Mladi zeleni orasi i med kao lek – recept i upotreba za štitnjaču i imunitet

Med u kombinaciji sa mladim zelenim orasima poznat je lek za štitnu žlezdu kao i za skoro sve bolesti grla i respiratornog trakta. Odličan je i za bronhitis, smatra se najboljim prirodnim lekom za ovaj tip prehlade kao i za snižavanje povišenog holesterola. Postoje razne varijante lekovitih recepata sa medom i orasima, pa tako, ovaj plod je dobar u kombinaciji kako sa rakijom tako i sa maslinovim uljem. Pročitajte u narednim redovima kako se pravi lekovita smesa koja je odlična za opšte zdravlje organizma.

Primed 7 baner

Mladi orasi u medu kao lek

Kombinacija meda i zelenih oraha je jedan od najboljih prirodnih preparata koji se najviše ceni. Za ovaj preparat možemo reći da je univerzalni lek kod koga je med prirodni konzervans. Ovaj lek je pun vitamina C zbog čega se često daje bolesnoj deci i neuhranjenoj kao i onima koji pate od anemije. Med i zeleni orasi su puni joda i jako dobro deluju kod bolesti jetre i želuca, odlični su za menopauzu, gojaznost i za mnoga hronična oboljenja. Priprema ovog leka je veoma laka, pre nego što počnete sa pravljenjem, navucite rukavice jer zeleni orasi hoće da oboje ruke a ta boja je jako teška za skidanje. Prvo operite orahe i dobro ih osušite u krpi, biće vam potrebno oko 40 mladih zelenih oraha. Orahe poređajte u jednu teglu pa ih zalijte sa kilogramom meda. Zatvorite teglu i ostavite je tako mesec dana. Lekovitost ove smese je u soku od zelenih oraha. Tokom perioda od mesec dana orasi će pustiti sok i tako med postaje tamniji i ređi. Ovaj lek se uzima jednom dnevno po kašičicu, bilo bi dobro da se uzima ujutru na prazan stomak.

mladi orasi i med

Zeleni orasi i med za štitnjaču

Već smo pomenuli da je kombinacija meda i oraha odlična za štitnu žlezdu koja je možda i najvažnija endokrina žlezda u našem organizmu. Za pravilno funkcionisanje štitnjače neophodan je jod kojeg dosta ima u medu i orasima. Zato je ovaj preparat odličan za njeno pravilno funkcionisanje. Nedostatak joda može inače da izazove ozbiljne probleme u celom organizmu a ne samo sa štitnom žlezdom, zbog čega bi čak i preventivno trebalo uzimati med i orahe.

BESPLATNA e-knjiga

Hipotireoza i Hipertireoza

Saznajte koje sve prirodne namirnice vam mogu pomoći u tretmanu štitne žlezde

Med i zeleni orasi za imunitet

Krvnu sliku i imunitet će dosta poboljšati kombinacija meda i zelenih oraha, zato se ova kombinacija i preporučuje da se daje anemičnoj deci ali isto tako mogu da ga konzumiraju i odrasle osobe. Ova kombinacija pored toga što poboljšava krvnu sliku istovremeno čisti i krv i jača oslabljeni organizam. Za malokrvnost je potrebno uzimati po jednu kašiku dnevno, najbolje ujutru pre doručka. Oni koji su probali ovaj recept tvrde da im se krvna slika u roku od mesec dana dosta popravila kao i da dugo nisu bili bolesni.

zeleni orasi i med

Zeleni orasi su odlični da se daju deci, pogotovu slabašnoj i boleščjivoj deci. Podataka za trudnice nema dovoljno, kao ni za dojilje zbog čega se ne preporučuje da se uzimaju pre konsultacija sa lekarom.

Zeleni orasi u rakiji

Orasi su generalno jako zahvalan i dragocen plod jer u kombinaciji i sa medom i sa rakijom pozitivno utiču na naše zdravlje i generalno su lek za sve. Rakija koja je popularna kao orahovača odličan je lek za sve bolesti a najuspešnije leči probleme sa štitnom žlezdom. Obično se u narodnoj medicini za ovaj recept koriste zeleni orasi jer su bogati jodom. Uzmite oko 40 komada zelenih oraha i svaki zasecite nožem. I ovde je kao i u prethodnom receptu potrebno da nosite rukavice. Orahe stavite u jednu staklenu činiju a onda ih zalijte sa litrom komove rakije, najbolje bi bilo da imate domaću. Nakon toga, po želji dodajte šećera koliko mislite da treba, proizvoljno. Kada ste sve to obavili, posudu zatvorite i ostavite je tako da stoji šest nedelja na suncu. Posle ovog perioda, liker procedite i vaš liker od oraha spreman je za konzumiranje. Poželjno je da ga kao lek pijete ujutru na prazan stomak.

Zeleni orasi u maslinovom ulju

U kombinaciji sa maslinovim uljem, od zelenih oraha možete dobiti apsolutno prirodno ulje za sunčanje od kojeg ćete dobiti lepu preplanulu boju. Zaboravite na kupovne preparate koji su puni hemije i pripremite ulje već sada. Potrebno vam je maslinovo ulje, nekoliko zelenih oraha, više svežih šargarepa, cvetovi lavande i žalfija. Narendajte šargarepe, orahe isecite, uzmite žalfiju i lavandu i sve to ubacite u teglu i zalijte maslinovim uljem do vrha. Zatvorite posudu i ostavite tako da stoji tri nedelje na nekom mestu gde ima dosta sunca. Potrebno je da svaki dan mućkate sadržaj a kad prođu tri nedelje sadržaj procedite kroz gazu i napunite svoju bočicu u kojoj ćete držati ulje za sunčanje.
Ovo ulje je jako dragoceno, zato što maslinovo ulje ima zaštitni faktor 2, a isti mu dosta povećavaju šargarepa i orasi. Šargarepa istovremeno štiti vašu kožu od starenja a žalfija utiče na celulit. Uloga lavande je da vas štiti od opekotina i da ulje prijatno miriše.

Zeleni orasu su najbolji da se beru početkom juna jer tada najbolje možete iskoristiti sva njihova lekovita svojstva. Kako biste znali da je vreme da ih uberete, presecite plod, ukoliko je bele boje znači da je zdrav i spreman za branje.

Poreklo oraha se ne zna tačno, prvo je počeo da se koristi na Mediteranu a zatim na Dalekom istoku, u antičkom Rimu su ga slavili kao sveto drvo Jupitera. Sem u lekovite svrhe, zeleni orah se koristio i za farbanje pamuka i vune. On se često koristi kao obloga protiv infekcije rana i ekcema a isto tako je glavni sastojak mnogih kupki i razne druge kozmetike. Kao ulje se koristi za negu kose, njegovo jezgro sadrži oko 65 odsto ulja. List ovog oraha se često koristi za čajeve, ali je mnogo bolje da se lišće iskoristi dok je sveže jer je tako mnogo korisnije po zdravlje.

Ovaj orah je koristan i protiv znojenja nogu. Uzmite dva litra vode i u potopite pet supenih kašika orahovog lista i kore mladog hrasta. Kada voda proključa, sklonite je sa vatre i pustite da se ohladi. Potopite noge u ohlađeni napitak i nemojte ih brisati već pustite da se prirodno osuše.
[icegram campaigns=”8186″]