Tinktura od koprive upotreba za kosu, anemiju (recept)

Kopriva je biljka sa mnogim lekovitim svojstvima.Neka od najpoznatijih su:

  • Revitalizuje i pročišćava krv
  • Kopriva je biljka koje ima visok sadržaj minerala.
  • Poboljšava stanje alergije i štiti od agenasa iz životne sredine.
  • Skuplja creva, pomaže iskašljavanje i ima anti-inflamatorno dejstvo
  • Diuretik, veliki saveznik u lečenju bolesti jetre.
  • Jedan od najpoznatijih prirodnih lekova za lečenje anemije i bolesti bubrega, kao, upale urinarnog trakta.
  • Smanjenje nivoa holesterola, triglicerida i šećera.

Tinktura od koprive može da se koristi kao lek za mnoge bolesti i stanja  kao što su pročišćenje organizma i poboljšanje cirkulacije krvi, protiv anemije, za lečenje bolesti grla kao što su upala grla ili prehlada, da stimuliše varenje, podstiče jetru da ukloni toksine, za lečenje proširenih vena, za lečenje gubitka kose, peruti, seboreje, za lečenje reumatizma, artritisa, lumbaga i dijabetesa.

kapi od koprive upotreba

Tinktura od koprive protiv anemije

Kada je koncentracija gvožđa u krvi smanjena javlja se anemija. Gvožđe često može da se nadomesti konzumiranjem koprive.Tinktura od koprive često se koristi kao prirodni lek protiv anemije a posebno kod malokrvnosti kod trudnica jer je potpuno bezbedna i ne izaziva nikakve nuspojave. Pored toga, kopriva je, bogata hlorofilom, koji stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Postoje i drugi uzroci anemije, kao što su nedostatak vitamina i minerala. Oni takođe mogu da se zaleče koprivom koja nudi, između ostalih hranljivih sastojaka, kalcijum, silicijum, cink, bakar, magnezijum i najmanje 7 vitamina.Da bi se pokušali da savladate anemiju pored upotrebe tinkture od koprive možete jesti čorbu od povrća dobijenu kuvanjem koprive i drugog povrća (praziluk, šargarepa, blitva) u vodi. Tretman traje tri do šest nedelja i mora se pratiti dijeta za prevazilaženje anemije.

Tinktura od koprive za kosu

Tinktura od koprive je odlična za kosu, povremenom upotrebom ovog prirodnog leka sprečićete opadanje, pojačati rast i imaćete gušću kosu.Tinktura koprive jača koren kose, sprečava pucanje vrhova i perut.Dobra je za sve tipove kose kao i za muškarce, žene i decu.Kvalitetna tinktura (kapi) od koprive se može naći po veoma povoljnoj ceni u gotovo svim apotekama i prodavnicama zdrave hrane.Cena za 50 ml je oko 300 dinara.Tinkturu od koprive možete da napravite i sami au nastavku sledi recept.Pa pošto koprivu nije teško naći zašto ne bi obezbedili dovoljne količine ovih lekovitih kapi za celu godinu.

Tinktura od koprive recept

Tinktura od koprive će biti najkvalitetnija ako je pravite u proleće jer biljka tada ima najveću koncentraciju lekovitih sastojaka.

Za ovaj recept potrebno nam je:

• Alkohol 40º ili od 60º . Takođe se mogu upotrebiti votka ili rum.
• List stabljika  a može i koren koprive
• Staklena tegla sa hermetičkim zatvaračem

Kako napraviti tinktura od koprive:

• Ako ne kupimo biljku ono što ćemo uraditi jeste ubrati je sami, i to ćemo uraditi na mestima udaljenim od civilizacije i daleko od zagađujućih faktora.
• Prikupićemo koprivu poželjno u ranim jutarnjim satima i birati mlade stabljike ili one koje su u cvatu.
• Odvojićemo delove biljke koji su u dobrom stanju. Odbacićemo oštećene delove.
• Iseckaćemo koprivu, izmrviti blago avanom i staviti ih u staklenu teglu ( listove, stabljike, korenje).
• Napunićeo teglu alkoholom u potpunosti prekriti koprivu.
• Malo ćemo promešati i zatvoriti teglu. Stavićemo etiketu sa imenom tinkture i datumom.
Držati na tamnom mestu (u ormaru) 4 do 6 nedelja.
• Trebalo bi protresti teglu povremeno, idealno svakog dana nekoliko sekundi.
• Nakon perioda natapanja, odstranićemo bilje uz pomoć gaze, iscedivši i poslednju kap i čuvati tečnost u boci od tamnog stakla sa pipetom.

