Muskatni oraščić kao lek, začin, afrodizijak ali i opasna droga

Kada pomislite na prah muškatnog oraščića, šta vam prvo padne na pamet? Supa? Začin? Ili oba? Da, moguće je. Prah muškatnog oraha pravi se od semenki muškatnog oraščića, i postao je popularan začin širom sveta. Ukoliko pratite kulinarske emisije, sigurno ste primetili da ga u azijskoj kuhinji često upotrebljavaju.

Muškatni oraščić raste na ostrvu blizu Indonezije, i obično se nalazi u tropskim područjima. Prah muškatnog oraščića se koristi kako bi začinio hranu i pojačao njen ukus, ali nakon mnogo istraživanja, utvrđeno je da ukoliko ga redovno upotrebljavate, doprinosi opštem zdravstvenom stanju.

muskatni-orascic-upotreba

Nutritivna vrednost

Sa važnim hranljivim sastojcima, vitalnim za rad nekih organa u ljudskom organizmu, muskatnog oraščić je izuzetno bitan. Ove benefite ćete osetiti ukoliko ga budete ubacili u ishranu.

Muskatni oraščić i jogurt

Ako želite da ga koristite kao lek za neke od tegoba koje su navedene ispod ili kao afrodizijak veoma jednostavna metoda je da napravite muskatni oraščić i jogurt.Dodajte prstohvat u bilo koji jogurt, običan, grčki, voćni… i uživajte!

Muskatni orščić kao lek

 1. Hranu čini ukusnijom i zdravijom

Da li ste ikada probali da začinite jelo prahom muškatnog oraha? Ako jeste, sigurno već znate šta može da uradi vašim sudovima.Muškatni oraščić pojačava arome i daje hrani jedinstven ukus, ali mislimo to u pozitivnom smislu. Osim toga, hranljive vrednosti muškatnog oraščića samo će uraditi nešto dobro za vaše zdravlje.

 1. Poboljšava imuni sistem

Muškatni oraščić sadrži minerale, kao što su kalijum, kalcijum, gvožđe i mangan. Ovi minerali su neophodni za borbu imunog sistema protiv bakterija i bolesti.

 1. Muskatni oraščić za lice i kožu

Postoji puno fabričkih tretmana za lice koje možete kupiti. Ali, za manje para i sa potpuno prirodnim sastojcima, možete napraviti masku, piling i sl. tretmane u vašoj kuhinji!

Na primer, napravite pastu od praha muškatnog oraščića. Dodajte vodu ili med, kako bi prah postao tečniji, i utrljajte na lice.Posle 20 minuta isperite.Pored toga što se može koristiti za lice možete ga naneti i na šake ili stopala. Ovim receptom poboljšavate izgled kože i čistite je od prljavštine. Efekat će se primetiti nakon par dana upotrebe pa, probajte! Pored toga što je dobra za lice ovom pastom možete zalečiti ožiljke i rane.

 1. Doviđenja, akne

Akne mogu predstavljati ozbiljan problem po vaš fizički izgled a uz to, ožiljci koji ostaju nakon njih jako sporo zaceljuju. I zato, nisu baš svi pilinzi za lice pogodni kod ovakvih stanja. Ukoliko radije ne biste koristili proizvode sa hemijskim sastojcima, upotrebite muškatni oraščić za lice. Ili ga dodajte prah u piling koji redovno koristite. Oba pristupa pomoći će u čišćenju lica od akni, fleka i ožiljaka.

 1. Poboljšava varenje i deluje protiv proliva

Muskatni oraščić dobar je izbor ukoliko vam treba pomoć pri varenju. Ovo možda niste znali, ali čak su i naši preci verovali u dejstva i uostalom, koristili ovaj prah kao lek. Dodajte prstohvat praha muškatnog oraha u domaće recepte kako biste izvukli što više ukusa, i uz to, poboljšali varenje. Ključan sastojak u muškatnom oraščiću su vlakna. Naučnici su već potvrdili da vlakna pospešuju proces varenja i pomažu pri zalečenju problema sa crevima kao što je proliv.

 1. Poboljšava zdravlje zuba

Zubobolju izazivaju bakterije koje nađu neko lepo mesto za svoj rast i razvoj, u vašem zubu. Tada su vam potrebna antibakterijska svojstva, koja se nalaze u muškatnom oraščiću. Istraživanja su dokazala da muskatni orah uništava bakterije, zahvaljujući eugenolu. Sve što treba da uradite jeste da sipate malo ulja na bolni deo. Ukoliko imate malu rupu, sipajte ulje direktno u nju. Osim što se rešava bakterija, ovo esencijalno ulje pomaže kod problema sa desni i lošim zadahom.

 1. Štiti mozak od Alchajmerove bolesti

Najčešći problem koji se javlja kod starijih osoba je demencija. Zbog nje se stvari lako zaboravljaju, i teško se pamti. Tu su i druge, degenerativne bolesti, poput Alchajmerove. Predlažemo da i pre nego što se prvi znaci pojave, učinite nešto za sebe.

