Modrice po nogama, butinama, rukama i telu – lečenje – prirodni lekovi

Modrice po nogama, butinama, rukama i telu bez udarca

Šta uzrokuje te misteriozne modrice po nogama, rukama i telu? Da li primećujete modrice na nogama, rukama i drugim delovima tela koje nikada niste primetili ranije? Misteriozne modrice mogu biti jednostavan znak nespretnosti ili zaborava. Jednostavno se ne sećate kada i gde ste se udarili.

Međutim, ako su ovakve modrice česta pojava, mogao bi da postoji osnovni medicinski razlog.

Modrice po nogama, butinama, rukama i telu bez udarca mogu da ukazuju na sledećih 5 osnovnih uzroka:

Idiopatska trombocitopenija purpura

Idiopatska trombocitopenija purpura je autoimuni poremećaj koga karakteriše nizak nivo trombocita, što znači da lako dobijate modrice i krvarenje. Kao i većina autoimunih bolesti, ne postoji jasno definisan uzrok. Neki veruju da je ovaj poremećaj povezan sa netolerancijom na gluten. Ova bolest ima tendenciju da se javlja kod mladih žena.

Povezano>>>  Pojava modrica bez udarca i nedostaci vitamina i minerala

Leukemija

Leukemija je samo jedan od mnogih uzroka za modrice bez udarca. Simptomi ove vrste raka uključuju umor, česte infekcije, bledilo, bezbolne čvorove u pazuhu, vratu, preponama ili stomaku, bol ili osećaj punoće u rebrima, lako krvarenje ili modrice, groznica, bol u kostima i zglobovima ili sitne crvene tačke ispod kože.

Misteriozne modrice na nogama, rukama, leđima ili bilo kom drugom delu vašeg tela, bez udarca, mogu biti zbog različitih razloga. Ovo su pet najčešćih.

Anemija usled nedostatka gvožđa

Misteriozne modrice mogu biti uzrokovane anemijom usled nedostatka gvožđa. Ovo stanje se odlikuje tim da telo ne proizvodi dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca. Simptomi uključuju umor, slabost, glavobolje, krti nokti, nesvestica, osećaj da ćete pasti u nesvest pri stajanju, bledilo, lake modrice, upala jezika i tamne stolice. Test krvi može da utvrdi da li je ovaj uslov uzrok vaših simptoma. Anemija usled nedostatka gvožđa se može korigovati prirodno putem ishrane i dopunama hranljivih materija.

Saznajte>>>  Krompir i led jednostavni prirodni lekovi protiv modrica

Šećerna bolest

Dijabetes je još jedan uslov povezan sa lakim misterioznim modricama. Simptomi ove bolesti obuhvataju preteranu žeđ i apetit, umor, često mokrenje, zamagljen vid, mučninu sa ili bez povraćanja, sporo-zarastajuće rane ili posekotine, lake modrice, česte vaginalne infekcije, suva usta, svrab kože, naročito u preponama.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koju karakterišu bolovi u zglobovima, ukočenost, suve oči i usta, peckanje i svrab očiju, kao i lake modrice. Ako vam ovi simptomi zvuče poznato, možda imate reumatoidni artritis. Ima dosta prirodnih tretmana za autoimune bolesti.

Uzrok nastanka modrica bez udarca

Naročito su žene sklonije modricama bez udarca nego ostali. Ovo takođe važi i za starije ljude, jer sa starenjem, koža postaje tanja i gubi od svog zaštitnog masnog sloja koji pomaže da se ublaži efekat povrede na krvne sudove, što izaziva lake modrice.

Određeni lekovi takođe mogu biti uzrok za modrice bez udarca:

– aspirin

– antikoagulantni lekovi

– anti-trombocitna sredstva.

– neki dijetetski suplementi, kao na primer riblje ulje i ginko, zbog njihovog efekta na razređivanje krvi

– lokalni i sistemski kortikosteroidi.

Uzrok nastanka modrica bez udarca ponekad ukazuje na ozbiljno medicinsko stanje, kao što je problem sa zgrušavanjem krvi ili bolesti krvi.

Modrice bez udarca takođe mogu upućivati na niske nivoe ili nenormalnu funkciju trombocita ili na probleme sa proteinima koji pomažu zgrušavanje krvi.

