeći direktan kontakt sa okom.
 • Nije baš pogodno za masnu kožu.

Kako se koristi maslinovo ulje za lice ?

Direktno. To je najbolji izbor za većinu tipova suve kože. Shodno tome, trebalo bi da se nanosi deponovanjem nekoliko kapi ulja na vrhove prstiju i tapkanjem dok ga koža lica potpuno ne apsorbuje. Bolje je da ne zatežete kožu kako biste izbegli oštećenja, naročito da bi se izbeglo naboranje oko očiju.

Zajedno sa drugim kozmetičkim preparatima. Uobičajena je upotreba krema koje ga već sadrže, ali ako to nije slučaj mogu se dodati nekoliko kapi ulja u Vaš izbor kozmetike, mešajući dok se sasvim ne sjedine sa kremom i nanositi po običaju.