upala desni simptomi

Muči Vas upala desni? Ova jednostavna rešenja pomažu svima!

Da li imate upaljene desni? Odaberite jedan od prirodnih lekova koje smo pripremili u ovom tekstu i uverite se i sami u rezultate!

Upala desni je ponekad blaga i može da traje jako dugo a da oboleli i ne shvata kakav problem ima.

Ako imate jaku upalu desni bolovi Vam verovatno zgaorčavaju život.Kad se ova upala zubnog mesa pojavi ne samo da ometa svakodnevno uzimanje hrane već zna da bude pravo mučenje tokom celog dana.

Sigurno verujete da postoji neko jednostavno sredstvo koje će brzo doneti olakšanje ? U pravu ste, postoji više niih.

Ali trebalo bi da znate i da je upala desni ili zubnog mesa veoma ozbiljno oboljenje koje može da u ne tako dugom vremenskom periodu dovede do ispadanja zuba.

Kad se jednom pojavi obično se ponavlja, pa bi zato trebalo da bolje shvatite kava je ovo podmukla infekcija, zašto se javlja, kako je se rešiti ali i što je najvažnije kako da spečite njenu ponovnu pojavu.

upala desni bolovi

Za Vas smo pripremili najbolje lekove za upalu desni koje možete lako nabaviti, ali pre toga bilo bi dobro da detaljno proučite Vašeg neprijatelja (to je ovom slučaju upala zubnog mesa) kako bi ga savladali zauvek.

Nastavite da čitate:

Upala desni (gingivitis) – uzroci, simptomi i lečenje

Gingivitis je medicinski termin za upalu desni (gingive), odnosno zubnog mesa. Obično nastaje usled tanke bakterijske prevlake koja se taloži na zubima – plaka; ova pojava je poznata kao upala desni izazvana plakom.

Gingivitis je blagi oblik periodontalne bolesti. Međutim, ukoliko se ne leči, gingivitis može da preraste u periodontitis (paradontitis/upala parodonta), koji mnogo ozbiljniji i na kraju može da dovede do ispadanja zuba.*

(*Parodont je funkcionalna celina tkiva koja podupiru zub. Parodont čine: gingiva, dezmodont, cement zuba i alveolarna kost.

antibiotici za upalu desni

Zašto se naziva i gingivitis ?

Gingiva (desni/zubno meso) je deo sluzokože usta koja prekriva vrat zuba i čvrsto pranja uz zub.

Dezmodont (periodontalni ligament) je vezivno tkivo bogato vlaknima kolagena, koje okružuje zubni koren i pričvršćuje zub za alveolarnu kost.

Cement je mineralno vezivno tkivo, nalik kosti, u kome su učvršćena vlakna dezmodonta. Prekriva koren zuba od granice sa zubnom gleđi do apeksa (vrha zubnog korena) gde jednim delom ulazi u korenski kanal.

Alveolarni nastavak, je deo vilične kosti u kome se nalaze alveole, odnosno zubne čašice koje imaju ulogu ležišta za zube. – Prim. prev.)

Gingivitis je oralni problem koji se javlja kada se desni upale i postanu crvene, zbog bakterijske infekcije. Obično nastaje zbog naslaga kamenca, plaka i viška hrane među zubima, tj. zbog loše higijene.

Simptomi upale desni ponekad nisu dovoljno izraženi da bi pacijent na vreme počeo da traži neki lek!

Pacijent koji pati od gingivitisa imaće crvene i otečene desni, koje će verovatno da krvare prilikom pranja zuba. Obično blaga upala desni prolazi uz dobru oralnu higijenu (higijenu usta) – ovo podrazumeva duže i češće pranje, kao i čišćenje zuba zubnim koncem. Kod nekih pacijenta se, uz pravilno pranje i čišćenje zuba zubnim koncem, za lečenje gingivitisa korisnom pokazala i antiseptična tečnost za ispiranje usta.

U slučajevima blagog gingivitisa, pacijent čak i ne mora da je svestan da ga ima, pošto su simptomi blagi. Međutim, upala desni je oboljenje koje mora da se shvati veoma ozbiljno i da se odmah leči.

Verujte, veoma je važno da znate koju vrstu upale desni imate kako bi bilo odabrano ispravno lečenje.

Vrste gingivitisa

Postoje dve glavne kategorije bolesti desni:

Gingivalne bolesti izazvane zubnim plakom ove bolesti nastaju usled bakterijskog plaka, sistemskih faktora, lekova ili neuhranjenosti.

