Čarobna morska so za …

Morska so lekovitost

Morska so nastaje isparavanjem morske vode. Ima veliku primenu i zastupljenost, a tome su glavni krivci, njena velika dostupnost i povoljna cena. Pored toga, čitav niz lekovitih svojstava samo je dodatno doprineo njenoj popularizaciji.

Ono što je morsku so izdvojilo iz mora sličnih produkata, jeste i osobenost njenog nastajanja koju smo već spomenuli. Nakon isparavanja vode, i dobijanja morske soli, nisu potrebne dodatne obrade, da bi se ova namirnica obradila. To znači, da je morska so jedan od najzdravijih, ili makar najčistijih prirodnih produkata, koji isključuju i minimalnu prisutnost hemijskih sredstava u svom sadržaju.morska-so

Da bi se rešila misterija lekovitosti morske soli, potebno je letimično obratiti pažnju na njen sadržaj. Morska so u sebi sadrži velike količine kalcijuma, magnezijuma, joda, i gvožđa. Pored toga, može se koristiti u ishrani, kao i u spoljnoj upotrebi, gde je itekako zastupljena.

Morska so se koristi kao lek u sledećim oblastima

  •  Morska so jača imuni sistem
  •  Uspešno i delotvorno podstiče mršavljenje
  •  Pozitivno deluje na kožu i na alergijske reakcije, koje se na koži javljaju
  •  Redovnom upotrebom jača srce i imuni sistem
  •  Delimično ublažava nesanicui depresiju

Morska so za sinuse

 Morska so se pokazala kao dobar lek u borbi protiv začepljenih sinusa. Potrebno je neveliku količinu morske soli zagrejati na visokoj temperaturi i zatim uviti u pamučnu krpu. Tako spremljena obloga se nanosi na čelo i zadržava oko pola časa, a sam tretman se ponavlja sve dok se ne uoče znaci izlečenja.

Morska so se, takođe, u lečenju sinusa pokazala daleko delotvornijom, od mnogih deklarisanih i popularnih lekova. Zbog toga je čest slučaj, da je i sami lekari savetuju češće, nego farmaceutski proizvedene lekove.

Morska so za inhaliranje

 Zahvaljujući jonima kalcijuma i magnezijuma, morska so poseduje i visok stepen antibakterijskog delovanja. Ona izvrsno obnavlja oštećenu sluznicu, pa se zbog toga terapija sa njom sve češće izvodi i u vidu inhalacija.

Morska so za inhaliranje pomaže kod upale sinusa, kod učestalih problema sa astmom, i uopšte kod problema sa disajnim putevima. Da bi se inhalirali pomoću morske soli, potrebno je malo ove materije rastvoriti u vodi i zagrejati na nešto višoj temperaturi. Nakon toga se naprosto nadnosimo nad posudu sa rastvorom, udišući dobijeni rastvor oko desetak minuta.

Prednost kod lečenja inhaliranjem, ogleda se u tome, što se rezultati vide relatino brzo, a neretko već nakon prve terapije. Zbog toga se praktikuju i bez konsultacije sa lekarima, jer se pacijenti sa tegobama, uzdaju u njenu delotvornost, a znaju da sa sobom ne povlači štetne posledice.

Morska so za lice protiv bubuljica i akni

Morska so se često koristi i kao izvrsni pročišćivač lica. Ona pomaže kod upornih mitisera, kod masne kože, pojedinih površinskih oboljenja i ekcesa, a može lečiti i nešto ozbiljnije poremećaje. Pročišćavanje lica sa morskom solju se može vršiti putem umivanja, naravno sa vodom u kojoj je so rastvorena, i ovaj tretman se može primenjivati više puta dnevno.

Ukoliko želite da pročistite kožu na većoj površini, a da se ujedno opustite i odmorite, preporučuju se tople kupke koje u sebi uključuju morsku so. Na ovaj način se prirodnim putem otvaraju pore, ubrzava cirkulacija, hidrira tkivo, a obamrle ćelije sa površine kože se spiraju, omogućavajući njenu ponovnu regeneraciju.

Pored kupki, morska so je danas uključena i u sastav mnogih maski sa lice. Kako je prilično tolerantna u kombinaciji sa drugim sredstvima, naširoko se koristi kako u kozmetičkim salonima, tako i u kućnim uslovima.

Morska so za celulit

 Morska so je još jedan prirodni dar koji nam pomaže u borbi protiv celulita. Ona se najčešće kombinuje kao jedan od činilaca anticelulitskih krema, ali je određene rezultate pokazala i kada se koristi u vidu kupke.

 Među ženskom polulacijom je izuzetno popularna i zbog svoje osobine, da gotovo trajno otklanja, takozvanu, pomorandžinu koru. Da bi sama masaža prevazišla medicinski tretman, i da bi postala prijatno i drago iskustvo, morska so se često meša sa uljem lavande, sa uljem ruzmarina, ili kod nas najpopularnijim maslinovim uljem.

Morska so za kupanje i piće

 Naposletku smo došli i do najčešćeg načina konzumacije morske soli. Reč je naravno o kupanju u ovom rastvoru. Pored samog kupanja, morsku so koriste i kuvari za spremanje egzotične hrane, uzdajući se u njenju aromu i na prvom mestu čistinu.

Morska so, kao što je ranije spomenuto, ublažava simptome nesanice i depresije. Zbog toga, se koristi kod regulacije sna, jer povoljno utiče na umirivanje nervi i psihe. Da bi morska so pokazala svoje puno dejstvo, potrebno je rastvoriti u čaši mlake vode, a zatim u njoj razmutiti jedan prstohvat soli. Ovaj napitak će svoje delovanje pokazati već u narednim minutama, te uspešno može zameniti nezahvalne lekove, koji vremenom podstiču zavisnost.

Vrhunski sportisti su takođe vremenom prepoznali značaj morske soli. Kupke od morske soli, sprečavaju grčenje mišića, održavajući ih tako svežim i snažnim. U isto vreme, morska so snižava povišen šećer, i brzo reguliše njegovu prisutnost u krvi. Ova osobina je svrstava među omiljene namirnice, ali i sredstva dijabetičara.

Morska so je uspešna u lečenju želudačnih problema. Ona ubrzano podstiče probavu nagomilane hrane, i tako olakšava grčeve i mučninu. Jedina negativna posledica se ogleda u tome, što je morska so i više nego bogata natrijumom. Ukoliko je koristimo i suviše često, natrijum će se nagomilati u velikim količinama, u našem organizmu.

Kao preventivni odnos, može se uspostaviti pravilo, da morska so, nikada ne uključuje preko 50% unosa od ukupne soli. Na taj način se iz nje izvlači ono najkorisnije, a izbegavaju se neželjene pojave i nus efekti.

Još jedna korisna stvar od morske soli je što u sebi ima i bitan udeo samog joda. Zahvaljujući njemu, osobama koje je koriste, gotovo je zagarantovano dobro funkcionisanje štitne žlezde, ali i celokupnog organizma.

Ovo može pre naškoditi nego doneti nešto dobro. U slučaju da koristite morsku so u ishrani, ne biste trebali da zamenite više od 50% količine obične soli morskom solju. Važan element, jod, je dodat u rafinisanu so kako bi se osiguralo pravilno funkcionisanje štitne žlezde.