Muškatni oraščić je poznat po tome što izoštrava moždane sposobnosti. Naučnici su otkrili prisustvo miristicina i macelignana u samom muškatnom orahu. Ove supstance dokazano utičnu na dobro održavanje moždanih funkcija. Krajnji rezultat je usporavanje efekata demencije ili Alchajmerove bolesti, i na prvom mestu, njihova prevencija.

 1. Detokcikacija bubrega i jetre

Verovatno znate da su jetra i bubrezi vitalni organi, čija je glavna uloga- detoksikacija organizma. Ali da li ste znali da mi svakodnevno zagađujemo organizam, unošenjem: duvana, lekova, lošom ishranom, zagađenjem iz vazduha, stresom i drugim toksinima.

Sve to će biti izneto iz organizma, putem urina. Ponekad, jetra i bubrezi rade punom parom i ovde, prah muškatnog oraščića stupa na scenu. On može pomoći u detoskikaciji jetre i bubrega. Čak, ukoliko imate, ili sumnjate da imate kamenčiće u bubregu, ovaj neverovatni prah će vam i tu pomoći. Osim što čisti bubreg od toksina, može rastvoriti i sprečiti nastanak kamenčića.

 1. Leči nesanicu

Šta radite kada ne možete da spavate? Da li uzmete neki lek? Sigurno, ima puno dostupnih lekova u apotekama. Da li možda popijete šolju toplog mleka? Smatra se da kombinacija toplog mleka i čokolade može da vas uspava. A šta mislite o tome da dodate mrvicu praha muškatnog oraha, u to toplo mleko? Lepše ćete spavati, pošto će vam opustiti telo.

 1. Ublažava bol

Bol koja se javlja zbog povrede, rane, istegnuća ili uganuća, upale ili artritisa, može vam potpuno uništiti dan. Pre nego što kupite lek protiv bolova, probajte muškatni oraščić. On sadrži sastojak sličan onom koji se nalazi u mentolu. Utrljajte ulje muškatnog oraha u bolno mesto, ili dodajte malo praha u jelo. Obe varijante će vas olakšati bola.

 1. Muskatni oraščić kao afrodizijak

Muškatni oraščić se često koristi kao biljni lek koji poboljšava cirkulaciju i krvni pritisak. Kalijum u prahu muškatnog oraha poznat je po opuštajućem dejstvu koje ima na kapilare.Ovo je veoma važno za potenciju muškaraca pa se muškatni oraščić koristi kao afrodizijak.Imajte na umu da ovo nije neki čarobni afrodizijak kao vijagra, potrebna je svakodnevna upotreba u dužem vremenskom periodu.Ako želite da probate muskatni oraščić kao afrodizijak ne preterujte sa količinom dovoljan je jedan prstohvat svakog dana.

 1. Antioksidant

Antioksidanti su neophodni za optimalno dobro zdravlje. Mangan i bakar, koji se nalaze u prahu muškatnog oraščića, uvećavaju nivo antioksidanata. Organizam ih koristi kao saradnike za enzim antioksidanata. Ovaj enzim zove se superoksid dismutaze. Superoksid dismutaze umanjuje upalu i štetu koja nastaje od oksida.

Prah muškatnog oraščića je bogat vitaminima, sadrži vitamin A, kompleks vitamina B i C vitamin. Uz to, sadrži folnu kiselinu, riboflavin, niacin i druge flavonoide antioksidanata, kao što je beta-karoten. Ovi sastojci su izvori antioksidanata, zahvaljujući kojima organizam normalno funkcioniše.

 1. Sadrži sastojke koji pomažu u lečenju leukemije

Poslednji na listi benefita muškatnog oraščića, ali jedan od iznenađujućih. Vrlo mali broj ljudi zna za ovo svojstvo. U toku su istraživanja, koja pokušavaju da otkriju više o ovom potencijalnom leku za borbu protiv kancerogenih ćelija.  Postoje neke naznake o napretku, ali ispitivanja i dalje traju.

Oprez ! u velikim količinama muškatni oraščić se ponaša kao droga

Sva ova svojstva muškatnog oraščića možda vas bacaju u iskušenje da dodate malo veću količinu, kada kuvate. Zar ne važi pravilo – što više konzumiram, više pozitivnih strana ubiram? Nažalost, nije tako. Sve pomenute benefite osetićete ukoliko koristite samo onoliko praha koliko treba- prstohvat. U suprotnom, možete završiti u urgentom centru.

Ukoliko u jelo stavite veću dozu nego što treba, osetićete da je hrana prejaka i moguće je da će vam zbog toga nateći jezik. Zbog prevelike upotrebe muškatnog oraščića, moguće je i trovanje. Postojalo je nekoliko takvih slučajeva, koji su se možda poslužili logikom više je bolje.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje prevelike količine praha muškatnog oraščića može izazvati psihotropične, haluciogene, pa čak i narkotične efekte.Zbog ovoga muskatni oraščić je poznat i kao droga.Postoje slučajevi da su tinejdžeri koji su čuli da je muskatni oraščić droga želeli da iskuse haluciogena dejstva koja izaziva ali to je opasno igranje sa životom.Čak i sa nešto većim količinama od jednog prstohvata, izlažete organizam riziku od dobijanja napada, preskakanja srca i povraćanja.