Gingivalne lezije koje nisu izazvane plakom – ovo su bolesti koje mogu da budu posledica određenih bakterija, virusa ili gljivica. Mogu da ih izazovu i genetski faktori, sistemska oboljenja (uključujući alergijsku reakciju i neke bolesti), rane ili reakcija na strana tela (kao što je proteza). Moguće je i da uzrok ne može da se utvrdi.*

(*Najčešći oblik upale desni je gingivitis simpleks, poznat i kao gingivitis prljavih usta. Ovaj oblik upale desni je prisutan kod skoro 95%  prijavljenih slučajeva.

upala desni prirodno lecenje

Drugi po učestalosti je akutni nekrotični ulcerozni gingivitis, poznat i kao rovovska usta, koji se obično razvija u mladosti, često se ponavlja i na kraju može da preraste u ulcerozni paradontitis. – Prim. prev.)

Otkrijte sami šta je uzrok upale desni kod Vas!

Šta izaziva gingivitis?

Naslage plaka i kamenca

Najčešći uzrok upale desni je nakupljanje bakterijskog plaka između i oko zuba; plak pokreće imuni odgovor organizma, koji, zauzvrat, na kraju može da dovede do propadanja gingivalnog tkiva (desni). Pored toga, može da dovede i do daljih komplikacija, uključujući i ispadanje zuba.

Zubni plak

Zubni plak je biofilm koji se prirodno nakuplja na zubima. Obično ga formiraju kolonije bakterija koje pokušavaju da se prilepe uz glatku površinu zuba. Neki stručnjaci veruju da ove bakterije mogu da zaštite usta od kolonizacije štetnih mikroorganizama. Međutim, zubni plak može da dovede i do propadanja zuba i periodontalnih problema, kao što su upala desni i hronični periodontitis, infekcija desni.

Kada se plak ne uklanja pravilno, on može da otvrdne (dolazi do mineralizacije plaka) i pretvori se u zubni kalkulus (kamenac – koji je uvek žute boje), koji se formira pri osnovi zuba, pored desni. Kamenac se teško uklanja i to je nešto što bi trebalo da prepustite stomatologu.

Plak i kamenac nadražuju desni, što na kraju može da dovede do upale dela desni oko osnove zuba. U ovakvom slučaju desni lako krvare.

U nastavku saznajte koji su simptomi upale desni i uverite se da je kod Vas baš ovo problem

Drugi uzroci i faktori rizika

Hormonske promene – koje mogu da se jave tokom puberteta, menopauze, menstrualnog ciklusa i trudnoće. Desni mogu da postanu osetljivije, usled čega raste i rizik od pojave upale.

Neke bolesti – kao što su kancer, dijabetes i HIV povezuju se sa povećanim rizikom od pojave upale desni.

upaljenje desni

Lekovi – zdravlje usta može da bude ugroženo nekim lekovima, posebno ako se smanjuje lučenje pljuvačke. Fenitoin (antiepileptik), kao i neki lekovi protiv angine pektoris, mogu da prouzrokuju abnormalan rast gingivalnog tkiva.

Pušenje – kod pušača je upala desni češća u poređenju sa nepušačima.

Starost – rizik od pojave gingivitisa raste sa godinama.

Loša ishrana – posebno kod osoba sa nedostatkom vitamina C.

Porodična istorija gingivitisa – eksperti kažu da su osobe čiji roditelj (roditelji) ima ili je imao upalu zuba, izložene većem riziku da ga i same dobiju. Smatra se da je to posledica bakterija koje steknemo na početku života.

Pročitajte i:

Soda bikarbona i žalfija za ispiranje desni

Naj naj prirodni lekovi za upalu desni

Znakovi i simptomi gingivitisa

Kod blagih slučajeva upale desni, moguće je da nema nelagode ili uočljivih simptoma.

Ovo su znakovi i simptomi gingivitisa:

 • desni su jarko crvene ili ljubičaste
 • desni su osetljive i ponekad bolne na dodir
 • desni lako krvare prilikom pranja zuba ili čišćenja zubnim koncem
 • halitoza (neprijatan zadah iz usta)
 • upala (otečene desni)
 • povlačenje desni
 • meke desni

Možda Vi smatrate da se kod Vas razvila samo upala desni ali možda imate i periodontitis pa je najbolje da proverite kod stomatologa kako ne bi izgubili zube.

Dijagnostikovanje gingivitisa

Stomatolog će proveriti prisustvo simptoma gingivitisa, kao što su plak i kamenac u usnoj duplji.

Moguće je da vam preporuče i proveru prisustva periodontitisa; obično se obavlja rentgensko snimanje ili sondiranje periodontalnih džepova (pomoću instrumenta koji meri dubinu džepova oko zuba).

