muskatla

Muškatle uzgoj, održavanje, nega, orezivanje

Gajenje

Muškatle ili pelargonije se odlikuju bujnim crvenim, ružičastim, belim, ljubičastim i cvetovima drugih boja. Nepotrebno je reći, ali ova ukrasna biljka je savršen dodatak svakom vrtu, prozoru ili saksiji. Sledite sledeće korake da naučite kako da uzgajate i negujete muškatle.

Najpre treba izabrati pravo mesto za sadnju muškatli. Bez obzira da li želite da ih sadite direktno u zemlji u svom vrtu ili saksiji, muškatle spadaju u ukrasne biljke koje su generalno lake za gajenje. One moraju biti zasađene na mestu koje dobija puno ili delimično sunčeve svetlosti ili u blago zasenčenom mestu. Generalno, muškatle će biti ”najsrećnije” sa pet ili šest sati sunca dnevno, mada ovaj broj može biti nešto viši ili nešto manji. Najbolje je da zasadite svoje muškatle u tlu koje je dobro drenirano. Vodite računa da zemljište nije previše vlažno i natopljeno, jer to oštećuje biljku.

Odgovarajuća temperatura za gajenje muškatli je od 10 do 27 C. Na nižoj temperaturi biljke počinju da propadaju, na 10 C ulaze u tzv. fazu mirovanja u kojoj mogu preživeti dosta dugo, ali ne rastu i ne cvetaju, a na temperaturi višoj od 30 C se njihov rast zaustavlja.

muskatle slike

muskatle slike

Koristite saksije koje imaju rupe na dnu, jer pelargonije ne vole da ”sede” u vlažnom tlu.

Jako je važno da odaberete pravo doba godine za sadnju ovog cveća. Preporučuje se da muškatle posadite na proleće, nakon poslednjeg jakog mraza. U zavisnosti od vrste muškatli, biljka može da cveta u sred leta, krajem leta ili jeseni, mada ponekad biljka bude u cvatu u proleće.

Pelargonije cvetaju u zemljištu koje je obrađivano i koje je rastresito. Obezbedite svakoj biljci dovoljno prostora za rast.

 muskatle zimi

Nega, održavanje muškatli

Zalivanje

Zalivajte biljke po potrebi. Za muškatle se smatra da su relativno otporne na sušu, ali to ne znači da nikada ne treba da ih zalivate. Da vidite da li biljke treba zalivati, proverite zemlju. Noktom zagrebite tik ispod površine tla – ako je suvo ili jedva vlažno, trebalo bi zaliti cveće.

Za muškatle u saksijama je takođe potrebno obezbediti dovoljno vode. Zalivajte biljku dok voda ne prođe kroz dno (zato je potrebno da saksije imaju rupe na dnu).

Svakog proleća bi trebalo dodavati novi sloj komposta oko muškatli.

Održavajte biljku zdravom uklanjanjem uvelih cvetova. Nakon što cveće procveta, uklonite uvele cvetove i delove biljke, tako da vaša muškatla može izrasti zdrava i jaka. Uklonite lišće i stabljike koji su uveli (oni će biti braon boje), kako bi biljka bila zaštićena od gljivica (koje se pojavljuju na mrtvim delovima biljke).

Đubrite biljku sa odgovarajućim tečnim đubrivom, prema uputstvima na etiketi. Vodite računa da đubrivo ne dospe na listove biljke.

Orezivanje muškatli

 muskatle orezivanje

Početkom proleća treba da orežete pelargonije na jednu trećinu njihovog stabla i dobro zalijte biljke, a kada prođu 2-3 nedelje, na redu je presađivanje muškatli u sveže zemljište. Postepeno treba uvoditi češće i obilnije zalivanje i đubrenje. Orezivanje muškatli treba sprovoditi samo kada je to potrebno, jer se u suprotnom odlaže cvetanje.

Odvojite muškatle na svake tri do četiri godine. Kada su vaše biljke dovoljno narasle, treba da ih odvojite u kasno proleće. Da bi to uradili, odvojte biljke (i njihove korenove) od zemlje i presadite ih.

Muškatle zimi

Pre mraza, u kasnu jesen, potrebno je skratiti muškatle na oko 20-ak cm. Oštećene i uvele cvetove i listove treba obavezno ukloniti. Muškatle se zimi drže u prostoriji sa temperaturom od 8 do 10 C. Jako je bitno napomenuti da tople i mračne prostorije nisu pogodne za prezimljavanje ove biljke. Zimi je potrebno samo povremeno da ih zalivate, jednom u dve nedelje ili mesec dana, i ne prihranjivati ih sve do marta. Muškatle skladište vodu u debelim stabljikama, a zemljište treba da bude malo vlažno.

Muškatle kaliope

Hibrid „kaliope“ se karakteriše prelepim i upečatljivim bojama, kao i bujnim grananjem. Ove biljke su otporne na bolesti, međutim, treba ih pažljivo negovati prema uputstvima koje smo naveli u okviru ovog članka.

Muskatle Kaliope

Muskatle Kaliope

Iznad guste mase od lišća se razvijaju krupni loptasti cvetovi.  Muškatle kaliope vole sunčana mesta, umereno zalivanje i đubrenje u sezoni cvetanja. Ne tolerišu ustajalu vodu i preterano zalivanje, tako da nekih 15 minuta nakon zalivanja treba izprazniti tacnu na kojoj stoji saksija sa muškatlom.

Tacne takođe treba izprazniti i nakon kiše. Ova biljka prezimljava na svetlom i hladnom mestu na temperaturi od 5 – 10 C.