Proširene pore na nosu uzrok i lečenje

Proširene pore na nosu ne samo da daju grub i neravnomeran izgled koži lica, već povećavaju i učestalost erupcija akni. Pročitajte ovaj članak kako biste se upoznali sa različitim, jednostavnim i dostupnim opcijama koje mogu da pomognu da se oslobodite proširenih pora na licu i nosu.

Ljudi svih starosnih grupa imaju problema sa proširenim porama na licu. To se uglavnom javlja kod onih osoba koje imaju masnu ili kombinovanu kožu. Ove pore imaju tendenciju da se pojavljuju na nosu, jer je broj lojnih žlezda u ovom regionu veći. Takođe proširene pore možete naći na drugim delovima lica, kao što su čelo i brada. One moraju biti tretirane u najranijoj fazi ili će njihova veličina nastaviti da raste. Onda se začepe prašinom i uljem i tada nastaju problemi, poput mitesera i bubuljica.

prosirene pore na nosu

Uzroci

Facijalne pore mogu biti nasledne. To znači, ako ih bilo koji od vaših roditelja ima proširene pore na licu, verovatno je da ćete ih imati i Vi. Postoje neki drugi faktori koji mogu da doprinesu ovom problemu. To su:

  • Preterano lučenje sebuma
  • Hormonalne promene tokom puberteta ili menopauze
  • Nepravilni režim za negu kože
  • Preterana upotreba šminke
  • Erupcija akni
  • Sušenje kože zbog dehidracije
  • Neuravnotežena ishrana

Kada imate problem sa proširenim porama, pravilna nega kože će pomoći da se smanji njihova veličina u velikoj meri. Glavni koraci su sledeći:

Čišćenje: Kako su proširene pore su često izazvane zbog hiperprodukcije loja od strane lojnih žlezda u potkožnim slojevima, redovno čišćenje lica uklanja višak masnoće sa površine kože i skuplja pore. Takođe, sprečava njihovo zapušavanje i smanjuje šanse za izbijanje akni. Koristite sredstvo za čišćenje koje smanjuje pore u tu svrhu. Utrljajte ga na lice pomeranjem prstiju lagano kružnim pokretima. Zatim isperite toplom vodom.

Piling: Piling kože je važan jer eliminiše mrtve ćelije kože sa lica i na taj način, svako dalje proširenje može biti zaustavljeno. Ima i drugih prednosti kao što je ublažavanje znakova starenja i izjednačavanje tena. Morate odabrati blagi ekfoliator za lic i trebalo bi da se koristi dva puta nedeljno za maksimalne rezultate.

Upotreba pare za uklanjanje proširenih pora: Ovo je odličan način za dubinsko čišćenje pora i uklanjanje toksina zadržanih u njima. Iskoristite malo ključale vode u velikoj posudi. Nadvijte se nad posudom kako bi para od ključale vode delovala. Držite se na udaljenosti od oko 15 cm od posude da biste izbegli bilo kakve opekotine. Pokrijte potiljak sa peškirom tako da para ostaje zarobljena u blizini vašeg lica i nosa. Sačekajte 5 minuta da se para rasporedi svuda po licu. Ponavljajte postupak jednom nedeljno. Oni koji imaju mitesere ih lako mogu izdvojiti pomoću traka za pore, nakon tretmana lica parom.

Maska za zatezanje lica i protiv pora: Trebalo bi da koristite masku, dva puta nedeljno da bi veličinu pora ostala mala. Nakon čišćenja kože lica, nanesite masku na lice prstima i ostavite da se osuši potpuno. Kada se osušila, onda je malo navlažite toplom vodom i blago prelazite krpicom ili peškirom preko maske. Zatim isprati prvo toplom vodom, a zatim hladnom. Na kraju, nanesite na lice prirodni tonik za kožu kao što je ulje čajevca. Prirodna svojstva ulja će smanjiti proširene pore na nosu i licu a koža će postati glatka.

Saznajte više>>>  Kako najbrže umanjiti pore

Postoje neki drugi tretmani protiv proširenih pora na nosu i obrazima a koji se sprovode od strane profesionalaca. Jedan od njih je mikrodermoabrazija, gde se koriste mikrokristalne čestice za uklanjanje površinskog sloja kože, a pore pritom izgledaju manje. Hemijski pilinzi i lasersko obnavljanje površine kože su druge dve tehnike koje mogu rešiti problem sa proširenim porama. Duboko čišćenje pora vrše pojedini kozmetičari, ili Vam dermatolog može pomoći u tom pogledu.