Upala desni kod dece

Upala desni kod dece je veoma česta pojava, čak 4 od 5 deteta će u nekom trenutku imati upaljene desni.Razlog je loša higijena usta i prevelika količina slatkiša.Upala desni kod male dece se nešto teže leči a izaziva velike probleme.Desni su obično natečene a ponekad i krvare.Dete veoma teško uzima hranu…

Bez obzira na sve počnite sa temeljnim pranjem zuba.Pokušajte da desni isperete limunovim sokom a možete kupiti i sprej Tantum Verde koji može značajno olakšati tegobe kod dece.

Lečenje upale desni

Ako se upala desni rano dijagnostikuje, a lečenje je pravovremeno i pravilno, upala zubnog mesa može uspešno da se izleči.

U lečenje spadaju stomatološka intervencija i naknadne procedure, koje će pacijent obavljati sam kod kuće.Za slučajeve koji nisu naročito teški pomažu i prirodni lekovi!

Upala desni lecenje antibioticima

Lečenje upale desni antibioticima se ne preporučuje.Najčešće nema potrebe jer neki manje agresivni lekovi kao što je hidrogen peroksid 3% pa i prirodno lečenje mogu da reše problem.Ako ima kamenca na zubima odstranjivanje je obavezno.U jako teškim slučajevima koriste se antibiotici kao što su Dovicin, Doksiciklin, Orvagil…Ipak s obzirom da imaju mnoga neželjena dejstva i da uništavaju i korisne bakterije antibiotici za lečenje upale zubnog mesa bi trebalo da se izbegavaju.

Najbolji prirodni lekovi za upalu desni su u drugom delu članka.Pogledajte!

Ako odem kod stomatologa šta će on uraditi ?

Evo šta Vas očekuje:

Stomatološka intervencija kod gingivitisa

Plak i kamenac se uklanjaju. Ova procedura je poznata kao struganje (skaliranje). Nekim pacijentima je ova procedura neprijatna, naročito ako su naslage kamenca velike, kao i kada su desni osetljive.

Stomatolog će pacijentu objasniti važnost oralne higijene i kako se zubi pravilno peru i čiste zubnim koncem.

Moguće su i periodične kontrole sa češćim čišćenjem zuba, ukoliko je to neophodno.

Važno je i da se zubi poprave, kako bi higijena usta bila delotvorna.

Neki stomatološki problemi, kao što su krivi zubi, loše uklopljene krunice ili mostovi, mogu da otežaju pravilno uklanjanje plaka i kamenca (mogu i da nadraže desni).

Šta pacijent može da preduzme kod kuće:

 • pranje zuba bar dva puta dnevno
 • imajte na umu da električne četkice mogu bolje da obave posao od nas
 • čistite zube koncem bar jednom dnevno
 • redovno ispirajte usta antiseptičnom tečnošću (pitajte zubara za preporuku)

Pre nego što pređemo na prirodno lečenje upale desni pogledajte kakve komplikacije može izazvati ovaj naizgled bezazlen problem:

Moguće komplikacije gingivitisa

U najvećem broju slučajeva, ako se gingivitis leči, a pacijent sledi uputstva stomatologa, komplikacija nema. Međutim, ukoliko se ovo oboljenje ne leči, bolest desni može da se proširi i zahvati tkivo, zube i kosti, izazivajući periodontitis.

U komplikacije spadaju:

 • apscesi desni
 • apscesi vilične kosti
 • infekcija vilice ili desni
 • periodontitis – ovo je daleko ozbiljnije oboljenje koje može da dovede do ispadanja zuba usled propadanja kosti
 • ponavljajući gingivitis
 • rovovska usta – drugi naziv za akutni nekrotični ulcerozni gingivitis, odnosno pojavu čireva u ustima usled bakterijske infekcije

⇒Nekoliko studija je povezalo bolesti desni, kao što je periodontitis, sa kardiovaskularnim bolestima, uključujući infarkt ili moždani udar. U drugim izveštajima se navodi povezanost sa rizikom od pojave bolesti pluća.

Upala desni prirodno lečenje

upala desni prirodni lek

Obzirom na to da se mikrobi samo talože ako ih ne uklanjate, upaljene desni mogu postati bolne, izazvati loš zadah, krvarenje desni i rane.

Dobra vest je da postoje prirodni lekovi za ovaj problem. Najbolja stvar kad se primeni prirodno lečenje je ta što većina lekovitih biljaka i preparata koji olakšavaju rešavanje problema, ne izazivaju neželjene nuspojave.

Krajnje je vreme da saznate koji su najbolji prirodni lekovi za upalu deni:

U nastavku, otkrivamo vam 6 najboljih prirodnih lekova, koje možete iskoristiti kako biste se izborili protiv upale desni.

Limun

Sok od limuna ima jaka antiseptička i antiupalna svojstva, koja su važna za smanjenje upale desni. Njegova kisela priroda sprečava rast bakterija. Ona je dobra i za regulaciju pH nivoa u ustima, čime se sprečava loš zadah koji prati upale zubnog mesa.