Medicinski uzroci za modrice po rukama i nogama bez udarca mogu biti:

– nedostatak vitamina B12, C, K ili folne kiseline

– anemija

– poremećaj krvarenja ili zgrušavanja krvi

– šećerna bolest

– zapaljenje krvnog suda

– oboljenja jetre

– sepsa

– hronična inflamatorna oboljenja, npr. lupus

– autoimune bolesti (reumatoidni artritis, idiopatska trombocitopenija purpura)

– neki oblici raka, uključujući leukemiju, Hočkinovu bolest ili multipli mijelom.

Šta preduzeti

Ako primećujete misteriozne modrice po telu, bez poznatog uzroka, ono šta možete preduzeti jeste da se hitno obratite lekaru! Kako što smo naveli, potencijalni medicinski uzroci za nastanak modrica bez udarca mogu biti razni, tako da je najbolje da s eobave svi neophodni pregledi kako bi se identifikovao pravi uzrok ovog problema. U tom slučaju, lečenje treba sprovoditi u skladu sa tim da se najpre izleči osnovni problem, a samim tim će se rešiti i modrice bez udarca – naravno, ako je to moguće.

Postoje različite metode za ublažavanje modrica, u vidu hlađenja i odmaranja, ali ovo se najviše odnosi na modrice od udarca.

U zavisnosti od težine, modrice mogu trajati danima ili mesecima. Ali, možete olakšati simptome i ubrzati proces ozdravljenja koristeći jednostavne i efikasne prirodne lekove, i to kod svoje kuće.

Napominjemo, kod misterioznih modrica bez udarca, tretiranje simptoma neće rešiti osnovni zdravstveni problem koji je izazvao ove modrice – zato obavezno posetite lekara da otkrije pravi uzrok i prepiše vam odgovarajuću terapiju.

U narednom tekstu ćemo se baviti metodama za lečenje modrica, kao i prirodnim lekovima za modrice.

Saznajte više>>> Margarin je sjajno rešenje za modrice

Modrice od udarca lečenje

Kako da izlečite modrice od udarca? Lečenje modrica od udarca uglavnom možete sprovoditi kod svoje kuće.

Nanesite led na datu oblast, da smanjite modrice i otok. Oblast treba hladiti sa prekidima tokom prvih 24-48 sati. Nanesite led na oko 15 minuta, i uvek stavite nešto poput peškira ili krpe između leda i vaše kože.

Odmarajte pogođene oblasti.

Ako je moguće, uzdignite pogođene oblasti gde su modrice.

Tretirajte simptome modrica:

Za bol, uzeti paracetamol (tilenol), ili ibuprofen (Advil, Motrin), ili naproksen (Alleve).

Kada da pozovete doktora?

  • Ako je modrica u pratnji ekstremnog bola, otoka ili crvenila.
  • Ako koristite lekove za razređivanje krvi.
  • Ako se modrice pojavljuju na koži bez ikakvog razloga.
  • Ako imate modrice na licu ili glavi.
  • Ako ne možete da pomerite pogođeni zglob.
  • Ako imate slomljenu kost.

Dva dana nakon što se modrica pojavila, nanesite tople obloge ili krpu natopljenu u toploj vodi na područje sa modricom, nekoliko puta na dan da podstaknete ozdravljenje.

Bol i osetljivost u vezi sa modricom treba da se poboljšaju u roku od nekoliko dana i modrica bi trebalo da prođe u roku od nekoliko nedelja.

Kako ukloniti modrice

Obloge od biljnog čaja

Možete koristiti hladne obloge od čaja da smirite ugroženo područje i smanjite otok.

Stavite po jednu kašičicu svakog od sušenog cveća lavande i kamilice u šolju tople vode. Pokrijte i pustite da odstoji oko 15 minuta. Procedite i stavite čaj u frižider. Potopite krpu u hladan biljni čaj i koristite je kao hladan oblog. Ponovite ovo nekoliko puta dnevno za prvih 24 sata.

Uzmite šaku svežeg lišća peršuna, izmrvite ih i nanesite preko modrice. Uvijte oblast sa elastičnim zavojem. Neki stručnjaci tvrde da peršun smanjuje upalu, smanjuje bol, a može da učini i da modrica brže nestane.

Ako osećate kao da vam modrice nastaju suviše lako, možete biti deficitarni u vitaminu C, koji jača zidove kapilara, tako da su manje šanse da curi krv i da nastane modrica. Uzmite dodatni vitamin C jedući više paprike i južnog voća, i uzimajte multivitamine.

