Kupinovo vino i zdravlje (recept)

Kupinovo vino

Verovatno ste čuli za kupinovo vino i njegove prednosti. Reč “lekovito” nije dovoljna da opiše njegovu moć. To je eliksir zdravlja, i sadrži mnogo moćnih sastojaka koji mogu da revitalizuju i nahrane svaki deo Vašeg tela.Možete ga kupiti  u svim većim marketima i prodavnicama zdrave hrane.Ako želite da ga sami napravite a još uvek ne znate kako da ga napravite, ovaj članak će Vam sigurno pomoći…

Kupinovo vino i zdravlje

Kupinovo vino je savršen lek za anemiju, povišen nivo triglicerida i holesterola u krvi, slab imuni sistem i loše opšte zdravstveno stanje.Ono je veliki pročišćivač krvi, leči kožne bolesti, poboljšava raspoloženje i revitalizuje telo. Nadamo se da su ovi razlozi dovoljni da probate kupinovo vino…

kupinovo vino recept

Kako se pravi kupinovo vino ?

Kupinovo vino se pravi od kupina i šećera.Potrebno je  5 kg kupina i 1,5 kg šećera. Pažljivo operite kupine i stavite ih u veliku posudu. Počnite da ih pasirate i najbolje je ako se to radi ručno. Nakon što su kupine dobro ispasirane, dodati 1.5 kg šećera.

Postarajte se da posuda nije puna do vrha, ostavite najmanje pet centimetara slobodnog prostora. Pokrijte posudu gazom i čuvajte na hladnom mestu.

Posle deset dana uklonite debeo sloj na površini koristeći kašiku, i procedite tečnost pomoću gaze. Ostavite da stoji još desetak dana. A zatim ga ponovo procedite i sipajte tečnost u staklene boce. Pokriti boce gazom, i nemojte koristiti čepove, jer oni mogu popucati. Ostavite boce pokrivene gazom mesec dana, a onda ih možete zatvoriti čepovima.Oavaj recept za kupinovo vino je veoma jednostavan i svako ko želi ga može napraviti bez mnogo truda.

kako napraviti kupinovo vino

Doziranje

Pijte 3 gr/100 ml kupinovog vina svakog jutra i svake večeri. Ako želite da kupinovo vino koristite za lečenje anemije, redovno praktikujte terapiju kupinovim vinom 3 meseca, a zatim se konsultujte sa svojim lekarom. Kupinovo vino je dobro za ljude svih uzrasta, bilo da imate neki zdravstveni problem ili ne, u pitanju je dobra prevencija protiv mnogih bolesti i poremećaja, uključujući kardiovaskularna i maligna oboljenja.

Čaša kupinovog vina neće se popeti na vrh liste zdrave hrane, ali istraživanja pokazuju da bi moglo imati neke zdravstvene beneficije. Slično grožđu, kupine su pune antioksidanasa, a povremena čaša vina od kupina može biti poslastica koja Vam koristi.

Mnogo hranljivih materija se pakuje u ove sitne bobice. Kupine su izvor vitamina C, što poboljšava Vaš imuni sistem i štiti vas od bolesti. Antocijanini daju ovim plodovima specifičnu plavu boju. Ovi pigmenti su takođe moćni antioksidanti, koji mogu da Vas zaštiti od raka, gubitka pamćenja i efekata starenja. Vino od kupina zadržava ove korisne supstance. Studija objavljena u časopisu “Journal of Medicinal Food” pokazala je da antcijanini u kupinovom vinu smanjuju krvni pritisak opuštanjem krvnih sudova.

Resveratrol

Studija objavljena u časopisu “Journal of Food Science” otkrila je da kupinovo vino sadrže visoke nivoe nekoliko korisnih supstanci. Resveratrol, antioksidans u kupinovom vinu, može smanjiti nivo holesterola, držati pod kontrolom krvne ugruške i smanjiti rizik od srčanog udara. U drugoj studiji, resveratrol takođe pokazano inhibira kancerogeni rast ćelijskih kultura. Iako je ovo istraživanje obećavajuće za ljubitelje vina, većina ovih studija koristi visok nivo resveratrola za postizanje rezultata. Istraživači još uvek treba da utvrde da li nivo resveratrola u kupinovom vinu pružaju te iste beneficije.

Druge pogodnosti

Nekoliko komponenti kupinovog vina nude obećavajuće prednosti protiv hroničnih bolesti. Na Univerzitetu u Ilinoisu otkrili da jedinjenja u kupinovom vinu kontrolišu apsorpciju ugljenih hidrata. Ova jedinjenja mogu upravljati šećerom u krvi i osigurati efikasan tretman za dijabetes. Alkohol u kupinovom vinu može ponuditi određenu zaštitu od srčanih bolesti. U nekoliko studija je opisano da  umereno konzumiranje alkohola izaziva blago povećanje HDL nivoa, “dobrog” holesterola koji uklanja nezdravi holesterol iz krvi. Starije osobe i osobe sa visokim rizikom od srčanih bolesti mogu iskusiti najveću korist.

Preporuke

Čaša kupinovog vina s vremena na vreme može obezbediti mali zdravstveni podsticaj, ali preterana upotreba će imati suprotan efekat. Prekomerna upotreba alkohola doprinosi bolestima srca, visokom krvnom pritisku, gojaznosti i oštećenju jetre. Ako inače ne pijete vino, nemojte da otvarate bocu samo zbog zdravstvenih beneficija. Sveže kupine obezbeđuju iste antioksidanse kao i vino, i redovno vežbanje promoviše zdrav nivo HDL-a. Ako pijete kupinovo vino, držite se maksimalno jedne čaše dnevno. Za ljubitelje vina, jedna čaša podrazumeva čašu od približno 150 ml.