Sastojci:

 • Sok od pola limuna
 • 1 šolja tople vode

Uputstvo

 • Iscedite sok od pola limuna, sipajte ga u šolju tople vode i dobro pomešajte.

Kako se koristi za lečenje

 • Koristite ovaj sok kao tečnost za ispiranje usta, mućkajući svaki put po nekoliko minuta
 • Ispljunite i ponavljajte tretman dva puta dnevno.

Sledeće sredstvo za prirodno lečenje upale zubnog mesa možete naći u prodavnicama zdrave hrane ali ako vam zvuči komplikovano posle njega sledi nešto mnogo bolje!

Ulje majčine dušice

Antibiotska svojstva ulja majčine dušice su odlična za borbu protiv mikroorganizama koji stvaraju upalu u desnima. Ulje je odlično sredstvo za čišćenje usta, pošto doseže mesta koja se teško čiste. A u isto vreme, ono smanjuje taloženje naslaga i kamenca.

Sastojci

 • Pola kašikice ulja majčine dušice
 • Pola šolje tople vode

Uputstvo

 • Razblažite ulje majčine dušice u pola šolje tople vode.

Kako se koristi

 • Ispirajte usta u trajanju od minut-dva
 • Ponavljajte ovaj postupak nakon svakog obroka

Soda bikarbona i hidrogen

Ovo je u suštini, domaća tečnost za ispiranje usta koja se pravi od soda bikarbone i hidrogena. Ona efektno smanjuje neprijatne simptome koje izaziva upala desni. Njegova antibakterijska svojstva dubinski čiste usta i smanjuju prisustvo naslaga na zubima.I hidrogen i soda bikarbona su jeftini i lako dostupni sastojci za lečenje upale desni prirodnim putem.

Sastojci

 • 1 kašikica soda bikarbone
 • 1 šolja tople vode
 • 2 kašike hidrogena

Uputstvo

 • Sipajte soda bikarbonu u šolju tople vode, pa pomešajte sa hidrogenom, sve dok tečnost ne bude sjedinjena

Kako se koristi ovaj prirodni lek ?

Isperite usta ovom domaćom tečnosti za ispiranje usta i grgoćite dva minuta, posle pranja zuba

Nemojte koristiti ovaj rastvor češće od dva puta dnevno, pošto može biti abrazivan, te napraviti više štete nego koristi

Aloe vera

Gel aloe vere sadrži antibakterijska svojstva koja ublažuju otok desni, dok u isto vreme usporava rast mikroba. Korišćenje aloe vere smanjuje bol koji izazivaju upaljenje desni i ubrzati oporavak zubnog mesa.

Sastojci

 • 2 kašike aloe vera gela
 • 3 kapi ulja čajevog drveta

Uputstvo

 • Pomešajte gel aloe vere sa uljem čajnog drveta

Kako se koristi ovaj prirodni lek ?

Utrljajte smesu u zube i desni, pa ostavite da deluje, bez ispiranja

Ponavljajte postupak dva puta dnevno.

Najbolje smo sačuvali za kraj:

Jabukovo sirće

Kisela priroda jabukovog sirćeta može regulisati pH nivo usta, što će pomoći kod lečenje bakterija koje izazivaju upalu desni. Ako ga budete koristili kao tečnost za ispiranje usta, smanjićete loš zadah, kao i upalu desni.

Sastojci

 • Dve kašike jabukovog sirćeta
 • 1 šolja tople vode

Uputstvo

 • Sipaje jabukovo sirće u šolju tople vode i dobro promešajte

Kako se koristi za lečenje upale desni prirodnim putem ?

Grgoćite ovaj rastvor svako jutro i veče

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima antibakterijska svojstva, koja smanjuju naslage na zubima i oko desni. Ako budete koristili kokosovo ulje kao pastu za zube, smanjićete rizik od oralnih infekcija, ojačati vilicu i tako, sprečiti bol i upalu desni.Dakle ono nije samo za prirodno lečenje upale desni već i za prevenciju.Ako ga budete redovno koristili upaljene desni i bolovi zubnog mesa postaće prošlost.

Sastojci

 • 2 kašike kokosovog ulja
 • 1 kašičica soda bikarbone

Uputstvo

 • Pomešajte organsko kokosovo ulje sa soda bikarbonom, pa operite zube kao i inače
 • Nemojte prosipati u slivnik, pošto se kokosovo ulje stvrdnjava na sobnoj temperaturi pa može začepiti odvode
 • Koristite jednom dnevno

Nadamo se da Vam je sada jasnije zašto se javlja upala desni, koliko je opasna i šta bi trebalo da preduzmete.Soda bikarbona i hidrogen su možda najefikasniji za lečenje upale desni zato ne čekajte već odmah krenite u apoteku!