Povećajte unos flavonoida jedući više šargarepe, kajsije i agruma. Ovo pomaže da vitamin C radi bolje u telu. Ekstrakt semena grožđa je takođe bogat dobavljač flavonoida. Potrebno je da unesete 20 do 50 miligrama flavonoida dnevno.

Ljudi koji su osetljivi na modrice, mogu biti deficitarni u vitaminu K, koji možete dobiti od brokolija, prokelja i lisnatog zelenog povrća, kao i od suplemenata.

Prirodni lekovi za modrice

Prirodni lekovi za modrice vam mogu pomoći da ublažite simptome i podstaknete brže ozdravljenje, odnosno prolazak modrica. Navodimo vam neke od najpopularnijih i najefikasnijih prirodnih lekova za modrice.

Arnika

Biljka arnika može da pomogne u ublažavanju upale, smanjenju bola i povećanju cirkulacije u području oko modrice.

Nežno utrljati Arnika gel ili tinkturu (kada se koristi tinktura, dodati malu količinu vode) na ugroženom području nekoliko puta dnevno.

Alternativno, kombinujte po jednu kašiku svakog od Arnika tinkture, kantariona, kore hamamelisa i cvetova kamilice. Umešajte u ovo četiri kapi ulja lavande i dve kašike hladne vode. Natopite peškir u ovom rastvoru i stavite ga na ugroženo područje. Ostavite da deluje oko 15 minuta. Primenite ovo jednom ili dva puta dnevno u prvih nekoliko dana.

Napomena: ne nanosite Arniku na oštećenu/puklu kožu!

Vitamin K

Vitamin K pomaže smanjenje modrica jer reguliše zgrušavanje krvi.

Nežno utrljati Vitamin K kremu na zahvaćeno područje dva puta dnevno.

Jedite više hrane bogate vitaminom K poput spanaća, brokolija, zelene salate, kelja i drugog zelenog lisnatog povrća.

Takođe možete uzeti vitamin K tablete, posle konsultacija sa lekarom.

Napomena: Ne uzimajte vitamin K ako uzimate lekove za razređivanje krvi ili ako imate istoriju sa povećanim rizikom od zgrušavanja krvi.

Bromelain

Bromelain je enzim za digestiju proteina prisutan u ananasu. Ima jaka antiinflamatorna svojstva i studije su pokazale da pomaže u brzom zarastanju modrica.

Uzmite dodatak bromelaina (250 do 400 mg tri puta dnevno).

Možete jesti svež ananas, ali to samo po sebi obično ne pruža dovoljnu količinu bromelaina za lečenje modrica.

Gavez

Gavez je vekovima lek za rane, uganuća i modrice. Možete koristiti gavez čaj kao oblog, u početku kao hladan oblog na jedan ili dva dana, a onda kao topli oblog.

Za pripremu čaja od gaveza za ovu svrhu, potopite jednu kašiku suvog bilja gaveza u 250 ml tople vode na 15 minuta.

Kantarion

Kantarion ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći da izlečite modricu. Takođe radi kao analgetik za ublažavanje bola.

Nanesite kantarionovo ulje nekoliko puta dnevno na modricu, nekoliko dana.

Alternativno, potopite dve kašike sušenog kantariona u šolju tople vode na 10 do 20 minuta. Pijte ovaj čaj od kantariona jednom dnevno dok se modrice ne izleče.

Jabukovo sirće

Kao prirodno anti-inflamatorno sredstvo, jabukovo sirće može da pomogne da izlečite modrice. Koristite ga nekoliko dana dok ne vidite napredak.

Potopite krpu ili papirni ubrus u jabukovo sirće pomešano sa malo vode i stavite ovo na ugroženo područje, kao oblogu na oko 10 minuta.

Možete potopiti komad sirovog ili pečenog crnog luka, koji smanjuje bol i upalu, u jabukovo sirće i primeniti ga na ugroženom području. Ostavite na 15 do 20 minuta.

Napomena: Ne nanositi ove lekove na oštećenu/puklu kožu.

Eterična ulja

Nakon nekoliko dana, masiranje područja sa modricama sa mešavinom eteričnih ulja će povećati cirkulaciju i pomoći da ”oterate” nakupljenu krv.

Pomešajte pet kapi ulja nevena, dve kapi ulja komorača i jednu kap ulja čempresa u četiri kašičice (10 ml) ulja od semenki grožđa.

Nežno utrljati ovu mešavinu ulja na ugroženom području.

Primenite to jednom dnevno.