tinktura od koprive recept

kako napraviti tinkturu od koprive

Tinktura od koprive upotreba:

• Spolja je možemo primeniti direktno masiranjem glave, ako se koristi za lečenje gubitka kose, seboreje… Isto to možete primeniti na nogama ako želite da zalečite proširene vene i poboljšate cirkulaciju krvi (umorne noge), itd.
• Unutrašnja konzumacija svih tinktura podrazumeva unos kapi razblaženih u vodi, čaju ili soku. Upotreba između 5 i 10 kapi je dovoljno.
• Tinkturu od koprive morate držati na hladnom i tamnom mestu. Čuva se do 24 meseca.
• Nemojte zloupotrebljavati tinkture kako ne bi došlo do trovanja. Poštujte preporučenu dozu i trebalo bi je izbegavati kod trudnica i osoba sa stomačnim tegobama.
• Preporučene doze treba uzimati u periodu 7-10 dana i onda odmoriti 7-10 dana i potom nastaviti na isti način.

Upoznajte 4 svojstva koprive koja su korisna za zdravlje

1. Hemostatično svojstvo

To znači da kopriva ima sposobnost da zaustavi krvarenje delujući kao vazokonstriktor. Adekvatna je za borbu protiv metroragije (prekomerno krvarenje kod žena, koje se ne događa za vreme menstruacije, ali se javlja u materici), hemofilije (nasledna polna bolest koja izaziva unutrašnja ili vrlo teška spoljna krvarenja), dismenoreje (bolna i teška menstruacija) , hemoptizije (prodor krvi kroz disajne puteve usled krvarenja u plućima) i poremećaja menopauze.
U cilju borbe protiv ovih problema, trebalo bi piti jednu supenu kašiku dnevno soka od sveže koprive. Dobija se usitnjavanjem biljke a potom proceđivanjem ili se može nabaviti u prodavnici prirodnih proizvoda. Ako je u pitanju krvarenje nosa, možete je koristiti na jednostavniji način: natopite lopticu vate sokom i stavite ga u nos.

2. Stimuliše digestivni sistem

Kopriva popravlja funkciju pankreasa, žuči i želuca, čime se poboljšava ukupna funkcija sistema za varenje. To se postiže zahvaljujući histaminu koga sadrži u svojim dlakama (poznatije kao ” bocke”). Povećava lučenje želudačnog soka, enzima i hlorovodonične kiseline radi boljeg razlaganja hrane koja sadrži lipide ili proteine.

Isto tako, kopriva sadrži biljnu lepljivu sluz, vlakna koja unapređuju rad creva creva (peristaltiku , kako bi se mišići nesmetano pokretali i činili da hrana koja se vari pređe brže u ekskretorni sistem. To znači da ima funkcije odličnog laksativa.

Pijte čaj napravljen sa dve kašičice suvog lišća koprive na litar vode pre obroka tri puta dnevno. To je vrlo dobar izbor za probleme sa varenjem i zatvorom. Može da posluži i protiv trovanja morskim plodovima.

3. Protiv proliva

Kopriva nudi mnogo tanina, naročito u korenu, a on je idealan za lečenje dijareje. Ova supstanca ima sposobnost da transformiše proteine iz hrane u produkte otpornije na varenje.

Da biste zaustavili proliv, pijte čaj od suvog korena koprive, koji je kuvan deset minuta i trebalo bi da se piju tri šolje dnevno kako bi se stanje stabilizovalo.

4. Deluje protiv arteroskleroze

Ovo stanje cirkulatornog sistema uzrokovano je pojavom ateroma u arterijama. Ovi grozdovi lipida (holesterola) koji se lepe na unutrašnje zidove suda, tako da se otežava cirkulacija krvi, smanjenjem” prolaznog” prečnika, takođe utiču na porast krvnog pritiska. Pri formiranju ugrušaka i blokiranju arterije može doći do moždanog udara, infarkta, itd. Da biste to izbegli, morate konzumirati tinkturu od koprive, jer sadrže veliku količinu hlorofila koji aktivira i poboljšava cirkulaciju.

Tinktura od koprive neće biti dovoljna neophodna je takođe i kontrola ishrane, smanjiti unos soli i masti.