veš-na-žici

Može li se prati veš na zdraviji način?

Iako nam pranje veša deluje kao usputni posao, ono ima veći uticaj na zagađivanje planete nego što mislimo. Neki podaci pokazuju da oko 70 procenata uticaja na životnu sredinu dolazi upravo od pranja i sušenja, jer je potrošnja energije zagrevanja vode i pokretanja ciklusa sušenja u proporciji sa tim.

Prosečno domaćinstvo godišnje mašinsko pranje i sušenje upotrebi oko 300 puta, dok se mašine za sušenje veša smatraju drugim najvećim potrošačem električne energije na svetu od svih kućnih uređaja. Dakle, u svakome od nas postoji potencijal za smanjenjem upotrebe energije i vode, a samim tim i poboljšanje životne sredine, jednostavnim promenama navika pranja veša. Postoje i drugi načini, a kako se to i može li se prati veš na zdraviji način – saznajete u daljem tekstu.

Nosite garderobu više od jednom

Naravno, ovo pravilo ne možemo primeniti na donji veš, ali za većinu stvari je primenjivo. Nošenje odeće više puta pre nego što je bacite u korpu za pranje je prvi korak u promeni navika pranja veša. Brojne organizacije koje se bave zaštitom životne sredine su izračunale da možemo potrošiti do pet puta manje energije tako što ćemo farmerke obući najmanje tri puta, oprati ih u hladnoj vodi i osušiti ih prirodnim putem. Sa tim u vezi, preporuka je da se farmerke peru svega dva puta mesečno, a ne svakodnevno ili nedeljno.

Perite veš hladnom vodom

Možda vam deluje nezamislivo, ali pranje veša hladnom vodom ne samo da će uštedeti energiju, već će doprineti i da naša odeća traje duže. Oko 90% energije koja se koristi za mašinsko pranje veša odlazi na zagrevanje vode. Koristite toplu vodu samo ako je apsolutno neophodno u slučajevima dezinfekcije.

Ako vas brinu bakterije koje hladna voda eventualno neće uništiti, posegnite za sirćetom. Ono je moćno sredstvo u borbi sa bakterijama, neprijatnim mirisima, pa čak i flekama od znoja koje znaju da se nakupe ispod pazuha. Takođe, sirće je i potpuno prirodni omekšivač veša. Ono prirodno balansira pH sapuna, ostavljajući odeću mekom i bez hemijskih ostataka.

Već je dobro oprobani savet da mašinu dezinfikujemo tako što u nju sipamo dve šolje sirćeta, a zatim uključimo na otkuvavanje. Na ovaj način se eliminišu svi ostaci deterdženta, buđi i kamenca. Ako primenjujete ovaj trik svaka tri do četiri meseca, mašina će biti čista, radiće efikasnije i trajaće duže.

veš-na-žici-bele-košulje

Kupite ekološki deterdžent za veš

Konvencionalni deterdženti koje svi koristimo mogu da sadrže sastojke koji nisu dobri ni za vas, ni za vašu odeću, ali ni sa životnu sredinu i ekosistem gde prljava voda koja odlazi u kanalizaciju može završiti. Fosfati su jedni od tih sastojaka. Kako biste bili sigurni da je deteržent ekološki prihvatljiv,  na deklaraciji bi trebalo da piše da je proizvod lako biorazgradiv i bez fosfata, napravljen od biljaka i povrća ili bar sastojaka na bazi istih (umesto sastojaka na bazi nafte), što znači da su zdraviji za planetu, od same proizvodnje pa sve do pranja veša. Na društvenim mrežama možete pronaći male proizvođače ovakvih proizvoda, a njihovom kupovinom ćete im dati i vetar u leđa za veću proizvodnju.

Takođe, uvek možete napraviti sopstveni deteržent za pranje veša. Trebaće vam samo nekoliko sastojaka koji se mogu naći u većini prodavnica, a nije vam potrebno ni neko veliko umeće da biste ih ukombinovali. Soda bikarbona, sirće i esencijalna ulja su dovoljni za početak dok ne unapredite svoje znanje. A najbolje od svega je to što ćete tačno znati šta se nalazi na vašem vešu i na koji način je opran.

Maksimalno iskoristite mašinu

Ako imate mašinu stariju od 30 godina, velike su šanse da je njena energetska efikasnost mnogo slabija od onih novijih, što znači da koristi gotovo duplo više vode i energije za ciklus pranja. Ukoliko niste u mogućnosti da kupite novu mašinu, postoje mali trikovi kako da i sa starom postignete uštedu.

Prvi korak je da je podesite na pranje hladnom vodom, jer, kao što smo pomenuli, neverovatnih 90 procenata energije koja se koristi za pranje veša odlazi na zagrevanje vode, što nas košta oko 10 000 dinara više godišnje na računu za struju. Zatim, obavezno perite samo pune količine veša, jer će na taj način mašina raditi maksimalnom efikasnošću. Ako ne možete da je napunite, postoje opcije za biranje veličine opterećenja, pa ako je imate, uvek je iskoristite jer na taj način manje količine veša troše manje vode. Sve ove stavke važe i za mašine za sušenje veša, a najbolja opcija bi bile Lg kombinovane mašine za veš.

Uostalom, gde je nestalo klasično sušenje veša na svežem vazduhu na žici? Ukoliko imate dvorište i prostranu terasu, nemojte se libiti da to iskoristite i pored mašine za sušenje. Svi ovi načini za održavanje veša prirodnim putem su vrlo važni u borbi za očuvanje životne sredine. A svaki vaš doprinos ka ekološki prihvatljivim životom ima višestruke prednosti: bolje je za vaš novčanik, garderobu i planetu na kojoj svi živimo. Pametnim izborima svi pobeđuju!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *